Előfizetés

A Pesti úti otthonban 223 fertőzöttről tudnak, és már 23-an haltak meg a koronavírus miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 11:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Müller Cecília közölte, hogy egy hétig bizonyítottan nem volt orvos az intézményben. Az országos tisztifőorvos szerint is lehetséges, hogy május 3-án tetőzhet Magyarországon a járvány.
Tovább növekedett a budapesti Pesti úti idősotthonban a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – derült ki az operatív törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.
Kiss Róbert alezredes közölte, hogy az elmúlt 24 órában 750 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így 11 240 van összesen az országban. A szám némileg csökkent az utóbbi napokban. A rendőrségi ellenőrzések száma viszont növekszik. 3945 szabálysértés ügyében intézkedett a rendőrség hétvégén, így összesen már több mint 23 ezer intézkedés volt az országban. Budapesten nem tapasztaltak nagy szabálysértéseket. A kijárási korlátozásokat a rendőrség tapasztalata szerint a fővárosban jobban betartották, mint az ország többi részében. Vasárnap két repülőgép érkezett Budapestre védőfelszereléssel, az egyik Sanghajból, a másik Szöulból.
Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1984 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 idős krónikus beteg, így már 199-en haltak meg a vírus következtében.  Gyógyultan 267-en távoztak a kórházból. Jelenleg 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 60-an vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a Pesti úti idősotthonban a jelenlegi állapot szerint 223 a fertőzöttek száma, 19 dolgozó érintett, és 23 fő hunyt el a vírus következtében. A bentlakók második körös tesztelését elvégezték, ennek eredményét Müller Cecília szerint holnap be is jelenthetik.  Elmondta, hogy az otthonban legalább egy hétig bizonyítottan nem volt jelen orvos, ezt a kapott dokumentáció áttekintése alapján közölte. Hozzáfűzte, hogy további vizsgálat szükséges az ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azt mondta, május 3-án tetőzhet Magyarországon a járvány. Müller Cecília erre úgy reagált, hogy valóban lehetséges, hogy akkor lesz a járvány a csúcsán, utána pedig több napig ugyanannyi betegszám várható. A kórházi ágyakról közölte, hogy a betegágyhoz gépekre, orvosi berendezésekre, humán erőre, orvosokra is szükség van, és ezek a folyamatok most zajlanak.  Megjegyezte, hogy már 1600 fő jelentkezett önkéntesként az egészségügyben, és több mint 250 egészségügyissel szerződést kötöttek, illetve több mint 13 ezer egészségügyi dolgozót átképeznek.
Újságírói kérdések: Az országos tisztifőorvos érdeklődésre azt válaszolta, hogy ivóvízben jellemzően nem terjed a vírus, mert felhígul, de szennyvízben már kimutatták. Müller Cecília szerint elviekben nem kizárt, hogy a légkondin keresztül terjedjen a vírus, ezért most nem nagyon ajánlja a használatát.     Jelenleg 19 idősotthont tartanak nyilván, ahol megjelent a vírus, ebből nyolc Budapesten található.  Arra a kérdésre, hogy ha közvetlenül az érettségi előtt, május 3-án tetőzik a járvány, akkor biztonságos-e megtartani a vizsgákat, Müller Cecília elmondta, hogy egy modell alapján számították ki a várható tetőzést. Arra készülnek, hogy akkor már az ellátórendszer is készen álljon. Elmondása szerint a fertőzések többsége idősotthonban van, máshol nem nagyon terjed, ezért az operatív törzs nem javasolja az érettségi elhalasztását. Érdeklődésre közölte, hogy naponta 55 mentő jár tesztelni az országban.

Vasárnap visszaszólt a főváros a kormánypártoknak: volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban

Vasárnap Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken feltett kérdéseire válaszolva Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal. Válaszukban azt írták, volt az otthonnak fő állású orvosa, akinek „kötelessége volt – sok egyéb mellett – az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete”. Hollik Istvánnak arra a kérdésére, amelyben arról érdeklődött, hagyták-e távozni a korábbi főállású orvost, úgy, hogy már voltak betegek az idősotthonban, nemmel feleltek, és megismételték, hogy az intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal. Arra is nemmel válaszoltak, hogy titoktartásra kötelezték-e a korábbi főállású orvost. – Semmilyen ilyesmi nem történt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az ügy előzménye, Hollik szombati sajtótájékoztatóján közölte, mindeddig nem válaszolt a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a kormánypártok által feltett kérdésekre Karácsony Gergely.

