Előfizetés

Meghalt Fábián Péter

D.J.
Publikálás dátuma
2020.04.17. 17:59

Fotó: Népszava
Elment egy újságíró, akinek szent volt a szöveg, íróként, szerkesztőként, olvasószerkesztőként. Különleges képességgel látta meg a lényegest a lényegtelen tengerében, s eredeti módon tudott tényeket úgy elemezni, hogy azokon túl mindig megjelent egyfajta filozófia, egy távolabbi fókuszból való rálátás. Szelíd volt és töprengő, inkább kérdezett, mint kijelentett, inkább meggyőzött, mint rábeszélt. Ízléssel nyúlt mindenhez, ami kultúra, legyen bár színház vagy klasszikus zene, festmény vagy szobor, kiállítás vagy tánc. Alaposság, tényszerűség, széles körű tájékozottság jellemezte, s egyfajta konok kérlelhetetlenség a minőséggel szemben. Volt újságíró és főszerkesztő a Szolnok megyei Néplapnál, rovatvezető és olvasószerkesztő a Népszabadságnál, dolgozott a Társadalmi Szemlénél. Támogatta a tehetségeseket, szeretett és tudott is tanítani: információelméletet, médiaismereteket, internetes újságírást, s tanórákon túl, baráti beszélgetéseken világlátást. Közelképtár címmel jelent meg kötete, a magyar tudományosság és művészet hazai és határon túli kiválóságaival készített interjúiból. Ebben a harsány világban egy csendes töprengővel kevesebben lettünk megint. 

1000 új számítógépet adományozott a Docler a Monori Gyermekotthonnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.17. 17:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
A cégcsoport ezzel a rászoruló gyermekek digitális távoktatását szeretné segíteni.
Gattyán György, a Docler Holding cégcsoport tulajdonosa adta át a cégcsoport adományát, a digitális oktatást segítő informatikai eszközöket a Monori Gyermekotthon lakóinak. A cégcsoport a segitunkegymasnak.hu felhívására reagálva összesen 1000 új számítógépet adományozott távoktatásban tanuló, rászoruló gyermekeknek. A Monori Gyermekotthon lakói 300, összesen 100 millió forint értékű számítógépet kaptak.

Megszavazta az EP a koronavírus-járvány elleni összeurópai fellépést

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.04.17. 16:59

Fotó: Laurie Dieffembacq / Európai Parlament
Az állásfoglalásban két paragrafust is szentelnek az uniós értékek tiszteletben tartásának, illetve a magyar és a lengyel kormány “az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlen” lépéseinek.
Megszavazta az Európai Parlament a koronavírus-világjárvány és a következményei elleni összehangolt uniós fellépésről szóló állásfoglalást, amelyben két paragrafust is szentelnek az uniós értékek tiszteletben tartásának, illetve a magyar és a lengyel kormány “az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlen” lépéseinek. A képviselők jóváhagyták azt a módosító indítványt is, amely bírálja “a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni támadásokat Magyarországon”. A határozatban az EP az uniós normákkal összeegyeztethetetlen lépések közé sorolja a magyar kormány azon döntését, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a szükségállapotot, felhatalmazza a kormányt rendeleti kormányzásra határozatlan időre, és gyengíti az Országgyűlés rendkívüli felügyeletét. A parlament ezért “felszólítja az Európai Bizottságot, hogy sürgősen értékelje, hogy a rendkívüli intézkedések összhangban vannak-e az uniós Szerződésekkel, és teljes mértékben használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt és szankciót e súlyos és tartós jogsértés kezelésére, beleértve a költségvetési eszközöket is”. A képviselő-testület emellett sürgeti a kormányközi EU Tanácsot is, hogy ismét tűzze napirendjére a folyamatban lévő, 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitákat és eljárásokat. Az állásfoglalás ugyancsak elítéli a lengyel kormány által tett lépéseket az elnökválasztások megtartására a pandémia közepén. A lengyel kormánypártot magában foglaló Konzervatívok és Reformerek frakciója külön szavazást kért a két bekezdésről, illetve a két kormányt a jogállam megsértése miatt kritizáló megfogalmazásokról, de a parlament nagy többséggel így is megerősítette a paragrafusokba foglalt bírálatokat. A képviselők elfogadták a szélsőbaloldali és zöldpárti frakció közös módosító indítványát is, amely többek között “határozottan elutasítja a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni támadásokat Magyarországon”. Ismeretes, hogy a magyar kormány egy olyan törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé, amely megtiltaná, hogy a transzneműek megkaphassák a nemüknek megfelelő személyes okmányokat. A parlamenti határozatot a Fidesz EP-képviselőinek otthont adó Európai Néppárt (EPP) frakciója mellett a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak nyújtották be a plenáris ülésre. A magyar kormánypárti képviselők sajtóközleményükben jelezték, hogy tartózkodtak a szavazásnál, ezzel is elutasítva a “Magyarországgal szembeni provokációt”.  

Ujhelyi: a Fidesz számára nem a koronavírus az ellenség, hanem az Európai Unió

Nem támogatták a Fidesz EP-képviselői azt az egységes, történelmi állásfoglalást, amelyet az Európai Parlament vezető frakciói közösen nyújtottak be a koronavírus-járvány elleni egészségügyi, gazdasági és szociális intézkedésekkel kapcsolatban - írja közösségi oldalán Ujhelyi István, EP-képviselő. A Fidesz nem támogatta az egészségügyi védekezés megerősítését, nem támogatta a munkájukat elveszítő emberek megsegítését, a járvány miatt kieső bérek pótlását, de nem támogatta az Európai Unió működésének átalakítását sem a hatékonyabb válságkezelés érdekében. A Fidesz képviselőinek többet ért kiállni Orbán Viktor frusztrált hatalommániája mellett, mintsem kiállni az európai és így a magyar emberek életének biztonsága mellett. A Fidesz világossá tette, hogy számára nem a koronavírus az igazi ellenség, hanem az Európai Unió. A Fidesz korábban „ízléstelennek” nevezte, hogy az emberek életének védelméről szóló intézkedések között jogállamisági kérdések is felmerültek. Ez a szánalmas érvelés pont attól a Fidesztől ízléstelen, amely nemrég a magyar emberek életének védelméről szóló – a teljes ellenzék által támogatott – védelmi intézkedésekbe keverte Orbán Viktor teljhatalmi törekvéseit. A Fidesz rendszeresen kettős mércéről beszél, holott maga alkalmazza azt. Itt volt az igazság pillanata, de a kormánypárti képviselők nem éltek vele: elbuktak.

Egymilliárd eurót ad Brüsszel a magyar gazdaság életben tartására

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta azt a 350 milliárd forint (hozzávetőleg 1 milliárd euró) összegű állami támogatási programot, amelyet Magyarország jelentett be a testületnek. A program a már odaítélt uniós strukturális alapokból nyújt segítséget vállalkozásoknak közvetlen támogatások, kölcsönök és tőkebefektetési intézkedések formájában.