Pórul járhatnak a tandíjas egyetemisták

Publikálás dátuma
2020.04.22. 07:20

Fotó: GORODENKOFF
Az államilag támogatott képzéseken tanuló egyetemi hallgatók idén nem kerülhetnek át önköltséges, vagyis tandíjas képzési formába – derült ki abból az április 10-én megjelent kormányrendeletből, amely az egyetemeket, hallgatókat érintő intézkedéseket tartalmazza a koronavírus-járvány időszakában.
Ez jó hír azoknak az egyetemistáknak, akik államilag támogatott helyen tanulnak, de tanulmányi átlaguk nem érte el a támogatás megtartásához szükséges szintet, ezért – normál esetben – szeptembertől csak tandíjas formában folytathatnák tanulmányaikat. Őket ez a veszély most nem fenyegeti. Ugyanakkor többen azok közül, akik eddig önköltséges képzésen tanultak, de legutóbbi eredményeik alapján átkerülhetnének államilag támogatott helyekre, pórul járhatnak. Bár elvben továbbra is adott számukra a lehetőség, hogy ősztől ne kelljen tandíjat fizetniük, a fentebb említett intézkedés miatt sokan mégis kiszorulhatnak az államilag támogatott helyekről, nagy részük ugyanis épp azoknak a helyére kerülhetne be, akiket gyenge eredményeik miatt fizetős képzésbe sorolnak át. Ám mivel visszasorolás idén nem lesz, nem szabadul fel több ezer államilag támogatott férőhely sem. Tavaly nyáron több mint 8 ezer hallgatót soroltak át állami ösztöndíjasról önköltséges képzésre. Több egyetemen egyébként felfüggesztették azoknak a külföldi hallgatóknak a támogatásait, akik a Stipendium Hungaricum programban tanulnak Magyarországon, de a veszélyhelyzet miatt hazaköltöztek. (A mintegy 80 ezer forintos összeggel a magyarországi lakhatást és megélhetést támogatják). A Debreceni Egyetem Szenátusa pedig úgy döntött: a tavaszi félévet augusztus 31-ig meghosszabbítják. Az erről szóló rektori utasításban jelezték: a július 13-tól augusztus végéig tartó rendkívüli oktatási időszakban a hallgatók ösztöndíjra nem jogosultak. 

Halasztanák az érettségit

A teljes lakosság körében 65 százalék azoknak az aránya, akik szerint a koronavírus-járvány várható tetőzése miatt el kellene halasztani az érettségi vizsgák május 4-re tervezett kezdetét – derült ki a Pulzus Piackutató ATV megbízásából készített méréséből. A válaszadók 35 százaléka véli úgy, hogy a járvány tetőpontján is biztonságosan meg lehet szervezni a vizsgákat. Ugyanakkor szakmai szervezetek is a halasztás mellett érvelnek. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint ha szükséges, „mozgathatják” az időpontot.

Szerző

Újabb 12 halottja van itthon a járványnak, 2168 fertőzöttről tudnak

Publikálás dátuma
2020.04.22. 07:18
Képünk illusztráció
Fotó: DIRK WAEM / AFP
Egy nap alatt 70-nel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma, de van 8 újabb gyógyult is.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavírus-adatokat közlő kormányzati oldal. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, 295-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. A kedden és szerdán közölt adatok összesítése alapján egy nap alatt hetven új fertőzöttet és nyolc gyógyultat regisztráltak.
Jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen -kedden még 82 beteg szorult gépi lélegeztetésre, vagyis egy nap alatt 19 embernél hagyták abba a kezelést, halál vagy állapotjavulás miatt. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.  A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt. A honlap szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél ugyanakkor jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött – figyelmeztet a portál.   Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért a portál nyomatékosan figyelmezteti az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.  Hozzáteszik, hogy az idősotthonok ellenőrzése is zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat pedig a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására kérik.
Szerző
Frissítve: 2020.04.22. 07:20

A fideszeseknek sem tetszik, ahogy Orbán Viktor intézte

Publikálás dátuma
2020.04.22. 06:40

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Sok kormánypárti szerint az lett volna a helyénvaló, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek.
A kormánypárti szavazók majdnem negyven százaléka szerint hibázott Orbán Viktor kormányfő, amikor „133 bátor ember” segítségével áterőltette a kabinetnek rendkívüli jogköröket biztosító és korlátlan időtartamra szóló felhatalmazási törvényt. (A miniszterelnök a szavazás előtt párttársaihoz szólva azt mondta, „nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere kell”.)
A Népszava megbízásából mérő Publicus Intézet a rendkívüli jogrend elfogadásának megítélésére volt kíváncsi. A megkérdezettek majdnem kétharmada szerint igaza volt a Demokratikus Koalíciónak (DK), a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek, amikor úgy döntöttek, nem támogatják a javaslatot. Az természetesen nem meglepő, hogy ezeknek a pártoknak a szavazói szinte száz százalékban elutasítják a „korlátlan idejű teljhatalmat”, az viszont igen, hogy a bizonytalanok 62 százaléka sem kér a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabályból. Ráadásául a Fidesz-szavazók 36 százalékának sem tetszik, hogy a törvényt végül időkorlát nélkül fogadták el.
Utóbbiak között még magasabb (majdnem 40 százalék) az aránya azoknak, akik szerint az lett volna a helyénvaló, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek, és az velük együtt szavazza meg a rendkívüli felhatalmazást. (Ezt a DK, az MSZP és a Momentum szavazóinak száz százaléka gondolja így, a Jobbik híveinek esetében 80 százalék az arány, míg a bizonytalanok körében 61 százalék).
Szerző