Lengyel EP-képviselő a Fidesznek: Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak!

Publikálás dátuma
2020.04.24. 19:41
Radosław Sikorski
Fotó: Facebook/Radosław Sikorski
Nyílt levelet írt Radoslaw Sikorski lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjének, amelyben reagál a magyar EP-küldöttség Donald Tusknak küldött korábbi levelére.
Mint lapunk is beszámolt róla, ebben három magyar EP-képviselő bocsánatkérésre szólította fel az Európai Néppárt lengyel elnökét, amiért az egy német lapnak adott nyilatkozatában — szerintük — nácinak nevezte Orbán Viktort. Tusk valójában azt mondta, hogy a náci párt lelkes hívének számító jogtudós, ”Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Az interjút követően a kormányközeli magyar sajtó több cikkben foglalkozott azzal, hogy a néppárti elnök nagyapja náci kollaboráns volt. Sikorski levelében leszögezi: Tusk nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. “Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” — írja Sikorski. A lengyel EP-képviselő szerint félrevezető levelek fogalmazása helyett a Fidesznek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy nem politikai céljai elérésére használja fel a járványt. “Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbe udvarlása (itt valójában a "benyalás" szót használja Sikorski — a szerk.). Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak ” — zárja levelét Sikorski. 

A levél teljes szövege:

"Kedves Deutsch úr! De hiszen a Tusktól származó mondat nem is utal a nácizmusra! Carl Schmitt a megosztás politikájának az úttörője volt, ám rámutatni erre meglehetősen távol áll a nácizástól. Úgy vélem, egyáltalán nem sértő rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták valójában cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. Gondolom, abban egyetértünk, hogy nem értünk egyet, csak az a problémám, hogy ön olyasfajta politikai korrektséget próbál Tusk úrra erőltetni, amelyet mindketten roppant fárasztónak találunk, ha a baloldal hozakodik elő vele. Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafiat és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak? Ahelyett, hogy félrevezető leveleket írkálna az EPP képviselőcsoportjának, jobb szolgálatot tenne Magyarország és a Fidesz hírnevének azzal, ha a kormányuk felhagyna a járvány politikai célokra való felhasználásával, mert ezeknek semmi közük sincs a lakosság védelméhez. Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és a benyalás Vlagyimir Putyinnak. Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak. Tisztelettel csalódva, Radosław Sikorski” 

A koronavírus-járványban is jutott azért 300 millió a szombathelyi Haladásnak

Publikálás dátuma
2020.04.24. 18:46

Fotó: Varga György / MTI
A támogatói okiratot már aláírták.
Még februárban jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár a kormány döntését, miszerint szombathelyi Haladás VSE Sportkomplexumának működtetéséhez központi költségvetési támogatást kap. Ennek összege 300 millió forint. Igaz, azóta beütött a koronavírus-járvány, a kifizetést ez azonban nem gátolhatja meg. Az mfor.hu vette észre, hogy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásban érdeklődött arról, hogy mikor kapja meg a sportegyesület a pénzt. Kérdésére Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt.
„A Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között támogatói okirat aláírása 2020. március 30-án megtörtént, a támogatási összeg kifizetése folyamatban van”

- írta Rétvári Bence.

A portál emlékeztetett Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselőjének februári nyilatkozatára, miszerint így a városnak egy fillérjébe nem kerül így a sportkomplexum.  „Ez egy rendkívül gáláns, nagyvonalú felajánlás a kormány részéről, amely kérésemre történt meg. Ennek köszönhetően nem csak, hogy egy fillérjébe nem kerül a városnak a Haladás Sportkomplexum fenntartása, megtakarítja azt a több tízmillió forintot is, amelybe a régi elavult és korszerűtlen stadion fenntartása került” - mondta a vaol.hu-nak a képviselő.
Szerző

Mai Szijjártó: 4,6 millió kesztyű, 1,15 millió maszk

Publikálás dátuma
2020.04.24. 18:45

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek pénteken Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon - nyilatkozta a közmédiának a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
Szijjártó Péter elmondta: 4 millió 600 ezer kesztyű, 1 millió 150 ezer maszk, valamint 500 lélegeztetőgép működtetéséhez szükséges eszköz érkezett. A mai nap világosan megmutatta, hogy a nemzetközi együttműködésnek milyen komoly jelentősége van a világjárvány idején - fogalmazott, majd hozzátette: Magyarország adományként több száz vírustesztet kapott Kínától. Beszámolt arról is, hogy a macedónok is kaptak adományokat, ám a maszkokat és egyéb eszközöket nem tudták elhozni Kínából a légi szállítási képesség hiányában. Az Észak-Macedóniának szánt kínai adományokat az egyik repülőgépünk hozta el - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a védőeszközöket hétfőn közúton szállítják el a macedónok. A Szentszéknek pénteken 50 ezer maszkot szállított Magyarország - mondta Szijjártó Péter. A Vatikán az idős papok egészségének megőrzése érdekében kért védőeszközöket. "Mi természetesen azonnal reagáltunk" - közölte. 
Szerző