Előfizetés

Lezuhant az áramfogyasztás

M. I.
Publikálás dátuma
2020.04.23. 20:51

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP/DPA
Három hete a koronaválság miatt bezuhant a hazai áramfogyasztás. Azóta ugyanakkor a korábbi évekhez viszonyított visszaesés már nem mélyült tovább.
Az év 15., vagyis április 6. és 12-e közötti hetén a hőmérséklet- és munkanaphatástól megtisztítva 11 százalékkal kevesebb áram fogyott, mint 2019. azonos időszakában - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A visszaesést a koronavírusjárvány hatásával, vagyis a tevékenységek megelőzési célú korlátozásával, az üzleti élet visszaesésével, a termékek és szolgáltatások keresletének zsugorodásával és a beszállítói láncokon belüli fennakadásokkal hozzák összefüggésbe. A rákövetkező - vagyis a múlt - héten ugyanakkor a visszaesés már nem fokozódott - teszik hozzá. A március - Európában szinte egyedül álló módon - még növekedést mutatott, a hőmérséklet- és munkanaphatás kiszűrése ugyanakkor már itt is csökkenést eredményez.

Vastagon fogott a Mol a ceruzája

M. I.
Publikálás dátuma
2020.04.23. 19:24

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az olajcég új vírusölő szere egyelőre 2 decis kiszerelésben jelenik meg a cég kútjain. A termék arányítva ötször drágább a később várható 2 literesnél, de szerintük ez még mindig olcsóbb a versenytársaknál.
Közel 2 ezer forintért adja a hétvégétől kútjain a Mol a koronavírus elleni védekezésre használható, 2 decis kiszerelésű, Mol Hygi márkájú kézfertőtlenítőjét - derül ki az olajtársaság közleményéből. Az eredetileg beharangozott, 3990 forintba kerülő, 2 literes változatot a jövő hét végétől terítik mintegy ötszáz tagú hálózatukon. A tizedakkora kiszerelés tehát arányaiban ötször drágább, mint a később polcokba kerülő két literes. Az okokat firtató megkeresésünkre a Molnál leszögezték: a 200 milliliteres Mol Hygi tarifája nem minősíthető válságárazásnak, hisz nem kívánnak nyerészkedni a koronavírus teremtette veszélyhelyzeten. A kis kiszereléssel a Mol fogyasztói igényeket elégít ki, ami kényelmesebb, akár zsebben is elfér és pumpás - hívták fel a figyelmet. A méret a terméket előállító, eredetileg ablakmosót gyártó almásfüzitői egységükben is újdonság, ami szintén növelte az előállítási költségeket. A kis kiszerelés árazása teljesen normális, sőt arányaiban még olcsóbb is a piacon kapható hasonló vagy még kisebb méretű kézfertőtlenítőknél - hangsúlyozták. Korábbi kutatásaink szerint egyébként a Mol két literes kiszerelésű termékének egységára a távol-keleti boltokban kapható fél vagy egy literes kézfertőtlenítőkének körülbelül fele. Másutt pedig változatlanul hiánycikk a vírusölő. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követő termék 80 százaléknyi alkohol mellett a bőrt védő glicerint is tartalmaz - szögezi le a közlemény. A Mol ezen a héten mintegy 80 ezer, míg a jövő hét folyamán szintén több tízezer darabot szállít ki belőle töltőállomásaira. A két literes kéz-, illetve az ugyanekkora felületfertőtlenítő várhatóan a jövő hét végétől lesz elérhető kiemelt egységeiken. A felületfertőtlenítőért 3790 forintot kérnek. A kenőanyagok előállításával foglalkozó Mol-Lub Kft. március végén kezdte meg napi 50 ezer liter kéz-, és felületfertőtlenítő gyártását almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő során. A cég mostanáig egymillió liter Mol Hygi kéz- és felületfertőtlenítőt gyártott le - idézik Ratatics Pétert, a Mol Magyarország ügyvezetőjét. Ezeket eddig az Operatív Törzzsel együttműködve a védekezésben részt vevő intézményekbe szállították.

Több mint 41 milliárdot költ arra projektre a kormány, amiből kilökte az ellenzéki vezetésű Gödöt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.23. 10:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tízmilliárdokat visz el, hogy infrastruktúrát építsenek az ország legnagyobb beruházásának- ebből csak a fogadóváros nem profitál.
Összesen 41,65 milliárd forintot csoportosított át a kormány a "Gazdaságvédelmi Akcióterv" keretében, hogy kiépíthessék a gödi Samsung-gyár felépítéséhez nélkülözhetetlen hálózatokat – derül ki a szerda este publikált Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet szerint  
  • a leendő Samsung-akkumulátorgyárhoz vezető helyi közlekedési hálózatot 7,16 milliárd forintból építheti ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Magyar Közút, az innovációs tárca megbízásából.
  • 22,5 milliárd forintba kerül majd az energiaellátás biztosítása, vagyis a villamoshálózat kiépítése – ez Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter és Palkovics László innovációs miniszter hatáskörébe tartozik, a hálózatot pedig a MAVIR fejleszti majd.
  • 11,98 milliárd forintért építik ki az ipari parkot ellátó víziközmű-hálózatot, amivel Bártfai-Máger és Palkovics tárcája a DMRV Duna Menti Regionális Vízművet bízza meg.
Mindez nem jelent kiugró költségeket, tekintve, hogy a nagy ipari parkok, összeszerelő üzemek előkészítése általában is tízmilliárdokat visz el; a debreceni BMW-gyár előkészítésére a kormány másfél év alatt mintegy 135 milliárd forintnyi közpénzt adott, Gödre tervezett Samsung-gyár teljes beruházási költsége pedig elérheti majd a 400-500 milliárd forintot is. Göd ellenzéki vezetésű városa ugyanakkor egy fillér hasznot nem láthat a beruházásból és a helyi fejlesztésekből, ha csak nem a helyben felvett Samsung-alkalmazottak révén (a tervek szerint a gyár mintegy 2700 új munkahelyet teremthet). A kormány ugyanis bármilyen előzetes egyeztetés nélkül, a járványhelyzet adta rendkívüli felhatalmazással különleges gazdasági övezetnek minősítette Gödöt, elvette a településtől a gyár építési területét, és a Pest megyei - nem mellesleg fideszes irányítású - önkormányzathoz csatornázta át a gyártól beszedhető iparűzési adót. Mindezt akkor, amikor a beruházás révén várhatóan jelentősen megnőtt volna a város adóbevétele is. Mint a Népszava megírta, a gödi döntés miatt már most bevételeiket féltik a nagyobb beruházásoknak otthont adó városok -  hiszen ezek után bármelyiküktől kisajátíthatnak területeket és elvonhatnak adókat a különleges gazdasági övezet jogcímén.