Előfizetés

A kijárási korlátozás ellenére megháromszorozta bevételét egy ötletével egy szlovákiai fagyiárus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.10. 14:19

Fotó: Dodo Mihalec Facebook-oldala / Facebook
Napi 110-150 liter fagyit sikerül eladnia.
Egy losonci fagyiárus remekül áthidalta a problémát, hogy üzlete nem nyithatott ki a Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt. Dodo Michalec elkezdte kiszállítani a fagyit a környező településekre. Az emberek annyira megszerették, hogy nap mint nap sikerül eladnia a teljes mennyiséget, így háromszorosára növelte tavaly ilyenkori forgalmát - írja a Parameter.sk.   A férfi naponta 300 kilométert is vezetett, csakhogy házhoz szállítsa az árut. - Ha a vásárlók nem tudnak a fagyiért jönni, az megy majd el hozzájuk. A közösségi oldalamon írtam ezt ki, de nem vártam, hogy ekkora sikere lesz - nyilatkozta Dodo Michalec. A fagyit korán reggel készítették el, becsomagolták, majd kiszállította. Elmondása szerint a környékbeli falvak versengtek azért, ki kér többet. 
A győztes a járásbeli Terbelédhez (Trebeľovce) tartozó Lázapuszta (Láza) lett, ahová volt, hogy egyszerre 180 gombócot is kiszállított.

Naponta most összesen 110-150 liter fagyit ad el. A nagy siker miatt úgy döntött, hogy egy nap a hónapban ingyen kínálja a fagyit, és ad a mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak is.

Ki vezényli a győzelmi parádét?

Miklós Gábor írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.05.10. 14:17

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik/AFP
„Lakoma pestis idején” – így nevezte egy fehérorosz ellenzéki a szombaton Minszkben megtartott díszszemlét.
Sokan látják úgy, hogy Alekszandr Lukasenko a történelmi emlékezetért folytatott kis Minszk-Moszkva háborúban kész újabb ezreket feláldozni. Az országát huszonhat éve uraló despota számára kitalált, a szovjet marsallokéra emlékeztető egyenruhában, mondott beszédében azt mondta: a parádé megtartása érzelmi döntés volt, a „belaruszok nem tehették meg, hogy ne emlékezzenek meg a Győzelem 75. évfordulójáról. Az oroszok – akiket Lukasenko korábban a „Győzelem privatizálásával” vádolt, erre képesek voltak. Lemondták a díszszemlét, annak csak égi részét tartotta meg az orosz légierő Moszkva és még 47 orosz város felett. Viszont 43 napos bujkálás után megjelent a nyilvánosság előtt Vlagyimir Putyin, beszédet mondott és megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. A parádé látványára éhes oroszokat pedig megnyugtatták, hogy később lesz (talán szeptember 3-án, Japán megadásának napján?) nagy katonai felvonulás.
Minszkben 3000 katona és 150 harci jármű dübörgött a tribünök előtt, ahol tízezresre becsülik a résztvevők számát. Lukasenko előzőleg azt mondta, senkit nem kényszerítenek megjelenésre, de a belarusz közösségi portálokból kiderült, a részvétel „kikényszerítetten önkéntes” volt sokak számára. Munkahelyeken némi béremeléssel kecsegtettek, az egyetemistáknak az ellógott órák törlését, a diákotthoni elhelyezés javítását ígérték. Előírták: megjelenés zászlócskákkal és maszk nélkül. Fehéroroszok sokasága ráadásul elhiszi az állami propagandát, amely szerint nincs koronavírus, hiszen senki sem látta. 
A Minszkben élő Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író a szombati díszszemlét az 1986-os május elsejéhez hasonlította. A hatóságok, akkor a csernobili katasztrófa tudatában hajtották ki az embereket a felvonulásra. Az írónő a spanyol El Paísnak nyilatkozva úgy vélte, a fehéroroszok félnek ellenállni a rezsimnek. Minszk és Moszkva viszonyát jellemzi, hogy Alekszijevics mondatát azonnal átvette az orosz állami média, pedig a kritikus hangú alkotó egyébként nem létezik az orosz rezsim számára. Most azonban ez is része a két autoriter rendszer közötti helyi hadakozásnak, amely eddig főleg a szénhidrogénárakról és a belarusz tejtermék kitiltásáról szólt. Most ennek része az emlékezetháború is. Ez korábban orosz kezdeményezésre indult, s egyebek között az 1939-es Hitler-Sztálin paktum újra értelmezéséről szólt, illetve azt sugallta, hogy jogos volt a sztálinista kliens-rezsimek fenntartása Közép-Európában és a Baltikumban. Ez az eszme, azaz az orosz birodalmi erő és nagyság helyreállítása, lett a putyinizmus egyetlen ideológiája. Aminek a soros ünnepe lett volna a május 9-i díszszemle, amit a belarusz vezető átvezényelt a maga térfelére.

Védekezés Lukasenko szerint

Május 7-én 20 116 betegről és 116 halálos áldozatról szóltak a ritka statisztikák Belaruszból, ahol a futballbajnokság folyik, a színházak működnek, az iskolák is csak részben zártak be. A távolságtartást, otthonmaradást senki nem szorgalmazza. Sőt! A vezető számtalan kijelentést tett, amiben kétségbe vonta a járvány veszélyét. A tudósítások szerint Belaruszban nem követik a WHO útmutatását a koronavírus elleni védekezésben, pedig ez a feltétele annak, hogy megkapják az EU-tól az igényelt 60 millió eurót a pandémia elleni harcra.

Vuhanban egy hónap után ismét új koronavírusos beteget diagnosztizáltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.10. 13:33

Fotó: Taketo Oishi / Yomiuri
A férfi kritikus állapotban van.
Április 3. óta először ismét koronavírusos beteget regisztráltak vasárnap a kínai Vuhanban, a járvány epicentrumában - írja a CNN helyi egészségügyi tisztviselők tájékoztatása alapján. A beteg állapota jelenleg kritikus. Felesége tesztje is pozitív lett, ő azonban tünetmentes. Olyan környéken élnek, ahol összesen 20 embernél mutatták ki eddig igazoltan a betegséget. Közülük öten - beleértve az új beteg feleségét is - semmilyen tünetet nem mutatnak, de megfigyelésre kórházba szállították őket. Kína egyébként nem számítja be a tünetmentes betegeket az összes diagnosztizált eset közé. Vuhan határait április 8-án nyitották meg, 76 napos lezárást követően. A helyi egészségügyi bizottság szerint vasárnapig összesen 50 334 embernél mutatták ki a COVID-19 betegséget a városban. (Az Index nyomán.)