Jazz;trombitaművész;Subicz Gábor;The Subtones;

2020-05-07 10:25:00

Előjönni a búvóhelyről – „Most érzem azt, hogy a zenekar végre valóban megszületett”

Subicz Gábor trombitás-zeneszerző nevét eddig elsősorban a jazzkedvelők ismerték. Saját zenekara, The Subtones most műfaji határokon átívelő poplemezt készített, Octopus címmel.

A Subtones 2008-as létrehozása óta Subicz Gábor tudatosan, fokozatosan alakította ki saját zenei világát. Azt mondja, sokszor az is örömteli feladat, ha felkérésre, másoknak dolgozik, és egy nagy egészhez teheti hozzá a saját tudását. „Ez ugyanakkor intellektuális búvóhely is lehet: én csak megcsinálom, amit kell, legyen az harmincas évekbeli jazz vagy nyolcvanas szintipop. Szerettem volna előjönni, megmutatni magam” – vallja. A zenekar elnevezése egyrészt egy szakkifejezés (egészen halk, puha, szinte testetlen hangok); másrészt saját családnevére utaló szójáték, de egyik kedvenc trombitása, Freddie Hubbard Hub-tones című lemezére is emlékeztet. „Azt is akartam vele jelezni, hogy ez egy zenekar, nem csupán a Subicz Octet. Az emberek legalább annyira fontosak, mint maga a matéria” – mondja Subicz Gábor.

A csapatban Kiss Flóra és Jónás Vera énekesnők alkotóként is közreműködnek; Benkő Dávid billentyűzik, Csókás Zsolt gitározik, Fonay Tibor basszusgitározik, Csízi László dobol, Szarvas Dávid ütőhangszereken játszik és beatboxol. A zenekar kilencedik tagjának tekintik a remek gitáros-zeneszerzőt, Fenyvesi Mártont, aki nem játszik, viszont a teljes hangzásképért felelős. „Most érzem azt, hogy a zenekar végre valóban megszületett, és arccal rendelkező élőlénnyé változott. A feje én vagyok, és nyolc karja van, mint egy polipnak” – utal az új lemez címére (Octopus) Subicz Gábor.

Az Octopuson hallható zenék stilárisan nagyon különbözőek – a jazzből táplálkozó, hosszabb improvizatív szakaszok éppúgy megtalálhatók rajta, mint szabályos formájú dalok. „Sokféle zenei anyagból táplálkozik a Subtones, de azért a lekváros húsleves esetét igyekszünk elkerülni” – folytatja Subicz Gábor. Újabb jelenség a pályáján a vokális zene megjelenése. „A szövegeket Flórával és Verával hárman írtuk, de egyértelműen Vera világa dominál, aminek nagyon örülök. Igazán különleges, nagyon eredeti megközelítés az övé.” A lemez születésének körülményeiről azt mondja, a klasszikustól a népzenén át az elektronikusig nagyok sok mindenből tud inspirációt meríteni, de egy évvel ezelőtt úgy érezte, éppen nincs olyan konkrét produkció, ami „laktató, izgalmas, átmozgat, de az intellektusomat is leköti, és mindenekelőtt érző emberként hat rám. Ekkor, kissé nagyképűen úgy döntöttem, hogy írok magamnak egyet.” Szerinte olyan lett ez – persze professzionális kivitelben –, mint egy gyerekkori válogatás-kazetta a kedvencekből. „Ilyesmiket hallgatok, ez vagyok én.”   

Infó:

Subtones: Octopus

Online lemezbemutató koncert május 9-én az Együtt az Egészségügyért nonprofit kezdeményezéssel közös szervezésben.