Előfizetés

Okostelefonos leltárba veszik a budapesti fákat

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 15:20

Fotó: Népszava
A BP Fatár nevű, ingyenes alkalmazás térképes felülettel segíti az eligazodást és a tudatos parkhasználatot, de célzott bejelentést is lehet tenni a fenntartónak.
Elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter mobilapplikációja, a BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a Főkert fenntartásában lévő zöldterületeken – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az alkalmazásban GPS-jel alapján megtalálhatók és kereshetők a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye. Ez megközelítőleg 4,5 millió négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 ezer felvett objektummal és 47 ezer fával.
Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartónak, amennyiben valamilyen problémát észlel. A közlemény szerint a fejlesztés következő lépéseként a BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros mindezek mellett felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikáció egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákat és parkokat is meg tudják jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelése alá tartozik.
A Főpolgármesteri Hivatal reményei szerint a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát, a mintegy egymilliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével. A városvezetés kiemelt célja, hogy óvják és fejlesszék a meglévő fővárosi zöldfelületeinket és újakat alakítanak ki városszerte Budapest polgárainak bevonásával. „Egyszerre fontos számunkra új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek zöldítése fákkal és parkokkal. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás folyamatos rendelkezésre állása” – fogalmaztak rámutatva arra, hogy ezt a szerepet látja el a BP Fatár applikáció.

Megfejtették, hogy isznak a koalák

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 14:30

Fotó: Takeyuki Hitokoto/The Yomiuri Shimbun / AFP
Régóta foglalkoztatta a kutatókat, hogy az eukaliptuszlevelek rágcsálásán túl vesznek-e magukhoz folyadékot a kis erszényesek.
A fák törzsén lecsorgó esővízzel oltják szomjukat a vadonban a koalák – állapították meg ausztrál kutatók. A szakembereket régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az apró termetű erszényesek miként veszik magukhoz az életben maradásukhoz szükséges folyadékmennyiséget a vadonban.
A Sydney-i Egyetem etológusa, Valentina Mella és kollégái a koalák természetben való viselkedésének megfigyelésére építették az Ethology című folyóiratban publikált tanulmányukat. Az állatokat 46 alkalommal figyelték meg a vadonban 2006 és 2019 között, döntően a délkelet-ausztráliai Victoria állambeli You Yangs Regional Park területén. 
A tanulmány szerint az állatok lenyalogatják a fák sima felszínű törzsén lecsorgó esővizet és nem csupán a táplálékukként szolgáló levelekből nyerik a vizet. „A koalákról eddig úgy vélték, hogy a folyadékszükségletük döntő részét az elfogyasztott levelek nedvességtartalmából nyerik és csupán akaratlanul isznak vizet a vadonban, amikor például nedves levelet esznek eső után vagy a levél felszínét harmat borítja” – mondta Mella. A kutatók szerint az eredményeik segíthetik a koalák megóvására irányuló erőfeszítéseket.
A koalák életük döntő részét az eukaliptuszfákon töltik. Napjában nagyjából 500-800 gramm eukaliptuszlevelet fogyasztanak el és körülbelül 20 órát alszanak, mivel az emésztés rengeteg energiát vesz igénybe.

Egyszer volt csak melegebb az idei áprilisnál

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.05. 16:59

Fotó: Felix Kästle/dpa Picture-Allianc / AFP
2016-ban alig, 0,01 Celsius fokkal volt magasabb a hőmérséklet.
Áprilisban a levegő hőmérséklete globálisan 0,70 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti áprilisi átlagnál és statisztikailag jelentéktelen 0,01 Celsius-fokkal maradt el a 2016 áprilisában mért rekordértéktől – közölte az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S).
Európa nyugati részén több országban is jóval az átlag feletti, míg a kontinens északkeleti területein az átlag alatti hőmérsékletet mértek. Szibéria nagy részén, Grönland északi vidékén, az Antarktisz néhány területén és az alaszkai partoknál az átlagnál sokkal melegebb volt idén áprilisban. 
Mexikóban, Afrika középső és északnyugati területein, valamint Nyugat-Ausztráliában jóval az átlag fölötti hőmérsékletet mértek. Az átlagnál jelentősen hidegebb volt Kanada középső vidékén, míg Dél- és Délkelet-Ázsia egyes területein a szokásosnál kicsit hűvösebbet mértek.