Tarlós István;

Tarlós terhe

A politikai felelősség terhét egy főpolgármesternek viselnie kell, ha tetszik, ha nem. Nem más mondta ezt, mint Tarlós István. Karácsony Gergely elődje. Az ember, aki soha semmiről se tudott, akit elfelejtettek tájékoztatni, aki minden komoly önkormányzati szerződést mással íratott alá, aki alatt a kormány azt mazsolázta ki a fővárosi önkormányzat vagyonából, amire csak kedve szottyant, akit politikai bajtársai időről időre hátba szúrtak, beleértve a saját helyettesét. 

Tarlós István, aki 2016-ban, az új metrószerelvények leszállításakor azt kérdezte: De miért baj az, hogy új? Nincs azzal semmi baj, hogy egy egész várost átvertek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tiszte vizsgálni a járműveket, és különben sem ő írta alá a szerződést, hanem a BKV vezetője. De elfelejtették tájékoztatni az elektronikus jegy projekt elakadásáról is. Egy városvezető mindenre kiterjedő politikai felelőssége, úgy tűnik, arra nem terjed ki, hogy rákérdezzen a főváros két önkormányzati holdingja közül az egyiknek a vezetőjénél arra, hol tart a város milliárdos projektje. De azt sem értette – így utólag -, hogy Persányi Miklós állatkertigazgató miért nem szólt neki, hogy hiányoznak a milliárdok a biodóm befejezéséhez. Ő pedig nem kérdezte, mert minek neki arról tudni, hogy mi történik a város legnagyobb intézményénél. 

Tarlós, akinek a pártszövetségesei folyton kést szúrtak a hátába. Legalábbis, ezt mondta, amikor megtiltották a fővárosnak a dugódíj bevezetését, nem engedték, hogy új buszokat vásároljon a hármas metró pótlására, amikor egy salátatörvényben a nyakába varrták a fővárosi agglomeráció közlekedésének finanszírozását. Tarlós, akinek regnálása alatt kerültek állami kézbe az iskolák és a kórházak, a Városliget, a Dagály, a Bálna és a HÉV. 

S aki most képes azt mondani, hogy „Bárki legyen is a mindenkori főpolgármester, ha az az ég világon mindenre azt mondja, hogy mindenki hibás, csak én nem, az nem biztos, hogy szerencsésen értelmezi ezt a pozíciót”. Mindezek után már csak az a kérdés, hogy ő hogyan értelmezte a főpolgármesterséget?