Előfizetés

Hétfőn újra dudálást hallgathat Orbán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.26. 16:54

Fotó: Facebook/ Orbán Viktor
Az ellenzéki képviselők hétfőn újra dudaszóval tiltakoznak a kormány korlátlan felhatalmazása ellen - ezúttal országszerte.
Hétfőn délután ismét dudáló autósoktól lehet hangos a budai Clark Ádám tér: Szél Bernadett, Hadházy Ákos független képviselők és a Momentum újabb autós-biciklis demonstrációt szerveznek a miniszterelnök irodája alatt, hogy tiltakozzanak az Orbán-kabinet rendeleti kormányzása és járványügyben hozott látszatintézkedései ellen. A Dudálj, hogy Orbán is hallja! című rendezvény szervezői pontokba szedték, hogy miből lett elegük: szerintük a kormány
  • Nem nyújtott érdemi segítséget a munkájukat elvesztő tízezreknek.
  • Megkésve, és kevés támogatást ad a bajba jutott vállalkozásoknak munkahelyek százezreit sodorva ezzel veszélybe.
  • Nem biztosít megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelést a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóknak.
  • Betegek tízezreit tette egyik napról a másikról az utcára.
  • Csődbe viszi az idősek és betegek ellátását végző önkormányzatokat.
  • A veszélyhelyzetet a kritikus hangok elnémítására, az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére használja.
  • Védekezés helyett 100 milliárdokat költ baráti vállalkozások által végzett látványberuházásokra.
  • A járványhelyzetre hivatkozva korlátlan időre korlátlan hatalmat szavaztat meg magának.
A délután ötkor kezdődő rendezvény a szó szoros értelmében nem tüntetés – ilyent szervezni sem lehetne a kijárási korlátozás miatt – Szélék egyszerűen a hazafelé tartó, bevásárlásból érkező autósokat és bicikliseket kérik, hogy fejezzék ki nemtetszésüket. Az április 20-i, több száz autós részvételével megtartott akcióval szemben, mellyel Hadházyék a kórházból hazatoloncolt betegekre hívták fel a figyelmet, ez a program országos lesz: egy időben összesen 16 , fideszes vagy ellenzéki vezetésű városban tartanak ellenzéki dudálást. (A résztvevő városok listája: Székesfehérvár, Dunaújváros, Keszthely, Nagykanizsa Győr, Mosonmagyaróvár, Kaposvár, Siófok, Eger Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Szolnok, Gödöllő)

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.26. 16:41

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 17. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 12 (tizenkettő) 13 (tizenhárom) 15 (tizenöt) 25 (huszönöt) 38 (harmincnyolc) 43 (negyvenhárom) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 33 darab, nyereményük egyenként 391.335; 4 találatos szelvény 1.712 darab, nyereményük egyenként 7.545; 3 találatos szelvény 29.234 darab, nyereményük egyenként 2.030 forint.

Ujhelyi elvárja, hogy Orbán támogassa őt egy fontos kérdésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.26. 15:22
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője
Fotó: Christian Creutz / Európai Parlament
A tavalyihoz képes is szerény keretet szánna egészségfejlesztésre az Unió. Az MSZP EP-képviselője több forrást szeretne, és ehhez a miniszterelnök segítségét is várja.
Levélben szorgalmazza Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az európai intézmények – így a Bizottság és a Tanács – vezetőinél, hogy a koronavírus-járvány miatt várhatóan jelentősen átalakított új uniós költségvetésben radikálisan emeljék meg az egészségügyre költhető források összegét Az MSZP európai politikusának kezdeményezéséhez máris EP-képviselő csatlakozott több frakcióból és nemzeti delegációból is - olvasható a politikus Facebook-oldalán. Ujhelyi a közösségi oldalán tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a most véget érő hétéves költségvetési ciklusban csak valamivel kevesebb, mint 450millió euró volt az a forrás, amely többek között deklaráltan egészségfejlesztésre, határokon átívelő együttműködésekre, illetve az egészségügyi ellátás színvonalának növelésére volt fordítható. 
Ennek oka – mutatott rá a szocialista politikus -, hogy az egészségügy szervezése és finanszírozása kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozik, vagyis az Európai Uniónak ezen a területen mindössze koordináló és tanácsadó szerepe van; épp ezért szerinte a Fidesz kizárólagos felelőssége, hogy az elmúlt tíz évben mit tettek, pontosabban mit nem tettek az egészségügy javításáért” 
Mint a politikus rámutatott, 
az épp tárgyalás alatt álló új hétéves uniós költségvetésben a korábbinál is kevesebb, mindössze 413 millió euró szerepel csak a deklarált egészségügyi források között, az is az Európai Szociális Alap részeként.

 Ujhelyi hangsúlyozta, hogy ezt az összeget – együtt az egyéb, egészségügyhöz kapcsolódó forrásokkal – radikálisan meg kell emelni, hogy ezzel is erősítsük az egészségügyi hálózatok immunrendszerét.  
„Elvárom Orbán Viktortól, hogy támogassa ezt a kezdeményezést az állam- és kormányfők tanácskozásán, amikor a hétéves büdzsé átalakításáról egyeztetnek!” – mondta Ujhelyi.

A szocialista politikus hozzátette, hogy már tárgyalnak az európai döntéshozókkal az általa kezdeményezett „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatásról” is, amely európai minőségi standardokat írna elő minden tagállam számára, ezzel garantálva a betegbiztonságot és az ellátás megfelelő színvonalát.  
Ujhelyi reagált a magyar miniszterelnök pénteki nyilatkozatára, mely szerint Európai Unió nem biztosít plusz forrásokat Magyarország számára a vírus elleni védekezésben. Az MSZP európai politikusa szerint Orbán Viktor hazudik, hiszen legalább 12 olyan uniós eszköz van, amelyet hazánk is használhat, illetve igényelhet. Ezek közül pedig csak az egyik a forrásátcsoportosítás, van vissza nem térítendő támogatás; akad olyan program is, amely például jóval kedvezőbb hitelfeltételeket biztosít a kieső bérek pótlására és a munkahelyek védelmére, mint az Orbán-kormány által ezzel kapcsolatban indított kötvényprogram, amely -  Ujhelyi szerint -  jóval kedvezőtlenebb hitelkonstrukció és az európai finanszírozással szemben súlyosan eladósítja Magyarországot. „Orbán Viktor a magyar- és az európai adófizetők pénzét is a sajátjaként akarja kezelni, amely azonban nem az övé. Az a miénk, mindannyiunké! Jogunk van tehát beleszólni, hogy mire és hogyan használják fel!” – tette hozzá az MSZP EP-képviselője.