járvány;Operatív Törzs;koronavírus;Müller Cecília;

Müller Cecília: még mindig lapos a járványgörbe

Az országos tiszti főorvos szerint már régóta egy alatt van a koronavírus reprodukciós képessége, bár még vannak új fertőzöttek.

Lassul a koronavírus-járvány Magyarországon - lényegében azt mondta ki Müller Cecília az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján. A friss járványügyi adatokat is közlő országos tisztifőorvos egy újságírói kérdésre, a Petői Népének azt mondta, örvendetes hír, hogy míg a WHO szerint a koronavírus terjedési képessége egy-három arányú – vagyis védekezés nélkül egy beteg három embert fertőzhet meg - addig Magyarországon egy beteg egynél kevesebb személyt betegíthet meg. 

„Régóta egy alatt van a reprodukciós ráta Magyarországon” - mondta Müller.

Állítását alátámaszthatja az utóbbi napok fertőzés-statisztikája: is: csütörtök és péntek között 99, péntek és szombat között 60, szombattól vasárnapig pedig 57 új beteget regisztráltak, és eközben lassulva, 2500-ra nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma.

Müller Cecília korábban rendszeresen arról beszélt, hogy a tömeges megbetegedések fázisa előtt állunk: bár a járvány most lassul, a robbanás később valóban bekövetkezhet – ha a hasonló európai intézkedéseket követve, itthon is feloldják a hazai járványügyi korlátozásokat.

Az RTL Klub arra emlékeztette az operatív törzs vezetőit, hogy a járványt (amúgy példás gyorsasággal megfékező) hongkongi egészségügyi hatóságok a gyors enyhítések veszélyére figyelmeztették Európát. Erre a felvetésre már Lakatos Tibor ezredes válaszolt: szerinte a május 3-a után várható lazítások csak fokozatosak és óvatosak lesznek. Az enyhítésnél azt kell nézni, milyen a járvány terjedésének üteme, és milyen kapacitások vannak az egészségügyben -fejtegette Lakatos, aki szerint az enyhítésekben nem járhatunk külön utat, mint a szomszédaink, de arra is kell figyelnünk, hogy hol milyen fázisban jár a pandémia.

Több a nő és a fővárosi a fertőzöttek között

A sajtótájékoztatón Müller területi, életkori és nemre vonatkozó adatokat is közölt: mint elmondta, a 2500 fertőzöttből, 1274 él Budapesten, 350 Pest megyei és 250 fő Fejér megyei lakos, az igazolt betegek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi. A tisztifőorvos kitért a halottak életkori adataira: összegzése szerint a 272 elhunyt közül 256-an 60 év felettiek, 8-an voltak 50-59 év között, és 2 fő 30-39 év között. 

Szintén újságírói kérdésre Müller elárulta, mikor kell idejében mentőt hívni, ha koronavírus-fertőzöttnek gondoljuk magunkat – légszomj és nehéz légzés esetén – és elmondta véleményét a az antitesteket kimutató gyorstesztekről is. Ezek megbízhatóságát 30 százalékosnak tartja, de hatékonyságuk attól is függ, hogy akut szakaszban (láz, nehézlégzés idején) vagy még a tünetmentes fázisban használják ezeket. A tisztifőorvos szerint a kórházakból csak úgy szabad hazaengedni – vagy otthonba visszaküldeni – a betegeket, ha két negatív teszt bizonyítja, hogy gyógyultak, vagy el sem kapták a fertőzést, három napja láztalanok, és nincs tüdőgyulladások. fertőzöttekkel foglalkozó kórházi dolgozókat pedig Müller Cecília szerint háromszor vagy annál többször is tesztelik munkájuk során.

Az országos tiszti főorvos tesztelt betegekre vonatkozó megjegyzését nem hagyta szó nélkül Karácsony Gergely sem: „(…) Nagyos helyes. Az a baj csak, hogy a főváros pont ezt kérte egy hónappal(!) ezelőtt. Egy hónappal ezelőtt azonban a kormányhivatal megtiltotta a kórházaknak, hogy tesztet végezzenek mielőtt átadják betegeiket. Akkor a kormányhivatal ezt „felesleges költségnek” minősítette. Egy teljes hónapot vesztegettünk el egy rossz és felelőtlen állásfoglalás miatt” - írta Facebook-oldalán a főpolgármester

A tisztifőorvos újságírói kérdésre elmondta, hogy az extrém túlsúly (az elmúlt 24 órában ezzel az alapbetegséggel küzdő 37 éves nő halt meg) hasonló többletkockázatot jelent a koronavírus-fertőzés esetén, mint a krónikus betegségek. De kitért arra is, hogy fontos a testmozgás, valamint az otthoni lazítás, a pihenés: szerinte meg kell tartanunk az „énidőt”, azokat a vírusmentes perceket, amikor otthon olvasgatunk, elfoglaljuk magunkat – és szorgalmazta a közös családi tornákat is. A Népszava kérdésére – mit gondol arról a tisztifőorvos, hogy a WHO szerint az egyszeri fertőzöttség nem jelent később immunitást a vírussal szemben – Müller Cecília egyetértett a Világegészségügyi Szervezettel: ismertek adatok, amikor korábbi gyógyultnál mutattak ki újra koronavírus-fertőzést, és az immunitás nagyban függ az egyéni védekezőképességtől is.

Mint Lakatos Tibor elmondta, a hétvégi szép idő kihágásra csábította a magyarokat: egy nap leforgása alatt: 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek országszerte a kijárási korlátozások megszegése miatt. A vírus lassabban terjed a vártnál, de azért nem lehetünk felelőtlenek, be kell tartanunk a szabályokat- mondta az ezredes. Lakatos egyúttal bejelentette: vasárnap újabb repülőnyi védőfelszerelés érkezik Kínából, és köszönetet mondott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ azon munkatársainak, akik hétvégén is a beérkező készletek raktározásával, szortírozásával foglalkoznak.