Pert indít a DK, hogy a kormány közölje a tesztelt emberek számát

Publikálás dátuma
2020.04.26. 12:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sebián-Petrovszki László pártigazgató szerint bár a hivatalos tájékoztatási oldalon közzéteszik a mintavételek mennyiségét, fennáll a gyanúja, hogy a tesztelt emberek száma ennek csupán a töredéke.
Pert indít a DK azért, hogy a kormány elárulja: hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet Magyarországon - közölte az ellenzéki szervezet pártigazgatója, országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Sebián-Petrovszki László azt mondta, hogy bár a hivatalos tájékoztatási oldalon közzéteszik a mintavételek mennyiségét, fennáll a gyanúja, hogy a tesztelt emberek száma ennek csupán a töredéke. Amennyiben így van, akkor az botrány, aminek következményei kell, hogy legyenek, ha viszont nincs így, akkor nincs ok a "titkolózásra" - hangoztatta. Ha igaz, hogy egy embert 3-4-szer is tesztelnek, akkor a hivatalosan közölt mintegy 60 ezer mintavétel csupán 15-20 ezer ember megvizsgálását takarja. Ebben az esetben "érdemben nincs tesztelés", csak "kormányzati alibizés" van, és a kabinet sem tudja, hogy valójában hányan fertőzöttek az országban. Pedig ha újra akarják indítani a gazdaságot, ez egyáltalán nem mindegy - jelentette ki a DK pártigazgatója. Érdektelen, hogy hány tesztet használtak el. A lényeg az, hogy hány embert vizsgáltak meg, és az egész világon ezt az adatot hozzák nyilvánosságra - mondta. Sebián-Petrovszki László úgy fogalmazott: "erős a gyanú", hogy azért "titkolják el" a tesztelt emberek számát, mert az "botrányosan alacsony". Azt mondta, hogy a DK először közérdekűadat-igényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban a pártot "cinikusan" a hivatalos tájékoztatási oldalra irányította, amelyen nem található meg a kérdezett információ. A pártigazgató közölte: a DK pert indít ezért. El akarja érni, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs közölje: hány embert teszteltek eddig. "Erős a gyanú", hogy ennek az adatnak a lakosságszámhoz viszonyított aránya lényegesen alacsonyabb, mint a környező országokban. Elég a "sumákolásból", a magyaroknak joguk van tudni a kérdéses információt - mondta Sebián-Petrovszki László.
Szerző
Frissítve: 2020.04.26. 14:32

Ne feledje, hétfőtől már csak eltakart arccal vásárolhat és utazhat Budapesten

Publikálás dátuma
2020.04.26. 11:22

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A fővárosi rendelet értelmében a BKK járatairól - egy hetes türelmi idő után -, le kell szállnia annak, aki nem takarja el az arcát.
Április 27-től csak maszkban, vagy egy kendővel, sállal az arcunkat eltakarva lehet használni a fővárosi közösségi közlekedési járatokat – emlékeztet közleményében a BKK. A szigorításról a fővárosi operatív törzs döntött, hogy ezzel is visszaszorítható legyen a Budapesten nagyobb léptékben terjedő koronavírus-járvány – a betegség ugyanis két hétig is lappanghat bármilyen tünet nélkül, és ezalatt a hordozók bárkit megfertőzhetnek. A maszk viselése nem csak a tömegközlekedésben, de a üzletekben, sőt, taxizás közben is kötelező lesz, ahogy erre korábban Karácsony Gergely főpolgármester is figyelmeztetett. Az intézkedés a 6 éven aluli utasokon kívül nem vonatkozik például azokra a járművezetőkre sem a közösségi közlekedésben, akik meg tudják tartani az utasoktól való legalább kétméteres távolságot, illetve akiket a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszköz választ el az utasoktól. A rendelkezés szerint a BKK járatairól - egy hetes türelmi idő után -, le kell szállnia annak, aki nem takarja el az arcát. A BKK ugyanakkor nem csak előírja védekezést, de segíti is azt: a BKK munkatársai – a társaság szerint önkéntes munkában – 60 ezer mosható, vasalható egészségügyi textilmaszkot osztanak ki ingyenesen tíz kiemelt fővárosi csomópontban:  
  • a Batthyány téren a metróbejáratnál,
  • a Deák Ferenc téren az M3-as metró bejáratánál,
  • Kelenföld vasútállomásnál az Őrmezői oldalon, a metró mozgólépcsője előtt,
  • a Keleti pályaudvarnál a 7-es busz belváros irányú megállója mellett,
  • Kőbánya-Kispestnél a buszvégállomáson a metrópótló peronjánál,
  • a Nagyvárad téren a metróbejáratnál,
  • Nyugati pályaudvarnál a 4-es és a 6-os villamos Nagykörút felőli metróbejáratánál,
  • az Örs vezér terén a metróbejáratnál,
  • a Széll Kálmán téren a metróbejáratnál és
  • Újpest Központban a metróbejáratnál.
A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak. A védőfelszereléseket reggel hét órától osztják ki, minden helyszínen 1000-1000 darab maszk áll rendelkezésre, így előfordulhat, hogy azok a kiemelt érdeklődés miatt egyes csomópontokban gyorsan elfogynak.
Szerző
Témák
maszk Budapest BKK
Frissítve: 2020.04.26. 11:41

Meghalt 10 beteg, 2500-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.04.26. 07:56
A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlege
Fotó: Kovács Tamás / MTI
927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2500 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg - közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztató központ. Ezzel 272 főre emelkedett az elhunytak száma, 485-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára - írják. 
A koronavirus.gov.hu adatai szerint jelenleg 9589-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 63 505. Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött - tették hozzá.
Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1274 ember) és Pest megyében (350) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (251), Győr-Moson-Sopron megye (75), Komárom-Esztergom megye (72), Csongrád megye (63) és Borsod-Abaúj-Zemplén (62). Békés megyében van a legkevesebb (13) fertőzött Magyarországon.
Szerző