Bevethetik a hadsereget is az erdőirtások ellen Amazóniában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 08:57

Fotó: Gustavo Basso/NurPhoto via AFP / AFP
Bolsonaro brazil elnök felhatalmazása kilenc államra vonatkozik, egyelőre június 10-ig.
Jair Bolsonaro brazil elnök felhatalmazást adott csütörtökön a hadsereg bevetésére az erdőtüzek és az erdőirtások ellen. Az erről szóló, a hivatalos közlönyben megjelent rendelet szerint a katonák bevetése egyelőre a május 11. és június 10. közötti időszakra szól, és Amazónia kilenc államára vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakhelyére.
Brazíliát és mindenekelőtt az ország elnökét tavaly komoly nemzetközi bírálat érte, mert semmit vagy csak keveset tett az óriási kiterjedésű tüzek megfékezésére a térségben, ahol a világ legnagyobb esőerdői vannak, amelyek segítenek lekötni az üvegházhatást okozó gázokat.
Szerző

Sérülést okozhatnak a pórázok brit kutatók szerint

Publikálás dátuma
2020.05.07. 16:16

Fotó: Christoph Hardt/Geisler-Fotopres/Picture-Alliance via AFP / AFP
Ne használjuk a kutya irányításra – javasolják több nyakörvtípus veszélyességét megvizsgálva a Notthinghami Trent Egyetem kutatói.
Egy kutyanyakat utánzó modellen nyomásmérővel mérték meg, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és az automata póráz, ha meghúzzák a szárat. A póráz különböző stílusú húzásainál más-más erőt fejtett ki az érintkezési felületen a nyakörv a modellre, a határozott húzás 40 Newtonnak, az erős húzás 70 N-nek, a megrántás 141 N-nek felelt meg. A Notthinghami Trent Egyetem kutatói megállapították, hogy minden tesztelt nyakörv- és póráztípus, még a párnázottak és a széles kialakításúak is olyan nyomást fejtettek ki a nyakmodellre, amely elegendő lett volna sérülés okozására – olvasható a Phys.org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A póráz akkor rándulhat meg, amikor az automata pórázon lévő kutya hirtelen megtorpan, előre ugrik, vagy a gazda "korrigál" vele. A kutatók szerint mivel mindenfajta nyakörvvel jár bizonyos kockázat, arra kellene kiképezni a kutyákat, hogy laza pórázon járjanak, amelyet ezért nem kell húzni, vagy hámot tesznek rájuk, ami nem okoz a nyakon sérülést.
"Az összes nyakörvfajta megsértheti a kutya nyakát, ha az megrántja a pórázt. A nyakörv a kutya azonosítására vagy a gazda megnevezésére is szolgál, valamint gyakran használják a tulajdonos és az állat közötti kapcsolattartásra, a kutya irányításra, mozgatására, visszatartására" – magyarázta Anne Carter, az egyetem állat-, vidék- és környezettudományi karának kutatója. "Azt javasoljuk, a nyakörvet azonosításra vegyék igénybe, a kutyát pedig hámmal, laza pórázon sétáltassák. Ne használják a nyakörvet a kutya irányítására" - tette hozzá. 
A tanulmány a Vet Record című szaklap aktuális számában jelent meg.
Szerző

Szurikáták költöztek a debreceni állatkertbe

Publikálás dátuma
2020.05.07. 14:02

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A Pécsről érkezett két fiatal lánnyal együtt már négyfős a nagyerdei mangusztacsapat.
Két fiatal nőstény szurikáta érkezett a pécsi állatkertből Debrecenbe, így már négy szurikátának ad otthont a nagyerdei állatkert – jelezte az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatta az új jövevényeket. Nagy Gergely Sándor elmondta: a szurikáta-kifutó régi lakói befogadták új társaikat, így a látogatók a hétfői újranyitás óta teljes létszámban megtekinthetik a csapatot.
Az Afrika déli részén őshonos szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) szavannás vagy sivatagos területeken élő kisragadozó. A táplálékát képező rovarok, kisebb emlősök vagy madárfiókák, esetleg gumós gyökerek után jellemzően nappal kutat, míg az éjszakákat az erős lábaival kiásott üregekben tölti. Csapatos állat, egy-egy üregrendszert akár harminc egyed is lakhat. Mivel élőhelyükön számos ragadozó emlős és madár leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja folyamatosan hátsó lábaira felegyenesedve kémleli a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait.
Kíváncsi természetük és jól megfigyelhető csapatdinamikájuk miatt a szurikáták az állatkerti látogatók körében is nagyon népszerűek, ezért a cívisvárosi intézményben évek óta napi látványetetést is tartanak, és ezt a hagyományt a kibővült csapattal is megtartják, ha véget ér a járványügyi veszélyhelyzet.
Bár a kialakult járványhelyzet az állatszállításokat is negatívan érinti - a nemzetközi fuvarok többségét ilyenkor el kell halasztani - a nagyerdei kultúrpark gyűjteménye új állatok érkezésével is folyamatosan bővül – mondta Nagy Gergely Sándor.
Szerző