Előfizetés

Szórakoztató történetnek nevezte Kásler a 32 éves anya halálhírét, de nem tagadta a borzasztó eseteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.04. 21:28
Kásler Miklós egy sajtóeseményen
Fotó: Népszava
Az emberi erőforrások minisztere egy mondattal kiakasztotta az ellenzéki képviselőket.
Ismét csak pár perces beszédet tartott Kásler Miklós hétfőn a Parlamentben: az EMMI miniszterét a jobbikos Lukács László György és Bangóné Borbély Ildikó kérdezte. Az Index videóösszefoglalója szerint Lukács a járvány tetőzéséről és a fertőzött egészségügyi dolgozók számáról érdeklődött - Kásler elmondta, hogy a járvány a plató közelében jár - az egészségügy újra indítását négy fázisban tervezik, és az egészségügyi dolgozók 13,5 százaléka kapta el a koronavírus-fertőzést. Ez 370 érintett személyt jelenthet, és 39 főt kezeltek közülük kórházban.    Kásler Miklós kérdésre válaszolva azt is tagadta, hogy bárkit is kiraktak volna a kórházakból a koronavírus miatti átszervezés során, mivel az ágyak 58 százaléka üres volt a miniszteri rendelet pillanatában.
A fertőzött kórházi munkatársak egyike, egy 41 éves beteghordó bele is halt a betegségbe. Az ő történetére és egy 32 éves családanya tragédiájára már Bangóné emlékeztette Kásler Miklóst – a szocialista politikus szerint a fiatal családanya, Regina azért halt meg, mert az egészségügy vírus miatti leállása miatt állítólag nem kezelték megfelelően agyhártyagyulladását, a koronavírus-fertőzésen kívül ugyanis semmit sem vizsgáltak nála. Bangóné Borbély Ildikó szerint ez a kormány felelőssége: hány ember fog még meghalnia, miniszter úr, és ki felel majd ennek az édesanyának a haláláért? - kérdezte a minisztert.
Kásler minderre Bangóné konzekvens fellépését emlegette, mondván, "a kéthavonta ismétlődő »mondjon le, mondjon le« ismételten elhangzott”. Aztán azt mondta, 
"igaz történetekkel tetszett szórakoztatni a parlamentet"

Erre hitetlenkedő moraj csapott fel az ellenzéki padsorokból. Kásler Miklós hozzátette, a 41 éves dolgozót az EMMI saját halottjának tekinti, ha történt hiba, az az ellátó felelőssége, de erről bejelentést a család sem tett. A 32 éves családanya történetét szóra sem méltatta, egy rövid viszontválasz után pedig távozott az ülésteremből, pedig többen is szerették volna még kérdezni.

Donáth Annát és Szél Bernadettet már megint feljelentették a rendőrök (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.04. 18:23
Autós demonstráció a Clark Ádám téren. Fotónk egy korábbi megmozduláson készült
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Dudálni a miniszterelnök irodája alatt nem jó ómen, a rendőrök tucatnyi autóst állítottak meg, a képviselőket sem kímélték.
Hétfőn újabb dudálós demonstrációt tartottak az ellenzéki képviselők: Szél Bernadett, Donáth Anna és Hadházy Ákos követőikkel már harmadszorra foglalták el a budai, Clark Ádám teret, hogy kürttel-síppal jelezzék Orbán Viktornak: nem tetszik nekik a kórházi ágyak embertelennek érzett kiürítése, nem tetszik a kormánynak adott járványügyi teljhatalom. Az eseményt élőben közvetítette a Mérce tudósítója. 
A rendőrök még az alkalommal nagyjából tétlenül nézték a körforgalmat elfoglaló több száz autóst, másodjára már büntették őket – és nem maradt el a retorzió a harmadik alkalommal sem. Sok tiltakozó nem saját autódudáját nyomta, hanem felvételről játszott be kürtszót, dudát, mivel a rendőrség előző alkalommal hangjelzés tiltott használata miatt jelentette fel vagy bírságolta meg a felvonulókat. A trükk csak részben jött be - Bach-orgonajátékot bejátszó Hadházyt ugyan nem büntették meg, de másokat kiállítottak a forgalomból, a kijárási korlátozás megsértése miatt.
A feljelentettek között volt az egy kocsiban ülő Donáth Anna, a Momentum politikusa, és Szél Bernadett független képviselő is: mindketten a véleménynyilvánítás alkotmányos jogának gyakorlására hivatkoztak,
Szél arra is figyelmeztette az őket igazoltató rendőrt, hogy az alaptörvényben szereplő jogokat a különleges jogrend sem írhatja felül - különösebb eredmény nélkül. A rendőr feljelentést tett, a képviselőnők pedig nem éltek mentelmi jogukkal.

A feljelentett civil tiltakozóknak Hadházy ígért segítségnyújtást, de jogsegélyt ígér nekik a Társaság A Szabadságjogokért is; a szervezet szerint ugyanis éppen a rendőrök sértenek jogot a véleménykorlátozás szabadságával. 
A demonstrálók többséges maszkot, védőfelszerelést viselt, többen közülük pedig figyelmeztették a másfél méteres védőtávolságra nem nagyon figyelő járőröket is

 Az eseményen ismét megjelent a szélsőjobboldali provokátor, Bede Zsolt, aki legutóbb azzal vonta magára a figyelmet, hogy szerinte elütötte őt Hadházy – más szögből viszont inkább ő vetette magát a politikus autójára. A tiltakozók egyike összetűzésbe is keveredett vele, a rendőrök pedig mindkettőjüket igazoltatták.

