idősotthon;Pesti út;koronavírus;

2020-04-29 16:47:58

Egymillió forintra büntették a Pesti úti idősotthont

Higiéniai szabálytalanságokat talált a kormányhivatal, de súlyosbító körülmény volt, hogy mindezt járvány idején.

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonban, egymilliós büntetést kapott az intézmény - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárosi kormányhivatal X. kerületi hivatala az elmúlt napokban a Pesti úti idősotthonban tartott helyszíni ellenőrzéskor feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt, ahol 

Hozzátették, az idős gondozottak védelme és a további megbetegedések megelőzése érdekében számos higiéniai intézkedést várnak az intézménytől, és azt, hogy a megfelelő egészségügyi ellátás érdekében szüntesse meg a személyi minimumfeltételt érintő hiányosságokat, és csak megfelelő képzettséggel rendelkező, szakápolást végző egészségügyi dolgozókat alkalmazzon.

Az intézmény vezetését kötelezték, hogy gondoskodjon az idősotthon ápolói számára a dolgozói öltözőkben a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközökről, a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásáról, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásáról, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzéséről, valamint a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásáról.

A fenti intézkedésekre azért van szükség - írta a kormányhivatal -, mert a helyszíni ellenőrzésen több szabálytalanságot tapasztaltak. Ilyenek például, hogy 

A kerületi hivatal a bírság összegének kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a szolgáltatóval szemben bírság kiszabására első alkalommal került sor, az ellenőrzés alatti együttműködést, valamint azt, hogy saját hatáskörben intézkedéseket hajtott végre az intézmény.

- Súlyosbító körülményként értékelték ugyanakkor a járvány idején elkövetett többszörös jogsértést - olvasható Budapest Főváros Kormányhivatalának közleményében.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által járványgócpontnak minősítette az 544 lakót gondozó intézményt. Kormánypárti politikusok és kormányközeli lapok egymás nyomán arról írtak, hogy Karácsonyék hanyagsága miatt alakulhatott ki a tömeges fertőzés az otthonban, és a főpolgármester személyes felelősségét emlegették. Karácsony Gergely azonban nyilvánosságra hozott leveleket, amelyek szerint heteken át hiába kérte a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

Karácsony Gergely kedden az Országgyűlés népjóléti bizottsága ülésén arról számolt be, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő mind a 28, időseket ellátó - budapesti és vidéki – telephelyen végeztek teszteléseket, és kettőben találtak koronavírusos megbetegedést. Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek. Hozzátette, hogy egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

  

A fővárosi önkormányzat egyébként a múlt héten közölte, hogy 10 ezer PCR típusú koronavírus tesztet végez el cégeinél és intézményeinél, mert a tesztelésnek kiemelt szerepe van a betegség terjedésének lassításában. A szűrést a fővárosi idősotthonokban kezdték.