klímavészhelyzet;klímavédelem;LMP;Fidesz;MSZP-Párbeszéd;

2020-04-28 20:02:38

A Fidesz lefújta az ellenzéki klímariadót

A kormányoldal saját elképzeléseire formálta át az ellenzéki pártok klímavédelmi határozati- illetve törvényjavaslatait.

Trükkös módosításokkal "kibelezte" a parlament kormányoldala a fenntartható fejlődés bizottsága ülésén az ellenzéki pártok klímavészhelyzetről szóló határozati-, illetve a Párbeszéd törvényjavaslatát. Az ellenzék a két iratban egyaránt a jelenleginél jóval határozottabb környezetvédelmi vállalásokat indítványozott. Így 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékos szén-dioxid-kibocsátási cél mellett a 30 százalékkal csökkentett energiafogyasztás 35 százalékát már megújuló forrásokból kellene előállítani.

Ezeket az ülésen a Fidesz-KDNP-képviselők Bencsik János alelnök előterjesztésére rendre "visszaírták" az Orbán-kormány ismert céljaira, így 40 százalékos kibocsátás-csökkentésre és 21 százalékos megújulóarányra. A megtakarítás tekintetében pedig csak annyit vállalnak, hogy a 2005-ös szintet meghaladó igényt 2030 után csak szennyezésmentes forrásból elégítik ki. A címeket sem kímélték: a közös ellenzéki javaslat "éghajlatváltozási vészhelyzetéből" "az éghajlatváltozás mértékéből fakadó, halasztást nem tűrő feladatok", a Párbeszéd klímavészhelyzetéből pedig klímavédelem lett. Az ellenzék amúgy lényegében az EU által javasolt uniós átlagcélok vállalására kérte a kabinetet.

A Fidesz-frakció tönkretette az LMP által készített, az ellenzék által közösen benyújtott klímavészhelyzetes határozati javaslatot - fogalmazott az ülés után Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke. Felszólította a kormányt és a Fideszt, hogy rossz javaslatait vonja vissza, fejezze be végre a klíma-kamuzást és szavak helyett kezdjen érdemi cselekvésbe. Bár a kormánypárt megígérte, hogy lesz klímatörvény, módosító javaslatában ettől is visszalépett - véli a politikus. Emlékeztetett, hogy Magyarország a kormány által 2030-ra ígért, 1990-es alapon 40 százalékos kibocsátás-csökkentést 2013-ban már elérte. (Igaz, azóta nőtt a szennyezés.) A társelnök szorgalmazta, hogy a kormány ígértéhez híven számolja fel a törvénytelen hulladéklerakókat, vezesse ki az egyszer használatos műanyagokat, tisztítsa meg a folyóvizeket és bővítse a naperőműveket. Követelte, hogy napelemeket ne értékes termőföldekre, hanem háztetőkre telepítsenek.

A Fidesz kibelezte és szalmával töltötte ki a Párbeszéd klímatörvényét - jellemezte a helyzetet Tordai Bence, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. A kormányoldal négy célból hármat, 14 intézkedésből pedig tízet kihajított a kukába. A Fidesz elérte, hogy az Országgyűlés ne hirdessen klímavészhelyzetet, ne tűzzön ki EU-tagállamhoz méltó célokat és ne kötelezze a kormányt az emberek érdekeit szem előtt tartó, erőteljes lépésekre. Az ellenzéki honatya ugyanakkor eredményként könyveli el, hogy a parlament a kiüresítés dacára mégis csak szavaz egy klímavédelmi törvényről, miközben Orbán még tavaly is „baloldali huncutságnak” nevezte az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a zöldeket belül vörös "görögdinnyéknek" csúfolva.