Előfizetés

Átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik nemi átalakító műtéten estek át

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.17. 17:59
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményben magyarázta el az új protokollt.
Tisztázta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a nemi átalakító műtéten átesett emberekre vonatkozó protokollt, miután a 444 arról számolt be, hogy egy transznemű jogászhallgató a korábbiakkal ellentétben idén már nem adhatott vért. Az OVSZ a portál érdeklődésére közleményében azt írta, hogy 2020.01.01-jén változtattak a szabályaikon. Eszerint a vérellátásban szakmai szempontból szükséges a jelentkezők biológiai férfi/nő elkülönítése, a férfiak és nők között meglévő élettani különbségek miatt, - többek között - immunológiai okokból is. Ezek a különbségek eltérő kötelező laboratóriumi vizsgálatokat és algoritmusokat követelnek meg.
„Mindezeket figyelembe véve és a vért kapó betegek egészségének védelmét legfőbb célként szem előtt tartva, 2020. január 01. napjától kezdődően visszavonásig, az Országos Vérellátó Szolgálat nem engedélyezi a nemi átalakító műtéti beavatkozáson áteső személyeknek a véradást, amint azt a világ számos országában is teszik, a fentebb említett okokból, rendkívüli módon megbonyolítja a felhasználási és regisztrálási gyakorlatot”

- olvasható a közleményben.

Az OVSZ megjegyezte, hogy a szabályváltozás nem a nemet váltó személyek ellen irányul, hanem átmeneti megoldás a szigorú algoritmusok szerinti működés érdekében. Közölték, hogy olyan eljárásrenden dolgoznak, ami tiszteletben tartja a véradásra jelentkező személyek jogait és érzéseit, kezeli a nemváltás következményeit, és a vért kapó betegek maximális védelmét is szolgálja.  Ígéretük szerint az új eljárásrendet a veszélyhelyzet elmúltával alkotják meg és teszik közzé, amely a nemet váltó jelentkezőknek is a lehető legnagyobb esélyt teremti meg a véradáshoz.

Meghalt Fábián Péter

D.J.
Publikálás dátuma
2020.04.17. 17:59

Fotó: Népszava
Elment egy újságíró, akinek szent volt a szöveg, íróként, szerkesztőként, olvasószerkesztőként. Különleges képességgel látta meg a lényegest a lényegtelen tengerében, s eredeti módon tudott tényeket úgy elemezni, hogy azokon túl mindig megjelent egyfajta filozófia, egy távolabbi fókuszból való rálátás. Szelíd volt és töprengő, inkább kérdezett, mint kijelentett, inkább meggyőzött, mint rábeszélt. Ízléssel nyúlt mindenhez, ami kultúra, legyen bár színház vagy klasszikus zene, festmény vagy szobor, kiállítás vagy tánc. Alaposság, tényszerűség, széles körű tájékozottság jellemezte, s egyfajta konok kérlelhetetlenség a minőséggel szemben. Volt újságíró és főszerkesztő a Szolnok megyei Néplapnál, rovatvezető és olvasószerkesztő a Népszabadságnál, dolgozott a Társadalmi Szemlénél. Támogatta a tehetségeseket, szeretett és tudott is tanítani: információelméletet, médiaismereteket, internetes újságírást, s tanórákon túl, baráti beszélgetéseken világlátást. Közelképtár címmel jelent meg kötete, a magyar tudományosság és művészet hazai és határon túli kiválóságaival készített interjúiból. Ebben a harsány világban egy csendes töprengővel kevesebben lettünk megint. 

1000 új számítógépet adományozott a Docler a Monori Gyermekotthonnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.17. 17:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
A cégcsoport ezzel a rászoruló gyermekek digitális távoktatását szeretné segíteni.
Gattyán György, a Docler Holding cégcsoport tulajdonosa adta át a cégcsoport adományát, a digitális oktatást segítő informatikai eszközöket a Monori Gyermekotthon lakóinak. A cégcsoport a segitunkegymasnak.hu felhívására reagálva összesen 1000 új számítógépet adományozott távoktatásban tanuló, rászoruló gyermekeknek. A Monori Gyermekotthon lakói 300, összesen 100 millió forint értékű számítógépet kaptak.