Előfizetés

Három ember ellen emeltek vádat a tótkomlósi buszbaleset miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.05. 10:43
Kerekeire állítanak egy oldalára borult autóbuszt a tűzoltók a Tótkomlós és Kaszaper közötti úton 2017. október 6-án
Fotó: Donka Ferenc / MTI
A balesetben 33 munkás és a buszsofőr sérült meg.
Három ember ellen emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség a Békés megyei Tótkomlósnál 2017 októberében történt buszbaleset ügyében, az oldalára borult járműben 33 munkás sérült meg - tájékoztatta az ügyészség kedden az MTI-t.
A közlemény szerint a buszt vezető 67 éves tótkomlósi férfival szemben tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat. Szintén vádlott lett az autóbusz tulajdonosa, egy 56 éves mezőhegyesi férfi, valamint a rossz műszaki állapotú buszt a vizsgán átengedő 64 éves szegedi vizsgabiztos.

- Nekik tömegszerencsétlenséget eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kell felelniük - írták. Az ügyészség felidézte, hogy a munkásokat szállító busz 2017. október 6-án Tótkomlós és Kaszaper között egy balra ívelő kanyar után először lement a jobb oldali útpadkára, onnan a sofőr visszakormányozta az útra, ezután a jármű a bal oldalon tért le az útról, több fának nekiütközött, majd az oldalára borult.
Az utasok közül 33-an sérültek meg, 19-en súlyosan; egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett és maradandó fogyatékosság alakult ki nála, további 3 munkásnál a sérülések szintén maradandó fogyatékossággal jártak. A buszvezető is súlyos, végtagamputációt igénylő sérülést szenvedett.

- A sofőr a megengedett 70 km/óra legnagyobb sebességet túllépve, 92 km/óra sebességgel hajtott. Szemerkélt az eső, a nedves felületű úttest egyébként is töredezett, nyomvályús, kátyús volt - írták. Az autóbuszt egy hónappal a baleset előtt vizsgáztatták le Szegeden, ahol a vizsgabiztos nem jegyezte fel, hogy a jármű első gumiabroncsai nagymértékű kopásuk és elkeményedésük miatt a nedves úton való közlekedésre alkalmatlanok. Nem rögzítette a rendszerben a busz lengéscsillapítóinak és a differenciálműjének hibáját sem, csupán egy papírlapra írta fel, amit átadott a busz vezetőjének. A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság mindhárom férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, kötelezze őket a nyomozás során felmerült 1,7 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére, a buszt vezető férfit pedig tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Veszélyhelyzetben bántalmazta idős édesanyját egy szegedi férfi, és arra kényszerítette az asszonyt, hogy hagyja el a lakást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 09:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megrugdosta és a hajánál fogva rántotta le a földre a 85 éves nőt a fia.
Egy férfi huzamosabb ideje együtt él 85 éves édesanyjával Szegeden. A megalapozott gyanú szerint az elmúlt hónapokban a férfi ittasan többször is azt kiabálta az idős asszonynak, hogy költözzön ki a házból, mert ha nem teszi, akkor hív valakit, aki ezt elintézi. A fenyegetések és az erőszak hatására a nő többször is elhagyta a lakást átmeneti jelleggel - írja az ügyészség.
A gyanúsított 2020. április 21-én délután ittasan megrugdosta édesanyját, és felszólította, hogy hagyja el a lakást. Ezt a férfi négy nap múlva is megismételte, amikor a hajánál fogva rántotta le a sértettet a földre, majd a karjait megszorítva közölte fenyegetéseit.

A bántalmazások következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el a kezén és a lábán. Május 1-jén pedig kora délután a gyanúsított ittasan fenyegetőzve ismét felszólította édesanyját a lakás elhagyására. Az asszony az előző napok bántalmazásai miatt kiszaladt az ingatlanból, és csak akkor ment vissza, amikor a rendőrséget értesítette, valamint a férfi elhagyta a lakást. A férfi ellen kapcsolati erőszak bűntette miatt indult eljárás. A Szegedi Járási Ügyészség indítványozta letartóztatását az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt. 
Indítványában az ügyészség külön kiemelte, hogy a gyanúsított a cselekményt a koronavírus miatti veszélyhelyzetben is folytatta, arra kényszerítve az életkoránál fogva fokozottan veszélyeztetett édesanyját, hogy hagyja el a számára biztonságot jelentő otthont.

A Szegedi Járásbíróság elrendelte a férfi letartóztatását egy hónapra. A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon védekezés érdekében fellebbezett.

Pintér Sándor jobbkezének mondta magát egy cukrász, ötmillió forintot csalt ki egy budapesti házaspártól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 09:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt ígérte, hogy segít egy IX. kerületi ingatlan adás-vételének ügyintézésében.
Egy cukrász azt állította, hogy ő személyesen a belügyminiszter, Pintér Sándor jobbkeze. A 45 éves B. Zsolt így csalt ki legalább ötmillió forintot egy budapesti házaspártól egy ferencvárosi ingatlan adás-vételével kapcsolatban - derül ki a police.hu beszámolójából. Jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság B. Zsolt 45 éves, K. Árpád 50 éves és T. Péter Balázs 48 éves budapesti lakosok ellen. B. Zsolt – társai közreműködésével – tévedésbe ejtett egy fővárosi házaspárt.
A cukrász végzettségű férfi elhitette a házaspárral, hogy a rendőrség munkatársa, közvetlen főnöke a belügyminiszter, gyakorlatilag ő Pintér Sándor jobbkeze, így az ügyintézésben segítségükre tud lenni.

Ennek fejében a házaspár két hónap alatt több részletben legalább ötmillió forintot adott át neki az állítólagos ügyintézésért. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentését követően B. Zsoltot akkor fogták el a fővárosi nyomozók, amikor egymillió forintot vett át az ingatlan állítólagos átíratásának költségeire. A nyomozók előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki két társát is. B. Zsolt beismerő vallomásában elmondta, hogy a bűncselekmény elkövetésére rossz anyagi helyzetét kihasználva T. Péter Balázs vette rá, a házaspártól kapott összegeket is neki adta át, akitől alkalmanként készpénzt, illetve kisebb értékű ajándékokat kapott cserébe. A házaspárt tévedésbe ejtő legendákat T. Péter Balázs és K. Árpád találta ki. T. Péter a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, a terhére rótt bűncselekményt tagadta. K. Árpád a gyanúsítás ellen panasszal élt, a vallomástételt megtagadta. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.