Előfizetés

Nagy teher az otthonápolás

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.08. 07:00
Illusztráció
Fotó: ERIC LALMAND/Belga via AFP / AFP
A budapestiek 3 százaléka állította, hogy érintette a Kásler Miklós humánminiszter által elrendelt kórházi ágykiürítés, azaz neki vagy a közeli családtagjának kell gondoskodnia egy hazaküldött hozzátartozóról.
Közülük 54 százalék arról számolt be, nagy terhet jelent - akár anyagilag, akár más módon -, hogy meg kell oldania az otthonápolást – derült ki a Publicus Intézet budapestiek körében végzett felméréséből, amelyet az elemző cég a Népszava megbízásából készített. 
A válaszadók 27 százaléka szerint „valamennyire terhet jelent, de nem nagyot” a hazaküldött családtagról való gondoskodás, míg 19 százaléknak ez semmilyen gondot nem okoz. Az érintett fideszes szavazók nagy többsége (84 százalék) azt állította, hogy viszonylag zökkenőmentesen meg tudta oldani a feladatot, csak 16 százalék válaszolt úgy, nagy terhet jelent ez az új élethelyzet. Egészen másként élik meg a váratlan feladatot az ellenzéki tábor tagjai: a szocialista szimpatizánsok közül például mindenki (100 százalék) úgy érzi, nagyon nagy feladatot kellett bevállalnia. A Demokratikus Koalíció táborában 16 százaléknyi érintett állította azt, hogy semmilyen nehézséget nem jelent számára az otthonápolás, 84 százalék viszont azt válaszolta, nagyon nagy megpróbáltatást kell kiállnia. A mintában részt vevők 3 százalékán végeztek már el koronavírus-tesztet, ám beszédes, hogy a vizsgálaton átesett embereknek csak valamivel több mint a felénél történt ez állami intézményben. Negyvenkét százalék magán laboratóriumhoz fordult, míg 3 százaléknyian mindkét intézménytípusban átestek tesztelésen. A megkérdezett budapestiek 11 százaléka egyébként azt mondta, hogy nem ment orvoshoz a koronavírus járvány megjelenése óta még úgy sem, hogy közben egészségügyi ellátásra lett volna szüksége. A kutatásban résztvevők 57 százaléka pedig azt állította, ő vagy közeli hozzátartozója a járvány magyarországi megjelenése óta nem kapta meg a szükséges egészségügyi ellátást.

Az AB elé kerülhet a felhatalmazási törvény

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.05.08. 06:40

Fotó: Népszava
Az ellenzéki pártok egymás között és több független országgyűlési képviselővel is egyeztetnek arról, hogy miként lehetne az Alkotmánybírósághoz fordulni utólagos normakontrollért a március 30-án fideszes többséggel elfogadott felhatalmazási törvény miatt - értesült a Népszava.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke lapunknak elmondta, hogy mivel a pártok között még nincs egységes álláspont az ügyben, ezért a törvény alapján meghozott rendeleteket kezdték el vizsgálni. Csütörtökön első lépésként az önkormányzatoktól a gépjárműadó beszedésének jogát elvonó kormányrendeletet támadták meg, összegyűjtve az eljárás megindításához szükséges 50 képviselői aláírást. - Döntéseivel a kormány veszélybe sodorta a települési feladatok ellátását, így a közterek és parkok karbantartását, a bölcsődék vagy éppen az idősotthonok üzemeltetését - írta csütörtöki közös nyilatkozatában az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, valamint a független Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Kitértek arra is, hogy a forráselvonásokkal párhuzamosan a kormány új terheket is rakott az önkormányzatokra (így például a házikaranténba kerültek és az idősek ellátása), de forrást nem biztosít hozzá.
A beadvány indoklása szerint azért alkotmányellenes a gépjárműadó elvétele, mert az Alaptörvény szerint az állam köteles segíteni a helyi önkormányzatokat és biztosítani a működésükhöz szükséges forrásokat, a központi költségvetés által átengedett bevételek pedig az önkormányzat tulajdonát képezik és az alkotmányos tulajdonvédelem alatt állnak. Az Alkotmánybíróságot nem kötik határidők a jogszabályok normakontrollját tekintve, márpedig a kormány számára kellemetlen ügyekben rendkívül lassú a döntéshozatal – elég a lex CEU három éve húzódó esetére gondolni. - Nincs illúzióm – fogalmazott lapunknak Szél Bernadett, aki szerint ugyanakkor a fideszes parlamenti többség által formált Alkotmánybíróság bírái számára is kihívás lesz a mostani beadvány. - Jogilag ugyanis egyre nehezebb érvelniük a kormány intézkedései mellett – tette hozzá.

Józsefvárost megcsonkítják

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást von el a kormány a főváros VIII. kerületétől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. A kerület polgármestere szerint azonban a lépés nem indokolható az ország gazdasági helyzetével, hiszen az állam a veszélyhelyzet kihirdetése óta 9 milliárd forintot költött sporttámogatásokra. Pikó András úgy látja, a döntés mögött a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya áll. Az atv.hu-nak a Pénzügyminisztérium azt írta, közös teherviselést várnak a multiktól, bankoktól és önkormányzatoktól is. 

A német írásbelikkel folytatódik az érettségi

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.08. 06:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Középszinten 10 365-en, emelt szinten 2489-en vizsgáznak.
Ma reggel 9 órakor a német írásbelikkel folytatódnak országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról. A vizsgák a hét eddigi napjain alkalmazott szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlanak. Az Oktatási Hivatal korábban azt közölte, hogy
német nyelvből középszinten 10 365-en, emelt szinten 2489-en érettségiznek.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra. Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt típusú feladatlapok szerepelnek, ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban 70, 50, 30 és 90 perc. Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható). Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.