Előfizetés

Varga Judit szerint nem igaz, hogy a röszkei tranzitzónában a menedékkérők őrizetben vannak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.23. 17:45
Képünk illusztráció
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Az igazságügyi miniszter arra hivatkozott, hogy a menedékkérők Szerbia felé bármikor elhagyhatták volna a tranzitzónát.
A magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak - hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán az európai bíróság főtanácsnokának egy menedékkérőkkel kapcsolatos ügyben készített véleményére reagálva csütörtökön. Priit Pikamäe, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka szerint a röszkei tranzitzónában a magyar állam nem biztosítja a menedékkérők jogait, őrizetben tartja őket. Pikamae véleménye szerint az ott elhelyezett menedékkérők „a külvilágtól fizikailag el vannak vágva, és arra vannak kényszerítve, hogy elszigetelt helyzetben éljenek”, továbbá „meg vannak fosztva mozgásszabadságuktól”, a tranzitzóna elhagyása pedig „a kért nemzetközi védelem megszerzésének lehetőségéről való lemondás szinonimája lenne” számukra. Varga Judit közölte, ez nem igaz, hiszen a menedékkérők Szerbia felé bármikor elhagyhatták volna a tranzitzónát. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a főtanácsnok álláspontja homlokegyenest szembe megy az Emberi Jogok Európai Bíróságának az Ilias és Ahmed kontra Magyarország ügyben, 2019 novemberében kihirdetett ítéletével, amelyben a bíróság megállapította, hogy a tranzitzónában kijelölt helyen tartózkodás nem minősül őrizetnek. - A főtanácsnok indítványa nem köti az Európai Unió Bíróságát - fűzte hozzá a miniszter.
- A magyar kormány álláspontja továbbra is világos: a magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak. A kormány a jövőben is megvédi Magyarország és Európa határait, és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza nemzetközi migránsfolyosók kialakulását

- hangsúlyozta Varga Judit.

Az ügy előzménye, hogy a Szerbián keresztül Magyarországra érkező két iráni, illetve két afgán állampolgár menedékkérelmét 2019 elején a magyar hatóságok elutasították, mivel megítélésük szerint biztonságos tranzitországon keresztül jöttek Magyarországra. A szerb állam azonban megtagadta visszafogadásukat, így a magyar hatóságok elrendelték Afganisztánba, illetve Iránba történő kitoloncolásukat, és a röszkei tranzitzónát jelölték ki részükre ideiglenes szálláshelyként. Az érintettek ezután indítottak keresetet, ugyanis álláspontjuk szerint elszállásolásuk feltételei az uniós befogadási irányelv értelmében jogellenes őrizetnek minősülnek. Az ügyben a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult az Európai Unió Bíróságához.

Karácsony: Nagy baj lett volna, ha Müllerék a Pesti úton találják az intézmény orvosát - éppen ők tették karanténba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.23. 17:14

Fotó: Népszava
A főpolgármester Facebook-oldalán reagált a fővárosi kormányhivatal közleményére.
Tegnap a Pesti úti Idősek Otthonában a tisztiorvosi ellenőrzés nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát. Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba.

- írta Karácsony Gergely.

A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte: az elmúlt két napban háromszor is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala, a három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az otthonban.
Ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen tegnap újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a Főváros megbízásából.

- tette hozzá a főpolgármester.

Csak, hogy tudjuk: másfél millió maszk érkezett Magyarországra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.23. 16:53
Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 18-án
Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Három repülőgép és két kamion érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra csütörtökön, ezek másfél millió maszkot, egymillió tesztet, hetven lélegeztetőgépet és több száz, azok működéséhez szükséges alkatrészt hoztak - közölte Szijjártó Péter a mai szerzeményt.
A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az egészségügyben dolgozók kiváló teljesítményének köszönhető, hogy Magyarországon a koronavírus terjedését sikerült kontroll alatt tartani, ezért a kormány felelőssége a következő időszakban is az, hogy biztosítsa az orvosok, egészségügyi dolgozók munkájához szükséges feltételeket. Ennek érdekében folyamatos a speciális védekezéshez szükséges eszközök beszerzése - tájékoztatott Szijjártó.      A tárcavezető ma is hozzátette: a következő hetekben, hónapokban is hasonló forgalom várható a Kína-Magyarország légihídon, hogy a kórházakban, rendelőkben a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre álljanak.