Előfizetés

Spanyolországban egy nap alatt ismét kétszáznál több ember halálát követelte a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 18:22

Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Nemzeti gyásznapot hirdethetnek a halottak számában a világon negyedik, a fertőzöttekében pedig második helyen álló Spanyolországon.
Három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé a spanyolországi halottak száma – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből. Az adatok szerint összesen 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés, 59-cel többet, mint 24 órával korábban. Ugyanakkor a hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti azt, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna. A dél-európai országban eddig 25 857 ember hunyt el a járvány során, azonban a fertőzésből csaknem 126 ezren épültek fel, és hétfő óta minden nap kétezer felett volt az újabb gyógyult esetek száma. A koronavírus-fertőzést összesen 253 682 esetben igazolta pozitív vizsgálati eredmény. A járvány halálos áldozatainak emlékére nemzeti gyász elrendelését tervezi a kormány. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök javaslatára a parlament a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapot újabb, immáron negyedszeri meghosszabbításáról vitázik. – Részleges győzelmet arattunk a vírus felett a szükségállapot törvényes és alkotmányos fegyverével – hangoztatta a kormányfő. Szerinte a szükségállapotot szerint azért kell még hetekig meghosszabbítani mindezt, mert a járvány okozta társadalmi és gazdasági károk enyhítését célzó intézkedések, például a fizetéssel elmaradt rászorulók számára a közszolgáltatások biztosítása, ehhez kötött. Ezzel szemben azonban Pablo Casado, az ellenzék legnagyobb erejének számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke azt hangsúlyozta: „Nem lehet fenntartani a kormány önkényességét rendkívüli hatáskörökkel”. Az ellenzéki politikus szerint a kárenyhítő intézkedések más úton is fenntarthatók.  Spanyolországban hét hét után, hétfőn kezdték meg enyhíteni a kijárási és nyitvatartási korlátozásokat, amelyeket négy fázisban oldanak fel, várhatóan június végéig.

Szlovéniában a válságkabinet szerint 2-4 százalékos lehet a fertőzöttség

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 17:42
Vendégek egy újranyitott ljubjanai kávézó teraszán
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Az országos szerológiai tesztek eredményeit ismertették.
A vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztek eredménye szerint 2-4 százalékot tesz ki a koronavírussal megfertőződöttek valós aránya Szlovéniában – derült ki az ottani válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján. Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 – különböző korú és más-más régiókból származó – személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat – hangsúlyozta a kutató. Hozzátette: a vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.
Szlovéniában egy nap alatt hárommal – feleannyival, mint egy nappal korábban – 1448-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 99-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 58 923 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 53-an vannak kórházban, közülük 14-et ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban is szerológiai vizsgálatot indítanak

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt héttel – néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2119-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ketten meghaltak, velük 85-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1601 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 206 beteget kezelnek kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 41 053 koronavírustesztet végeztek. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: hamarosan Horvátországban is átfogó szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy világosabb képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a megbetegedések valós számáról az országban.

Csaknem négyszáz maffiavezért engedtek ki a börtönből a járvány miatt Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 17:27

Fotó: CARLO HERMANN / AFP
Az igazságügyi tárca március elején engedélyezte a túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézetek részleges kiürítését.
A koronavírusjárvány miatt házi őrizetbe helyezett bűnözők azonnali újrabörtönzését sürgette Olaszországban Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, miután a sajtóban szerdán megjelent a cellájából elengedett 376 maffiavezér névsora. A dél-olaszországi bűnszervezetek hírhedt alakjai töltötték a karantén időszakát saját otthonukban a rájuk kiszabott szigorú börtönbüntetés helyett. A La Repubblica című baloldali napilap megszerezte az utóbbi másfél hónapban házi őrizetbe helyezettek eddig nem nyilvános névsorát, amelyben a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi camorra és a calabriai 'ndrangheta szervezetének vezérei is szerepelnek, valamint az olaszországi kábítószerpiac főnökei. Az igazságügyi tárca március elején, az összes olaszországi börtönt érintő lázadásokat követően engedélyezte a túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézetek részleges kiürítését. Egészségügyi óvintézkedésre hivatkozva elsősorban a beteg rabokat helyezték házi őrizetbe, közéjük került be 376 maffiózó is. Az egészségügyi helyzet időközben megváltozott – hangoztatta az Öt Csillag Mozgalom nevű párthoz (M5S) tartozó Alfonso Bonafede, aki azonnali ellenintézkedést sürgetett a szervezett bűnözés tagjainak börtönbe való visszahelyezésével. „Minden maffiafőnököt visszaküldök a börtönbe” – mondta. Elemzők szerint az igazságügyi miniszter így igyekszik korrigálni a veszélyes bűnözők vitatott házi őrizetét. Korábban a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék és a maffiaellenes ügyészségek is tiltakoztak: az M5S-hez közeli Nino Di Matteo, a szicíliai Palermo maffiaellenes államügyésze, aki az 1993-as ügyészgyilkosságok óta védőőrizet alatt él, „borzalmas jelzésként” értékelte az igazságügyi tárca döntését a bűnszervezetek tagjainak cellájukból való kiengedéséről. Hasonlóképpen nyilatkoztak a maffiagyilkosságok áldozatainak családtagjai, valamint azok a személyek, vállalkozók is, akik az igazságszolgáltatással együttműködve börtönbe juttatták a bűnözőket. Korábban a tiltakozás hatására lemondott a börtönöket irányító hatóságot (Dap) vezető Francesco Basentini.
A sajtóban megjelent lista szerint a szervezett bűnözés 347 kiemelt tagja került házi őrizetbe: közülük Palermóban 61, Nápolyban 67, Rómában 44, Catanzaróban 41, Milanóban 38, Torinóban 16 személy. A névsorban szerepel a szicíliai maffiafőnök, Antonino Sacco, az 1992 és 1993 közötti maffiamerényletekről ismert Graviano fivérek utóda. Házi őrizetbe került Pasquale Zagaria, a nápolyi camorra hírhedt vezéralakja, Giosue Fioretto, a Casalesi-camorraklán pénztárosa, valamint Francesco Ventrici, aki a nemzetközi kokainkereskedelemben ismert mint a kolumbiai kartellek egyik európai képviselője. A La Repubblicának nyilatkozó Salvatore Lo Bocchiaro, akinek feljelentése négy éve egy maffiavezér letartóztatásához vezetett, elfogadhatatlannak nevezte, hogy neki el kellett menekülnie Szicíliából, miközben a bűnöző most háborítatlanul visszatért palermói lakásába. Ez – tette hozzá – a maffiavezér ismételt területi helyfoglalásával egyenlő.