Előfizetés

Levéllel vág vissza Karácsony Gergely Müller Cecíliának

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.20. 17:53

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az országos tiszti főorvos szerint egy hétig nem volt orvos a Pesti úti idősek otthonában. A főpolgármester egy dokumentummal cáfolná a „politikai rágalmakat”.
„Hazugságokra tényekkel, politikai rágalmakra dokumentumokkal válaszolunk – már megint. A járvány elleni védekezés szempontjából meglehetősen aggasztó, hogy a tisztifőorvos asszonyt is politikai szerepbe kényszerítik” - írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. 
Az ügy előzménye, hogy az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta, a kapott dokumentumok alapján egy hétig bizonyítottan nem volt jelen orvos a Pesti úti idősotthonban, ahol a jelenlegi állapot szerint 223 a koronavírus-fertőzöttek száma, 19 dolgozó érintett, és 23 fő hunyt el a vírus következtében.  
Karácsony viszont egy levéllel bizonyítaná, hogy az idősotthonnal szerződésben álló háziorvos azon a napon éppen az otthon lakóit és ellátottjait tesztelte pont a Pesti úton, amikor Müller szerint éppen ott sem tartózkodott.
A főpolgármester leveléből újabb oldaláról ismerhetjük meg a járványgóccá váló otthon történetét: 
mivel Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter eltiltotta 65 év feletti orvosokat a betegellátástól, az idősotthont is ellátó cégnek csupán egy 65 év alatti munkatársa maradt – ő kellett ellássa az otthon több száz lakóját.

Karácsony Gergely mellékelte idősotthont vezető, Skultéti József főjegyzőnek küldött levelét is. Skultéti ebben szinte napi bontásban mutatja meg, hogy április 30. április 12. között milyen feladatokat látott el a megbízott orvos. Bár a doktor összesen egy kétnapos hétvégi ügyeletet tartott, április 7-én pedig Skultéti felszólította, hogy többet legyen személyesen jelen az intézményben, egy hét kimaradás nem szerepel a leírásban. Az viszont kiderül belőle, hogy az Országos Mentőszolgálat április 8-án az orvostól is mintát vett, a kenet azonban később használhatatlannak bizonyult. Erről a hibáról csak április 17-én tájékoztatták az idősotthont; közben, április 12-én a idősotthon orvosán is megjelentek a betegség tünetei, ezért a Főpolgármesteri Hivatal közben járásával április 13-án új orvost kellett szerződtessenek a Pesti úton. 
Karácsony Gergely nem az első alkalommal hoz nyilvánosságra levelezéseket, cáfolva kormány vagy a kormánypárti sajtó  támadásait: egy ilyen levélváltásból derült ki, hogy a főváros heteken át hiába kérlelte az Orbán-kabinetet, hogy a kórházakból csak negatív teszteredménnyel küldjenek vissza lakókat az idősotthonokba.

Diktatúra-monitoringot működtet az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 17:31

Fotó: Népszava
Molnár Zsolt szerint mire elmúlik a járvány, egyértelművé kell tenni, hogy nem a vírus ellen, hanem a hatalma bebetonozásáért harcolt a kormány.
Miközben a világ a koronavírussal küzd, a magyar kormány nem ezt teszi, inkább példátlan módon tovább koncentrálja politikai és gazdasági hatalmát – deklarálta parlamenti felszólalásában Molnár Zsolt. Mert ugyan mi köze – firtatta az MSZP-s politikus – a majdnem ezer milliárdos Budapest-Belgrád vasútépítési projektnek, illetve titkosításának a járványhoz. Mert mi köze a színházak felügyelőbizottságában a kormánypárti többség biztosításának a vírus elleni védekezéshez. Mert mi köze a kórokozó megfékezésének ahhoz, hogy a kabinet elvonja Göd adóbevételeinek egy részét. És ugyan miért hanyagolja a kormány azokat az intézkedéseket, amelyekkel hatékonyan lehetne küzdeni a járvány, illetve az azzal párban járó válság ellen? Miért nincsenek tömeges lakossági tesztek, miért hagyott magára egész ágazatokat a kormány, és így tovább – kérdezte Molnár Zsolt. De választ nem kapott. A Miniszterelnökség államtitkára Orbán Balázs inkább arról beszélt, hogy hazai és nemzetközi egészségügyi szakemberek szerint sikeresen lassította a kormány a járvány terjedését. Ami a szocialista honatya által felsorolt ügyeket illeti, azokat az államtitkár fontos szakpolitikai témáknak tartja. Csak azzal nem tudott mit kezdeni, hogy az ellenzék szerinte nem akarja megérteni, hogy a vírussal össze nem függő javaslatokat egy másik (parlamenti) csatornán tárgyalják, mint a járványintézkedésket. (Az ellenzék értetlenségének oka lehet, hogy többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a vírusvédelemhez lényegében nem köthető ügyeket rendeletben menedzselt, amint a veszélyhelyzet miatt bevezetett, határidőhöz nem kötött rendkívüli jogrend ezt lehetővé tette. Molnár Zsolt szerint a kormány ugyan mellébeszélhet, de a tények egyértelműek, és ezekkel szembesítik az embereket is. Az MSZP-s politikus a Népszavának azt mondta, diktatúra-monitoringot üzemeltetnek, összegyűjtik a kormány hatalmi törekvéseit szolgáló új szabályokat, és azokat egy, a jövő héten startoló honlapon teszik közzé.

