Budapest;idősotthonok;

2020-04-27 11:56:25

Karácsony Gergely jutalmat osztana az idősotthonok dolgozóinak

Az április elején egy sajtótájékoztatón bemondott ígéretet most váltaná be a főpolgármester.

A fővárosi önkormányzat átlagosan 100 ezer forint céljuttatást biztosít az idősellátó intézményekben dolgozóknak – jelentette be a koronavírus Pesti úti idősek otthonában történt berobbanásakor Karácsony Gergely főpolgármester egy online sajtótájékoztatón. A hónap elején elhangzott ígéret most ért írásbeli javaslattá, amit a Fővárosi Közgyűlés áprilisi virtuális ülésére terjesztett be a városvezető.

Az idősotthonokban a járványhelyzet kapcsán azonnal megjelentek a többletfeladatok, köztük a lakók és hozzátartozók tájékoztatása, munkatársak ismereteinek frissítése, az extra beszerzése és legfőképpen az ellátottak napi többszöri megfigyelése, a szokásosnál több és sokrétűbb ápolási feladatok. Az otthonokban dolgozók áldozatos munkáját jutalommal kívánja elismerni a fővárosi önkormányzat.

A jutalomban az idősotthonokban dolgozó 2166 munkatársnak a 75 százaléka részesül, 1621 fő. Ők átlagosan 100 ezer forint jutalmat kapnak, de nem mindenkinek jut ennyi. A jutalmazás mértékéről ugyanis az intézményvezetők döntenek a rendelkezésre álló keret erejéig. A legtöbb pénzt a Kamaraerdei úti idősek otthona kapja, ahol összesen 239 dolgozó munkáját ismerik el összesen 28 millió forint értékben. A legkevesebbet a Vázsonyi Vilmos Idősek otthonában dolgozók kapják, mivel kisebb intézményként csak 81 munkatársat jutalmaznak. Mint arról korábban hírt adtunk, a koronavírus itt is megjelent és a 94 lakóból 60 idős ember tesztje lett pozitív.

Összesen 19,1 millió forintot oszthat szét jutalomként a Pesti úti idősotthon vezetője. A Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony által járványgócpontnak minősített intézmény 544 lakója közül összesen 287 gondozott, míg a 163 dolgozóból 22 fertőződött meg koronavírussal, közülük 29 idős ember meghalt.

Az idősotthonok dolgozóinak jutalmazására összesen valamivel több, mint 190 millió forintot szán a fővárosi önkormányzat az előterjesztés szerint.