Korlátozás már nincs, forgalom még nincs - a "járványlazítás" valósága

Vas András
Publikálás dátuma
2020.05.04. 18:05

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Noha a fővároson és Pest megyén kívül feloldották a járvány miatt elrendelt korlátozások többséget, egyelőre vidéken sem lehet fellélegezni: sehol nem áll helyre a rend egyik napról a másikra. Márpedig a kis- és családi vállalkozók többsége utolsó tartalékait is felélte a korlátozások idején, így a forgalom újjászületése létkérdés számukra. – Amikor bevezették a délután három órai zárást, egy hétig még próbálkoztam, de rájöttem, fölösleges, az emberek nem járnak délelőtt ruhát venni – mondta Katalin, egy kaposvári divatbolt tulajdonosa. – Bő egy hónapja zártam be, az első néhány napban utolértem magam a papírmunkával, csináltam egy nagyleltárt, azóta viszont csak tébláboltam. Katalin szerint butikja eleve csak átlagos megélhetést biztosított a plázák árnyékában, így a több mint egy hónapos bevételkiesés komoly érvágást jelentett számára: – Az üzlet bérleti díját értelemszerűen fizetnem kell, igaz, a főbérlő rendes volt, amíg zárva vagyok, csak a fele összeget kéri. Azt mondta, szíve szerint elengedné az egészet, csakhogy üzlethelyiség-kiadásból él, vagyis, ha nem kérne pénzt, ő menne csődbe. Így viszont én fogok, ha május második felében nem áll helyre az élet, mert felélem minden tartalékomat, és forgalom híján nem fogok tudni új árut rendelni. A nagyatádi Golivics Tiborné családi vállalkozásként másfél évtizede nyitott papír-írószer boltot, s az üzlet az elmúlt években már két alkalmazottnak is munkát tudott adni. – Az egyiküket kénytelenek voltunk elküldeni, a másikat pedig csak négy órában tudjuk foglalkoztatni – magyarázta. – A forgalmunk egyik napról a másikra a felére csökkent, betérő vásárló alig akad. Az iskolákat bezárták, így nem jönnek a családok, s mivel a vállalkozások és hivatalok is átálltak home office-ra, így a céges vonal is leépült. Mínuszban vagyunk, vagyis a tartalékunkból tartunk nyitva.
Golivics Tiborné szerint az állam egészen egyszerűen elfeledkezett – vagy nem vett tudomást – a családi vállalkozásokról a gazdaságmentő intézkedései során: – Nekünk a járulékkedvezmény és a bértámogatás sem megoldás. Kiszámoltuk, ha utóbbit igénybe vennénk, s havi 30 ezer forintot kapna az alkalmazottunk, akkor az nekünk 38 ezer forintba kerülne. Pedig nagy szükség lenne a családi és mikrovállalkozások megsegítésére, ugyanis a munkavállalók harmadát foglalkoztatják, vagyis megszűnésük komoly munkanélküliséggel járna. Arról nem beszélve, hogy a mindennapi lakossági szolgáltatások nagy része rajtuk múlik, azaz becsődölésük érezhető ellátási zavart okozna. – Legalább a katát nem kell fizetni, így van valami minimális bevétel – mondta Horváth László nagyatádi fodrász. – A forgalom szinte semmi, a beszállítók viszont a járványra hivatkozva megemelték az árakat, így bár nyitva vagyok, komoly a kiesés. Ha lejár a kata-mentesség, nem tudom, mit csinálok. 
Bezárni nem akar, hiszen akkor semmi bevétele nem lenne, s egy vidéki kisváros fodrászatából nem lehet évekre előre felhalmozni. – Két hónapot valahogy átvészelek, aztán nagyjából ugyanennyi idő alatt felélném a megtakarításom – állította Horváth László. Krisztina, a kaposvári fodrász viszont egyáltalán nem nyitotta ki üzletét a szigorú korlátozások idején, s ezzel úgy érzi, hosszabb távon is nehéz helyzetbe hozta magát. – A kuncsaftjaim egy része kitart mellettem, nekik telefonon adok tanácsot, milyen hajfestéket vegyenek, s hogyan használják, persze ezért nem kérek-kérhetek pénzt – magyarázta. – Többen viszont kerestek maguknak másik fodrászt, s tartok tőle, hogy azután sem térnek vissza, hogy ismét kinyitok, vagyis elveszítem az üzletköröm egy részét, ami nem néhány hónapos, hanem lehet, végleges kiesés. A nyár közepéig bírná a válságot Takács Attila vízvezetékszerelő, akit az elmúlt hónapban csak néhány ismerőse hívott kisebb javításokkal. – A szokásos kiszállások megszűntek, az emberek nem mertek idegeneket beengedni a lakásukba, főleg nem az idősebbek – jegyezte meg. – De én sem szívesen mentem volna akárhová, hiszen hatvan felé a veszélyeztetettek közé tartozom. De a napi hat-hét munka, s főleg a többnapos felújítások vagy építkezések kiesése komoly érvágás. Még szerencse, hogy a feleségem közalkalmazott, így van állandó bevételünk. Csak régi páciensek akut eseteit látta el a korlátozások idején a somogyi fogorvos, Miklós is. Aki elismerte, napi megélhetési gondjai nincsenek, viszont, ha sokáig nem áll helyre a rend, át kell gondolnia a családi büdzsét.