WHO-főigazgató: A legrosszabb még hátravan

Publikálás dátuma
2020.04.21. 10:54

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Ez egy olyan vírus, amelyet sokan még nem értenek – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.
Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan – figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben, miközben több ország megkezdte a szigorítások lazítását. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ugyanakkor nem fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, de szakértők szerint a járvány afrikai kontinensen való terjedésére utalhatott, ahol az egészségügyi ellátórendszerek fejletlenek.
A járványban eddig világszerte csaknem 2,5 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal és több mint 167 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe. A WHO főigazgatója az 1918-ban kitört, csaknem 100 millió emberéletet követelő spanyolnáthához hasonlította a koronavírus-járványt. „Mostanra azonban rendelkezésünkre áll a technológia, és elejét tudjuk venni a katasztrófának, el tudjuk kerülni azt a fajta válságot” – hangoztatta. 
„Akadályozzuk meg a tragédiát. Ez egy olyan vírus, amelyet sokan még nem értenek”

– tette hozzá.

Tedrosz beszélt a WHO-nak a koronavírus-járvány kezelésében játszott szerepe körül az Egyesült Államokkal kialakult vitájáról is. Mint mondta, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 15 szakembere vett részt a WHO munkájában január óta, akiket folyamatosan tájékoztattak a kínai járványügyi helyzetről, így „az első naptól fogva semmi sem maradt rejtve az Egyesült Államok előtt”. Hangsúlyozta: „az első naptól kezdve riadót fújtak”, és biztosított mindenkit, hogy a szervezeten belül nincsenek titkok. Hozzátette, nemcsak amerikai, de más országok szakértői is részt vesznek a WHO munkájában, jelenlétük azonban nem biztosít helyzeti előnyt, hiszen az információkat mindenkivel megosztják.
A WHO főigazgatója elmondta, hogy a szervezet 30 millió koronavírus-tesztet rendelt meg a következő négy hónapra, illetve 180 millió szájmaszkot szállít április-májusban. Hozzátette: több mint 600 kórház áll készen arra, hogy fogadjon pácienseket a WHO úgynevezett szolidaritási gyógyszerteszt-programjának keretében.
Donald Trump amerikai elnök április 14-én bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mert szerinte az ENSZ szakosított szervezete nem megfelelően reagált a járványra. Azt állította, hogy az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pedig elfogult Peking iránt.
Szerző
Témák
WHO koronavírus

Holtan találtak egy 9 éves gyereket Aradon

Publikálás dátuma
2020.04.21. 10:46
Képünk illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Mellette anyja eszméletlenül feküdt, a jelek szerint mindkettejük testén késszúrások okozták a sérüléseket.
Egy 9 éves gyermek holttestét találták meg hétfőről keddre virradóan egy aradi lakásban. Mellette anyja eszméletlenül feküdt, a jelek szerint mindkettejük testén késszúrások okozták a sérüléseket – írja az Agerpres hírügynökség jelentése alapján a transindex.ro. A nyomozók arról tájékoztatták a hírügynökséget, hogy az eszméletlen asszonyt és a gyermeket a nő férje találta meg, amikor hazaért. A rendőrség kedd reggel kikérdezte a tömbház lakóit, akik úgy nyilatkoztak, hogy semmiféle gyanús hangot nem hallottak az áldozatok lakásából kiszűrődni, csak amikor a férj hazatért, és elkezdett segítségért kiabálni. A férfi kiabálására egyik szomszédasszony hívta az 112-es segélykérő számot, közölve, hogy öntudatlan állapotban találták a szomszédban lakó asszonyt és gyermekét, testükön késszúrások nyomaival. A helyszínre kiszálló mentősök a gyermek esetében már csak a halál bekövetkeztét tudták megállapítani. A 44 éves anyát kórházba szállították.
Szerző
Témák
Arad Románia

Május 10-től engedélyezik az 500 fő alatti nyilvános rendezvényeket Dániában

Publikálás dátuma
2020.04.21. 10:32

Fotó: OLAFUR STEINAR GESTSSON / AFP
Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő volt. A változtatás szeptember 1-ig lesz érvényben.
Dánia tovább lazít a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon, és május 10-től engedélyezi az 500 főt meg nem haladó nyilvános rendezvényeket – jelentette a TV2 dániai tévécsatorna kedden az egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő volt. Az egészségügyi tárca leszögezte: 500 fősnél nagyobb rendezvényeket szeptember 1-je előtt biztosan nem tarthatnak az országban. Dániában 7711 fertőzöttje és 364 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Az észak-európai országban fokozatosan elkezdték feloldani a koronavírus miatti óvintézkedéseket, előző héten például egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitott több iskola. Dánia Európában az első ország, ahol a bölcsődék, óvodák és általános iskolák újra kinyithatták kapuikat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni. Dánia viszonylag korán reagált szigorú intézkedésekkel a járványra. Március 14-én lezárta határait. Bezáratta a többi között az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat, és megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.
Szerző
Frissítve: 2020.04.21. 11:39