A válságkezelés színe, vagy inkább fonákja

A kormány rendeletben "különleges gazdasági övezeteket jelölhet ki". A kijelölt övezetek a megyei önkormányzat tulajdonába kerülnek, és a települési önkormányzat jogosultságait a megyei önkormányzatok gyakorolják, ideértve az adókivetés jogát is. A kormány rendeletében a különleges gazdasági övezetek esetében az önkormányzati rendeletektől eltérő szabályokat állapíthat meg Ez a magyar önkormányzati rendszer jelentős átszabása, a települési és megyei önkormányzatok között viszonyok átalakítása. A járvány elleni védekezés hatékonyságát elvileg sem szolgálja. Ellenben alkalmas a települések kivéreztetésére az ipari területek elcsatolásával és az iparűzési adó teljes elvonásával. Az intézkedés elméletileg sem átmeneti, hiszen még a tulajdonjogot is átírják -- ez még a felhatalmazási törvénybe sem férhetne bele. (Ez történt most az ellenzéki vezetésű Göddel.)
A Kartonpack Nyrt. Állami felügyelet alá helyezése  Egyes sajtóhírek szerint nem a járvány elleni védekezés, hanem a céggel kapcsolatos tulajdonjogi viták "rendezése" lehet az intézkedés célja - a kormány a felhatalmazási törvény szerinti teljhatalommal élt.
A kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása (A veszélyhelyzet árnyékában tovább folytatódik a közszférában dolgozók jogfosztása. Az intézkedés mikéntje kérdéses, de a legtöbb értelmezés arról szól, miképp lehet összeolvasztani kulturális intézményeket, és racionalizálni a munkaerőt.)
A bankok a veszélyhelyzet miatt rájuk kivetett különadó összegét csökkenthetik a Tao. törvény szerinti látvány-csapatsportokra fordított támogatás összegével  A pénzintézetekre kivetett különadót a kormány nem az állásukat és jövedelmüket vesztő emberek megsegítésére akarja fordítani, hanem az elmúlt években a Fidesz által pénzzel kitömött sportegyesületek támogatására.   
A munkáltató a Munka Törvénykönyvétől eltérően 24 havi munkaidő-keretet rendelhet el A rendelet semmilyen feltételt nem támaszt a kétéves munkaidőkeret egyoldalú elrendelésével szemben. Azaz a most kényszerű szabadságon töltött napokat a munkáltató 24 hónap alatt bármikor ledolgoztathatja, így a dolgozók meglehetősen kiszolgáltatottá válnak.
A "Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások" eredeti 737 millió forintos költségvetési előirányzata 19 milliárd forinttal túlléphető  A kormány saját magának rendkívüli jogosítványokat biztosítva 2015 óta folyamatosan fenntartja a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet". És most úgy jogosítja fel magát újabb sok milliárd forint elköltésére, hogy a koronavírus-járvány miatt Európa jelenleg eleve nem vonzó migrációs célpont.
A köztársasági ellnök Varga Judit igazságügyi miniszter anyósát nevezte ki az Országos Bírói Hivatal elnökének  A veszélyhelyzet árnyékában tovább folytatódik a bírói szervezetrendszer függetlenségének felmorzsolása.
Az egész országban ingyenessé válik a közterületi parkolás Az önkormányzatok úgy esnek el komoly bevételektől, hogy a kormány semmit sem nyer, így erős a gyanú, hogy az intézkedés egyik hozadéka a helyhatóságok meggyengülése.
Pártok költségvetési támogatásának megfelezése
Gépjárműadó önkormányzatokra eső részének elvonása Az önkormányzatok forrásiank tudatos elzárása.
Törvényjavaslat: a Városligetben elrendelt változtatási tilalom alkalmazásának kizárása Önkormányzati döntés és a budapesti választópolgárok akaratának felülírása.
Törvényjavaslat: az állam többséget biztosít magának a színházak felügyelőbizottságába A rendszerkritikus játszóhelyek "megszelídítése".
Törvényjavaslat: A Schmitt Mária nevével fémjelzett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XII. kerületi ingatlanokhoz juttatása, és tartozásai elengedése Miközben a párttámogatásokat megfelezik a kormány világ- és történelemszemléletét propagáló alapítványokat vagyonhoz juttatják.
Törvényjavaslat: a "nemváltoztatás" anyakönyvi bejegyzésének megtiltása A kisebbségekkel szembeni hangulatkeltés tipikus fideszes politikájának újabb szomorú megnyilvánulása. Egy adminisztratív könnyítést vesz el azoktól, akiknek élethelyzete saját nemi identitásuk okán egyébként is elég nehéz. 
A Corvinus Egyetem mintájára hat állami egyetemet alakítanak alapítványi fenntartásúvá: győri Széchenyi Egyetemet, a kecskeméti Neumann János Egyetemet, a Miskoci Egyetemet, a Soproni Egyetemet, az Állatorvosi Egyetemet, Moholya-Nagy Művészeti Egyetemet A koronavírus járvány árnyékában tovább folytatódik az egyetemek kisajátítása, az alapítványi fenntartási forma nem biztosítja az egyetemek függetlenségét, bénítja a társadalmi mobilitást, és feltehetően erősíti az ingyenes felsőoktatás a fizetős alakításának régóta zajló folyamatát.
A Budapest-Belgrád vasútvonal beruházással összefüggésben megkötött szerződésekben és egyéb kapcsolódó iratokban szereplő adatok megismerését, kiadását a külpolitika és a külgazdaság befolyástól mentes működése érdekében 10 tíz évig meg kell tagadni  A ország egyik történetének legdrágább, soha meg nem térülő, csak a kínaikat és Mészáros Lőrinc érdekeltségeit gazdagító, 750 milliárdos beruházás adatait titkosítják.
A kormány a Status Power Invest Kft. 100%-os üzletrészének az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által történő megszerzését az energiaellátás biztonsága érdekében közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti Egy, Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő céget felvásárol az állam - a méltányos 3-4 milliárd forint helyett 17 milliárdért.