Pozitív lett négy ember koronavírus-tesztje egy egri idősotthonban

D.J.
Publikálás dátuma
2020.04.20. 11:15
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Három teszt lett IgG-pozitív, azaz a páciens valószínűleg már átesett a fertőzésen, míg egy IgM-pozitív, tehát a beteg nagy valószínűséggel fertőzött, neki enyhe láza is van – mondta Mirkóczki Ádám polgármester.
Három ellátott és egy dolgozó koronavírus-gyorstesztje mutatott pozitív eredményt a Berva-völgyi idősotthonban – jelentette be hétfőn reggel egy sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám polgármester. Az intézmény önkormányzati fenntartású. Miután Egerben az állami kezelésben lévő, Petőfi úti idősek otthonában minden beteget letesztelt a fenntartó, a város hasonló eljárást kért az önkormányzati intézmény számára is, ám itt csak három, gyanúsnak tűnő esetet vizsgáltak meg. A város korábban hatezer koronavírus-gyorstesztet rendelt az intézményei számára, amiből múlt pénteken megérkezett az első száz darab, ezt szombaton reggel átadták az Idősek Berva-völgyi Otthonának. – Négy embernél mutatott pozitív eredményt a teszt, három ellátottnál és egy dolgozónál – mondta el a polgármester. Szavai szerint három teszt lett IgG-pozitív, azaz a páciens valószínűleg már átesett a fertőzésen, míg egy IgM-pozitív, tehát a beteg nagy valószínűséggel fertőzött, neki enyhe láza is van. Mirkóczki Ádám közölte: az ellátottak mindannyian 80 év felettiek, izolálták őket, a dolgozó pedig otthonában tartózkodik. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai mind a négyüknél, validált PCR-vizsgálatot végeznek majd, ám ennek eredményére keddig várni kell. Az idősotthonban mintegy ötven emberről csaknem harmincan gondoskodnak. A héten várhatóan újabb 240 gyorsteszt érkezik Egerbe, ezeket a szociális szféra dolgozói kapják majd.

Több mint egymilliárd forint uniós pénzt költöttek a kellően nemzetivé tett alaptanterven dolgozó szakértőkre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 10:17
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b), Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv (Nat) megújításáért felelős miniszteri biztos és Takaró Mihály irodalomtörténész
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Csak a bérükre 1,11 milliárd forintot költött a kormány.
Márciusig 1,11 milliárd forintot kötöttek le a szakértők személyi jellegű ráfordításaira abban az uniós támogatásból megvalósuló projektben, amelyben az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése is zajlott – írja a Magyar Narancs a projektgazda Eszterházy Károly Egyetem adatai alapján. A lap közérdekű adatigénylésére adott válaszból kiderült, hogy 
177 millió forintot szociális hozzájárulási adóként a költségvetésnek fizet az egyetem, a szakértők bruttó bérköltségére pedig 934 millió forintot.

A projekt 2017 július 1-jén indult és idén október 31-én zárul; az egyetem adatszolgáltatásában már a következő hónapokra tervezett kifizetések is benne vannak. Az EKE honlapján található összefoglaló szerint az egyetem összesen 2,4 milliárd forintot kapott az oktatási projekt megvalósítására. Az 1,11 milliárd feletti összeget a Magyar Narancs szerint vélhetően az adminisztratív munkatársak bérére, dologi és utazási költségekre, informatikai fejlesztésekre fordították. A kormány még 2017 márciusában bízta meg Csépe Valériát a NAT átdolgozásával, így ő lett a 2017 nyarán az Eszterházy Károly Egyetemen felállt Oktatás 2030 kutatócsoport szakmai vezetője. Csépe Valéria mellett a NAT-on dolgozó szakértők közül kezdetben mindössze négy vezető nevét hozták nyilvánosságra, később a Népszava további kilenc szakértőt azonosított. A teljes szakértői névsort az egyetem most sem adta ki, a Narancs.hu-nak küldött táblázatukban csupán a munkakörök és a foglalkoztatotti létszámok szerepelnek. Ezeket összeadva 303-an dolgoztak/dolgoznak a projektben, bár elképzelhető, hogy ennél kevesebb emberről van szó, hiszen egy szakértő menet közben munkakört is válthatott, vagy egyszerre több feladatot is elláthatott.
Csak a projekt szakmai vezetőjét szerződtették a kutatómunka teljes 40 hónapjára, aki minden bizonnyal Csépe Valéria. Az ő bérköltsége összesen 27,4 millió forint, ami havi 684 ezres bruttó fizetésnek felel meg.

Csépe Valéria
Fotó: Népszava
Ezzel korántsem Csépe a projekt legjobban fizetett alkalmazottja. Az Eszterházy Károly Egyetem például 2017 júliusától négy hónapra foglalkoztatott egy stratégiai és fejlesztési igazgatót havi bruttó 1,2 millió forintért. Stratégiai és fejlesztési igazgatóhelyettesre valamiért 13 hónapig is szükség volt, havi 800 ezerért, de ugyanekkora bérköltség szerepel az általános nevelési-oktatási csoportvezető, a tantárgyi szakmódszertani csoportvezető és az általános tartalomfejlesztési vezető neve mellett. Az intézményrendszeri koordinációs vezető 777 ezres, a bevezetést támogató vezető 700 ezres bruttó bért kapott. A Csépe-féle kutatócsoport 2018 augusztusában hozta nyilvánosságra a NAT tervezetét. Ezt a szakmai szervezetek összességében óvatos optimizmussal fogadták, a kormány viszont nem tartotta elég nemzetinek, ezért átdolgoztatták. A végül idén január 31-én a Magyar Közlönyben megjelent szöveg valóban radikálisan eltér a 2018-as javaslattól. A Csépe-tervezet és a hozzá kapcsolódó kerettantervek átdolgozásával az Oktatási Hivatal mások mellett Takaró Mihály szélsőjobboldali körökben kedvelt irodalomtörténészt bízta meg. Míg magyarból a 2018-as Csépe-tervezet még egyáltalán nem tartalmazott szerző- és műlistákat, a NAT elfogadott változata teljesen kiiktatja a tanárok választási szabadságát, és olyan vitatott szerzőket is kötelező jelleggel beemel az alaptantervbe, mint Herczeg Ferenc vagy Wass Albert.