Előfizetés

Pompeo szerint "több jelentős bizonyíték" van arra, hogy a vírus egy vuhani laborból ered

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 20:37

Fotó: Takehito Kobayashi / AFP
A miniszter ismét hangot adott azon álláspontjának, hogy a kínai kormányzat "mindent megtett annak érdekében, hogy a világ ne szerezzen tudomást időben" az új típusú koronavírusról.
"Több jelentős bizonyíték" van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorának adott interjújában. Az amerikai diplomácia irányítója hangoztatta, hogy Kína "köztudomásúan nem tartja be az előírásokat laboratóriumaiban". Konkrét részletek említése nélkül hozzáfűzte: "nem ez az első alkalom, hogy a világ kínai laboratóriumból származó vírus miatt kerül veszélybe". Kifejtette, hogy sajnálja az együttműködés hiányát Pekinggel a koronavírus-járvány eredetének feltárását illetően. "Továbbra is akadályozzák a nyugati tudósok, a legkiválóbb orvosok bejutását, pedig muszáj bemennünk. Még mindig nincsenek vírusmintáink" - fogalmazott. A miniszter ismét hangot adott azon álláspontjának, hogy a kínai kormányzat "mindent megtett annak érdekében, hogy a világ ne szerezzen tudomást időben" az új típusú koronavírusról. Úgy vélte, a Kínai Kommunista Párt "klasszikus kommunista dezinformációs erőfeszítéseket" tett az orvosok elhallgattatására és a riporterek eltávolítására a vírusról szóló információk korlátozása érdekében. Mint fogalmazott: ezek a lépések "óriási válságot, életek elvesztését, óriási gazdasági károkat" okoztak szerte a világban. "Megerősíthetjük, hogy a Kínai Kommunista Párt minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a világ ne tudja meg időben, mi történik" - mondta. Leszögezte, hogy Kína "úgy viselkedett, mint az önkényuralmi rendszerek". A külügyminiszter hangsúlyozta: "Trump elnök nagyon világos volt. Elszámoltatjuk majd a felelősöket, és ezt a számunkra megfelelő időben megtesszük". Donald Trumpot a Fehér Ház csütörtöki sajtókonferenciáján kérdezték arról, van-e megbízható információja arról, hogy a koronavírus a vuhani virológiai intézetből szabadult ki. Az elnök igennel válaszolt. A Trump-kormányzat korábban többször is Kínát okolta azért, hogy magatartásával hátráltatta a járvány megfékezését célzó intézkedéseket, mondván Peking nem szolgáltatott elég gyorsan pontos információkat a vírus terjedéséről. Amerikai lapok helyszíni tudósítói - köztük a The Wall Street Journal munkatársai - még a járvány kitörésekor arról tudósítottak, hogy Kínában megbüntették a koronavírusra figyelmeztető orvosokat. A The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal című lapok munkatársait a múlt hónapban kiutasították Kínából.

Kétszáz alá csökkent a napi halálozások száma Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 19:57

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett.
Több mint egy hónap után most először kétszáznál kevesebben haltak meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben Olaszországban, a fertőzöttek száma valamivel több mint ötszázzal csökkent - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett. Egy nappal ezelőtt még 474 halálos áldozatot regisztráltak. Több mint egy hónap alatt ez a legalacsonyabb adat a huszonnégy óra alatt elhunytak számában. A fertőzöttek száma 525-tel csökkent 24 óra alatt, a korábbi 239 után. A regisztrált betegek száma 100 179, közülük nyolcvanegy százalék házi karanténban tartózkodik, ezerötszázra csökkent az intenzív osztályon kezeltek száma. A gyógyultak száma túllépte a 81 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 210 717-t. A gócpont Lombardiában most először ötven alá csökkent a halálos áldozatok napi száma: 42-re a korábbi több mint nyolcvanról. A tartományban több mint 14 ezren veszítették életüket február 20. óta. Az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma 526 volt, a régióban gyógyultakkal és halottakkal együtt több mint 77 ezer beteget szűrtek. Május 4-től újraindul a termelés és az építőipar Olaszországban. Enyhítik a városokon belüli kijárási korlátozást is.

