A katasztrófavédelem cáfolja, hogy eltitkolták volna a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezést vizsgáló határozatot

Publikálás dátuma
2020.04.25. 17:04

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Azt írták, hogy a dokumentumot mindenkinek elküldték, aki jogosult azt megismerni.
Tavaly novemberben írt arról az Átlátszó, hogy az akkor még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműben észlelt, tömeges rosszullétet okozó mérgesgáz-szivárgások ügyében érintett lehet a hőerőmű mellé felhúzott keményítőgyár is, mert szennyvizét a hőerőmű technológiai víztározójába ereszti. Pénteken szintén az Átlátszó számolt be arról, hogy a birtokába került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-én kelt és eddig eltitkolt határozata az ügyben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében cáfolta, hogy a katasztrófavédelem eltitkolta volna a Viresol Kft-vel kapcsolatos, környezetkárosítást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezésről szóló határozatát.
„Az alapos kivizsgálás eredményeként meghozott hatósági határozatát megküldte mindazoknak, akik a megismerésére jogosultsággal rendelkeznek. Az Általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény iratbetekintésre vonatkozó rendelkezései alapján csak a véglegessé vált határozat ismerhető meg harmadik fél által, ezért a katasztrófavédelem a megjelent állításokkal szemben a hatósági eljárásra vonatkozó szigorú szabályokat betartotta, a hivatkozott hatósági határozatot nem hozhatta nyilvánosságra”

– tették hozzá.

Az Átlátszó szerint a katasztrófavédelmi határozat egyértelműen tisztázta, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. közül melyik okozta a problémát. Ebből az derült ki, hogy a Viresol telephelyéről „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba”, és hogy egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a Viresol Kft. telephelye – írták.

Az MSZP feljelentést tesz

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője a párt Facebook-oldalán bejelentette, hogy feljelentést tesznek a környezetszennyezés kapcsán.
„A sajtóban megjelent dokumentum egyértelművé teszi, hogy nem a Mátrai Erőmű, hanem a Mészáros-család egyik cége, a Viresol Kft. volt a szennyező abban az ominózus történetben, amely hónapokon keresztül rettegésben tartotta az ott élő embereket. A Viresol Kft, a Mészáros családi érdekeltség volt az egyértelmű szennyező”

– közölte Korózs Lajos.

 Hozzátette, hogy a feljelentés mellett írásbeli kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez is.

Ősszel megismétlik a teljes érettségit

Publikálás dátuma
2020.04.25. 14:26
Maruzsa Zoltán
Fotó: MTI
A tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik.
Kedden lejárt az érettségitől való visszalépés határideje, de Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint semmilyen szankcióval nem kell számolnia annak, aki később dönt a halasztás mellett, sőt a diákok akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat - írja a Magyar Nemzet. A köznevelési államtitkár egy videó­sorozatban válaszolja meg az érettségi kapcsán hozzá beérkezett kérdéseket. A felvételek Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár YouTube-csatornáján érhetők el. Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy nem kell egy teljes évet kihagynia annak, aki most nem vesz részt a vizsgán. Az őszi vizsgaidőszakban ugyanis lényegében megismétlik a komplett érettségit, és a tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik. Eszerint nem csak mesterszakokra, hanem alapképzésekre is széles körben lehet majd jelentkezni. Közölte azt is, hogy felmerült, hogy az érettségivel betölthető munkakörökben a járvány ideje alatt a 12. osztályos év végi bizonyítvánnyal is dolgozhassanak a fiatalok. Arról, hogy a tanárok esetleg tömegesen szabadságra mennének az érettségi idején, Maruzsa Zoltán kijelentette, hogy nem örül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásának. Úgy véli, ez messze túlmutat az érdekképviselet feladatain, ezt még az ellenzéki pártok sem lépték meg. 
– A köznevelési feladatok is olyan közszolgáltatások, amelyek a társadalom érdekét szolgálják

– hangsúlyozta.

A diákok koronavírus-teszteléséről azt mondta, hogy a teszt eredménye csak a pillanatnyi állapotot mutatja, ezért minden vizsganapon mind a 83 ezer tanulót le kellene tesztelni. Ez viszont technikailag kivitelezhetetlen, mert nincs ekkora tesztelési kapacitás.
- A maszk viselése ugyanakkor „erősen ajánlott”

– tette hozzá.

A diákoknak egyébként nem kötelező a maszk viselése a teljes vizsga alatt. Amint azt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke nyilatkozta a Növekedés.hu-nak, ha a vizsgázó feláll és kimegy a teremből, akkor fel kell vennie a maszkot. Ha a helyén ül, akkor két méter távolságra lesz a többiektől, és leveheti azt.
Szerző

Úgy érzik az emberek, hogy az adójukat mindig beszedte az állam, de ha bajba kerülnek, alig kapnak segítséget

Publikálás dátuma
2020.04.25. 13:29
Tóth Bertalan
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Négymillió forintért juttat tartósélelmiszer-csomagot az MSZP a munkájukat elvesztőknek, Tóth Bertalan a Népjóléti Bizottság ülésére készül.
Nem értik az érdekvédők, hogy miért kell túlbonyolítani, bürokratikussá tenni a bértámogatások igénylését – foglalta össze Tóth Bertalan (miután konzultált a terület szereplőivel), miért nem boldogok a szakszervezetek a munkahelyvédelmi program kiterjesztése után sem. Az MSZP elnöke egyetért az érdekvédőkkel abban, hogy az emberek jogosan érzik úgy: hiába fizettek eddig adót, járulékot, most, hogy veszélybe kerül a munkájuk, csak komoly nehézségek árán juthatnak bármilyen támogatáshoz. Aki pedig elvesztette/elveszíti az állását, az a rövid, mindössze három hónapos álláskeresési időszakban, nagyon kevés hozzájárulást kap – amiből nem lehet megélni. Sajnos sok munkavállaló szembesül azzal, hogy egyáltalán nem, vagy csak részben érkezik meg a bére, egyszerűen azért mert számos cégnek annyira nincs árbevétele, hogy nem tudja kifizetni. 
Az MSZP politikusai sok-sok emberrel beszélgetve arra jutottak, hogy a legnagyobb szüksége élelmiszerre van a bevételeiket vesztő családoknak. Így az MSZP körülbelül 1400 csomag tartós élelmiszert juttat el a párt megyei elnökeink koordinálásával azokba a térségekbe, ahol az önkormányzatoknak is csak nagy nehézségek árán képesek segíteni a rászorulókat. Emlékeztetőül: a kormány a veszélyhelyzet elleni védekezés címén lényegében kivéreztette a településeket. (Ez egyébként az MSZP második segélyakciója.)
Az élelmiszerre költött mintegy 4 millió forint fedezetét, magyarázta Tóth Bertalan, pedig a párt országgyűlési képviselői biztosítják: a fizetésemelésüket ajánlják erre a célra, azt a fizetésemelést, amit a parlament fideszes többsége szavazott meg. Az MSZP politikusai viszont nem tartanak igényt erre pénzre, és azok javára mondanak le, akik most nagyon nehéz helyzetbe kerültek, akik most szükséget szenvednek. Az MSZP képviselői most ezzel tudnak segíteni, de igazán az javítaná a munkavállalók helyzetét, ha jövő hét kedden az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága megvitatná és a parlament elé engedné a párt 5 pontos védelmi csomagját.
Szerző