cenzúra;Riporterek Határok Nélkül;koronavírus;sajtószabadság-lista;

2020-04-21 15:01:20

Újabb két helyet csúszott Magyarország a sajtószabadságot mérő skálán

Az EU-ban csak Bulgáriában nehezebb a független újságírók dolga, mint nálunk - derül ki a Riporterek Határok Nélkül elemzéséből.

Közzétette éves sajtószabadság-jelentését a legnagyobb újságíró jogvédő szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF). Idén Magyarország a 89. helyet szerezte meg az összesen 180 országot értékelő listán -írja a beszámolót idéző  444.hu.

Az igazi zuhanást a tavalyi 14 helyes visszaesés jelentette, az RSF országspecifikus értékelésében írja is, hogy a sajtószabadság tekintetében 2018-ban bekövetkezett negatív fejleményekhez képest „2019 viszonylag csendes év volt a magyar médiapiacon, különösebb változások nélkül a vállalatok tulajdonosi struktúrájában.” Az RSF jelentése megjegyzi, hogy továbbra is a kormánybarát Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) uralja a médiapiacot, amit az állami hirdetések továbbra is komolyan torzítanak.

- írják, majd hozzáteszik, a kormány ellenőrzését a média felett 2019-ben tovább erősítette, hogy újabb fideszes tagokat választottak a Médiatanácsba, ezzel tovább erősödött a kormányzati kontroll a nyilvánosság fölött. Nagyrészt ez indokolta Magyarország két hellyel hátrébb sorolását a ranglistán.

A 180-as listán így olyan országok vannak körülöttünk, mint Sierra Leone, Gambia, Lesotho, Izrael, Peru, Moldova, Észak-Macedónia és Szerbia. Az EU-tagországok közül már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk - mutat rá az RSF anyagát idéző hírportál.

Régiós összehasonlításban továbbra is Európában a legnagyobb a média szabadsága, miközben továbbra is a Közel-Kelet és Észak-Afrika maradtak a legveszélyesebb vidékek az újságírók számára.A tavalyi eredményekhez képest viszont az ázsiai-csendes-óceáni térségben romlott a leginkább a szabad sajtó helyzete, amihez három állam: Ausztrália, Szingapúr és Hongkong járult hozzá legnagyobb mértékben.

„A 2020-as évtized meghatározó lesz az újságírás jövője szempontjából. A COVID-19 járvány nyomán látszik, mennyi minden fenyegeti a válságról való szabad, független és sokoldalú tájékoztatást”. - áll az RSF jelentésének bevezetőjében. A szervezet szerint a sajtószabadság-indexükön rendre rosszul szereplő országokban a kormányok most, a járvány kapcsán is a független tájékoztatás elnyomásán dolgoznak.

A 177. helyen szereplő Kínában, és a 173. helyen szereplő Iránban mostanra nagy bizonyossággal állítható, hogy cenzúrázták a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatos információkat. A 162. helyen álló Irakban a Reuters újságírójának engedélyét vették el három hónapra, miután a hivatalos számokat megkérdőjelező cikket publikált.

Az RSF szerint ez a „túlságosan szigorú” rendelkezés „a magyar bíróságok és a politikai vezetők kezében újabb eszköz a független médiáv

A szervezet - megint általánosságban - arra figyelmeztet, hogy „az egészségügyi válság idején az autoriter kormányok a válságkezelés mögé bújva visszaélhetnek hatalmukkal, és a tüntetések ellehetetlenülése miatt az ellenállás is kisebb ezekkel szemben. 

„Hogy ez az évtized ne legyen tragikus a szabad és független nyilvánosság számára, a társadalom tagjainak még inkább ki kell állnia azért, hogy az újságírók szabadon végezhessék a munkájukat” - mondta Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül főtitkára.