Utólag csonkolták a létszámot, a felvett diákokat mégsem veszik fel

Publikálás dátuma
2020.04.30. 08:52

Fotó: Vajda János / MTI
A hivatalos indok a jobb oktatási színvonal.
A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője több intézmény igazgatóját is arra utasította, vágják vissza a létszámot, így azok a diákok, akik a már kihirdetett felvételi eredmények alapján azt hitték, biztos a helyük szeptemberben, jövő hét elején szembesülhetnek azzal, hogy mégsem, írja az Index. Ez olyan, mintha a diáknak június 15-én mondanám azt, hogy kettes helyett mégis inkább megbuktatom − nyilatkozta az Indexnek Békési Eszter, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatának vezetője. Az országos hírnevű tagozaton a március 12-én kihirdetett eredmények alapján összesen 28 gyerek tanulhatott volna szeptembertől, a döntés miatt viszont 11 diáktól elbúcsúznak, és mindössze 17 tanulóval indul el az osztály. Békési méltatlannak tartja, hogy ezt csak így meg lehet csinálni a szülőkkel és a gyerekekkel. Hasonló a helyzet Makón és Csongrádon is. Az igazgatóktól először itt is a felvettek listáját és pontszámait kérték be, pár nappal később, április 24-én pedig egy táblázatot kaptak vissza az engedélyezett létszámmal. Egy gimnáziumi forrás szerint a fenntartó a drasztikus döntést azzal indokolta, hogy így „emelkedhet az oktatás színvonala.” Az Index kereste a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjét, illetve kérdéseit elküldte a Klebelsberg Központnak is, egyelőre nem kapott választ. 
Szerző

Nem kell látnia az orvosnak a beteget ahhoz, hogy kezelhesse

Publikálás dátuma
2020.04.30. 08:11

Fotó: Shutterstock
Érdemi diagnózist is fel lehet távolról állítani különböző adatbázisokból és távmonitoring-eszközökkel szerzett információk segítségével.
A járvány ideje alatt úgy is nyújthatnak ellátást bizonyos esetekben a közfinanszírozott szolgáltatók, feltéve, hogy az orvos nem találkozik a betegével. A kormányrendelet szerint az orvosok például távolról is megítélhetik betegeik egészségi állapotát, illetve diagnózist állíthatnak fel, ha további vizsgálatok elrendeléséhez, a gyógykezelés megkezdéséhez erre szükségük van. (A "távdiagnózisban" az elektronikusan rögzített leletek, illetve távmonitoring-eszközök és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk segítenek.) A telemedicina keretében nyújtható szolgáltatások közé sorolták továbbá a betegirányítást, a beteg tájékoztatására, beleegyezésére, valamint adatainak kezelésére vonatkozó nyilatkozatok elfogadását. Az orvos a jövőben végezhet előszűrést is telefonon vagy egyéb távkonzultációs eszközzel annak eldöntésére, hogy szükség van-e orvos-beteg találkozásra, de megítélheti ily módon azt is, hogy mennyire súlyos páciense állapota. Továbbá írhat fel gyógyszert, szervezhet távkonzíliumot, állíthat ki beutalót, nyújthat pszichoterápiát illetve kaphat a beteg fizioterápiát is távkonzultációs eszközzel.   A találkozók nélküli orvosi ellátásokat rögzíteni kell az e-térben is. A szolgáltatóknak a honlapjukon is tájékoztatniuk kell a pácienseket arról, hogy mikor és hogyan vehetik igénybe a szolgáltatást.  
Szerző

Kórházparancsnokokat vezényeltek az idősotthonokba is

Publikálás dátuma
2020.04.30. 07:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hivatalos mondás szerint ápolási, gondozási és orvosszakmai kérdésekben a "kirendelt parancsnok" ugyanúgy nem hozhat döntést, mint a kórházakban.
Kórházparancsnokokat kapnak a legalább kétszáz 200 férőhellyel működtetett időseket, illetve tartós vagy átmeneti ellátását nyújtó szociális intézmények is. Erről a Magyar Közlöny szerdai száma közöl részleteket. A parancsnokok feladata itt is hasonló, mint a kórházakban: óvniuk és felügyelniük kell az egészségügyi készleteket, valamint ügyelni a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználására. Továbbá ellenőrizniük kell azt is, hogy az intézményben betartják-e a járványügyi intézkedéseket. A jogszabály szerint „az egészségügyért felelős miniszter javaslatára az Operatív Törzs vezetőjének döntése alapján a kórházparancsnok intézményparancsnoki feladatokat lát el. Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnok ápolási, gondozási és orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Mint emlékezetes a kórházparancsnokokat március végén rendelték ki a kórházakba. A gyakorlatban két egyenruhás naponta jelen van az intézményben ellenőrzik a leltár, jelentenek az operatív törzsnek a készletekről, gondoskodnak az elfogyott eszközök pótlásáról, és jelzéseik alapján már több büntetőeljárás indult védőeszközök eltűnése miatt.
Szerző
Témák
idősotthon