gyógyászati segédeszköz;járvány;egészségügy;

2020-04-16 16:35:08

Összeomlik a gyógyászati segédeszköz-ellátás, ha nem segít a kormány

Az 1 millió embert eszközökkel ellátó gyse szaküzletek bevétel és forgalom hiányában működésképtelenné váltak.

Az egészségügyi szolgáltató vállalkozások nem kaptak mentőövet. A kialakult gazdasági helyzetben a hazai gyógyászati segédeszköz-ellátás összeomlása elkerülhetetlen a kormány pénzügyi segítsége nélkül - hívják fel a figyelmet gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek.

Az 1 millió embert eszközökkel ellátó gyse szaküzletek bevétel és forgalom hiányában működésképtelenné váltak. Az egészségügyi intézményekben működő gyógyászati segédeszköz kiszolgáló helyek vagy bezártak, vagy szűkített nyitvatartás mellett működnek.

A gyse-ellátást végző vállalkozások többségének gazdálkodási helyzete már a járványt megelőzően is rendkívül kedvezőtlen volt. Ennek ellenére a kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv nem nyújt segítséget az ágazatnak, pedig a szakmai szervezetek már több minisztériumnak is jelezték, hogy konkrét intézkedések nélkül kilátástalan helyzetbe kerülnek - írja a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) közleményében.

A kormány pénzügyi segítsége nélkül, a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben a hazai gyógyászati segédeszköz-ellátás és gyártás összeomlása elkerülhetetlen, a rászorulók az eszközeiket nem kapják meg.