Bayer Zsolt szerint megmagyarázhatatlan és káros lépés volt Cserháti Péter leváltása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.20. 17:07

Fotó: Népszava
A Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosa ezúttal egy kormányzati döntést bírált.
Balog Zoltán egykori emberi erőforrások miniszter, jelenleg miniszterelnöki megbízott volt vasárnap este a Hír TV Bayer show című műsorának vendége. Az adásban szóba került az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának, Cserháti Péternek a leváltása, amelyet még a kormánypárti publicista, Bayer Zsolt is érthetetlennek nevezett. A műsorvezető úgy vélte, a miniszterelnöki megbízottnál neki jóval kisebb a felelőssége, lehet kevésbé kifinomult, ezért azt mondta, szerinte Cserháti Péter leváltása
„megmagyarázhatatlan, egyszersmind mélységesen felesleges és káros lépés volt”.

Balog Zoltán erre a műsorvezetőt javíthatatlanul bátor embernek nevezte. Kijelentette ismét, hogy ő nem bírálja utódja, Kásler Miklós munkáját, és rendkívüli helyzetben óvatosnak kell lenni abban, hogy mit tesz szóvá az ember. Mégis kiállt a főigazgató mellett, mert a közlemény, amelyet az Emberi Erőforrások minisztériuma kiadott a leváltásról, az sértette az általa nagyon jól ismert Cserháti Péter emberi méltóságát, orvosi hitelességét.
Balog Zoltán ugyanakkor emlékeztetett Orbán Viktor péntek reggeli interjújára, amelyben a kormányfő azt mondta, ilyen helyzetben az operatív törzs, az egészségügyi kormányzat nem kér, hanem parancsot ad. Ha valaki úgy érzi, hogy az a parancs nem jó, akkor ezt jeleznie kell, de egyébként végre kell azt hajtania. Balog Zoltán úgy véli, nem látunk bele abba, ami egy ilyen döntést indokol, de fontos, hogy őrizzük meg az emberi méltóságunkat, és ne engedjük egymással szembe fordítani azokat, akiknek a szövetségeseinknek kell lennie. Ebben a helyzetben szerinte ez különösen érvényes. Bayer Zsolt hozzátette, az is fontos, hogy ne engedjük el azok kezét, akiknek annyit köszönhetünk, mint például Cserháti Péternek.  Kásler Miklós miniszter húsvét hétvégén megszüntette az OORI főigazgatója, Cserháti Péter főigazgató megbízását, miután Cserháti nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait. Ennek oka a tárca némileg eufemisztikusan megfogalmazott pénteki közleménye szerint az, hogy az OORI-nak „április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott.” Cserháti Pétert munkatársai múlt hétfőn búcsúztatták, erről ebben a cikkünkben számoltunk be.  (A 24.hu nyomán.)