Az orvosok felkészültek "egy Sztálin halála típusú forgatókönyvre"

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.05.03. 18:05

Fotó: ANDREW PARSONS / AFP
Boris Johnson a The Sun on Sunday bulvárlapnak adott interjújában elárulta, hogy "nem volt különösebben briliáns állapotban".
A súlyos járványhelyzet miatt manapság kevés oka van az üdvrivalgásra a brit lakosságnak, ám a hétvége üde momentuma volt, hogy az ifjú szülők, Boris Johnson és Carrie Symonds nevet adtak szerdán világra jött kisfiúknak. Az újszülött három keresztnevet is kapott: Wilfred Lawrie Nicholas. Közülük megható a Nicholas magyarázata: Nick Price és Nick Hart volt a St. Thomas' kórház két szakorvosa, akik áprilisi koronavírus-fertőzéséből kigyógyították a kormányfőt. Boris Johnson a The Sun on Sunday bulvárlapnak adott interjújában elárulta, hogy "nem volt különösebben briliáns állapotban" és tudta, hogy az orvosok felkészültek "egy Sztálin halála típusú forgatókönyvre". Most először tudatosítva, mennyire borotvaélen táncolt az élete, elárulta, "50-50 százalék volt a valószínűsége, hogy egy csövet kell lenyomni a torkába". A lap szerint "elcsukló hangon, könnyekkel küszködve" beszélt állapota hirtelen romlásáról. A lap politikai főszerkesztője, az interjút készítő David Wooding kommentárban jegyzi meg, mennyire megváltoztatták Johnsont az elmúlt hetek: "Boris 2.0 arca félelemről, kimerültségről és örömről, de leginkább megkönnyebbülésről tanúskodik és azt a benyomást kelti, mintha már nem keresné az állandó népszerűséget". Ijesztő perspektívát vázolt fel Sir Ian Diamond statisztikus, aki szerint a koronavírus brit halálos áldozatainak száma (a jelenlegi több mint 28 ezerről) meg fogja haladni a 30 ezret. A szakember a Covid-19-ben elhunytakon kívül ide sorolja azokat a daganatos vagy agyérkatasztrófán átesett betegeket, akiknek gyógykezelése háttérbe szorult a válság közepette. Grant Shapps közlekedési miniszter pedig kertelés nélkül a nézők szemébe vágta, hogy az élet a karantén feloldása után sem fog visszatérni a régi kerékvágásba, a februári állapotokhoz. A héten hozzák nyilvánosságra a vesztegzár fokozatos enyhítésére vonatkozó ütemtervet. Ebben meghatározó szerepe lesz egy ellenőrzési és nyomon követési telefonos applikációnak, melynek tesztelése a héten kezdődik meg az Isle of Wight szigeten. Az okostelefonok használóit ezzel riasztani lehet, ha közeli kapcsolatba kerültek egy koronavírus-fertőzöttel. Két befolyásos orvosi szervezet és több közéleti személyiség is megszólalt az egészséges hetvenesek karantén alóli felmentésének érdekében. A Brit Orvosi Társaság és a családi orvosok egyesülete közleményben emlékeztette Boris Johnsont, hogy a "diszkriminatív és elfogadhatatlan lenne" a lakosság bármely csoportjának kizárása az elszigetelés feloldásából. Korábban 1,8 millió "klinikailag sérülékeny személy", köztük makkegészséges hetvenesek kaptak figyelmeztetést, miszerint rájuk március 23-tól legalább 12 hétig, de akár a védőoltás bevezetéséig érvényes a karantén. Az orvosok szakszervezete kulcsfontosságúnak tartja a Covid-19 által különösen veszélyeztetettek, például a légzőszervi problémákkal küzdők védelmét, de ennek személyre szabottnak és nem csupán korra vonatkozónak kell lennie.