Vuhanban egy hónap után ismét új koronavírusos beteget diagnosztizáltak

Publikálás dátuma
2020.05.10. 13:33

Fotó: Taketo Oishi / Yomiuri
A férfi kritikus állapotban van.
Április 3. óta először ismét koronavírusos beteget regisztráltak vasárnap a kínai Vuhanban, a járvány epicentrumában - írja a CNN helyi egészségügyi tisztviselők tájékoztatása alapján. A beteg állapota jelenleg kritikus. Felesége tesztje is pozitív lett, ő azonban tünetmentes. Olyan környéken élnek, ahol összesen 20 embernél mutatták ki eddig igazoltan a betegséget. Közülük öten - beleértve az új beteg feleségét is - semmilyen tünetet nem mutatnak, de megfigyelésre kórházba szállították őket. Kína egyébként nem számítja be a tünetmentes betegeket az összes diagnosztizált eset közé. Vuhan határait április 8-án nyitották meg, 76 napos lezárást követően. A helyi egészségügyi bizottság szerint vasárnapig összesen 50 334 embernél mutatták ki a COVID-19 betegséget a városban. (Az Index nyomán.)
Szerző

Már nyolcadik napja 10 ezer fölött van a napi új koronavírusos esetek száma Oroszországban

Publikálás dátuma
2020.05.10. 12:50

Fotó: Evgeny Biyatov /
Az 5. legfertőzöttebb országban eddig összesen 209 688 embernél mutatták ki igazoltan a fertőzést.
Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 11 012-vel 209 688-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint; a napi emelkedés immár nyolcadik napja meghaladja a 10 ezret. A tudósítás azzal árnyalja a magas számokat, hogy a napi növekmény arányait tekintve ugyanakkor az eddigi legalacsonyabb értéket, 5,5 százalékot mutatta. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 42,4 százalékánál a Covid-19-betegség lefolyása tünetmentes. A 85 orosz régió közül a fertőzöttek száma 33-ban haladja meg az ezret. Az aktív esetek száma 8534-gyel 173 476-ra, halálozásoké 88-cal 1915-re, a gyógyultaké pedig 2390-nel 34 306-ra emelkedett. Az országos napi növekmény több mint felét, 5551 főt Moszkvában mutatták ki, ahol ezzel 109 740-re nőtt az ismertté vált fertőzöttek száma. Az aktív esetek száma a fővárosban 94 882, a halottak száma 58-cal 1068-ra, a gyógyultaké pedig 1011-gyel 13 790-re nőtt. Az eddig elvégzett tesztelések száma a járvány kezdete óta vasárnapra meghaladta az 5,4 milliót. Covid-19-szűrésen az elmúlt nap alatt 226,4 ezren estek át. Fertőzés gyanújával 243,4 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.  A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint Oroszország az 5. legfertőzöttebb országnak számít a 187 állam közül, ahol megjelent a koronavírus. 

Karanténba vonult a három vezető amerikai járványügyi szakértő

Publikálás dátuma
2020.05.10. 08:46

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Valamennyien kapcsolatban álltak a Fehér Ház egyik koronavírusos munkatársával.
Karanténba vonult szombaton a koronavírus-járvány elleni küzdelem három amerikai vezető személyisége: Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója és Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője. Egyik egészségügyi szakember sem kívánt nyilatkozni, de amerikai sajtóértesülések szerint valamennyien kapcsolatban voltak az amerikai alelnök, Mike Pence sajtófőnökével és szóvivőjével, Katie Millerrel, akinél pénteken állapították meg a vírusfertőzést.
Fauci 79 éves, Redfield a 69-ik évében jár, Hahn pedig betöltötte a 60-at, tehát mindhárman a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

A The Washington Post című napilap szombat este az internetes oldalán Fehér Házból származó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a következő két hét alatt mindhárom szakember csakis távmunkában dolgozik. Az FDA szóvivője, Michael Felberbaum szombat este közleményben tudatta: Stephen Hahn szombaton vírusteszten esett át, az eredmény negatív lett. Szombaton kiderült az is, hogy vírusfertőzést diagnosztizáltak Ivanka Trump, az elnök lánya és tanácsadója egyik munkatársánál is. A Fehér Házban speciális intézkedéseket hoztak az új típusú koronavírus esetleges terjedésének megakadályozására. A munkatársakat arra kérték, hogy - amennyire tehetik - otthonról dolgozzanak, minden utazást jelentsenek, és éberen figyeljenek a környezetükben is a vírusfertőzés tüneteire. Az épületkomplexumba belépőknél már a hét elején kötelezően bevezették a testhőmérséklet mérését. A Fehér Háznak azokat a részeit, ahol a legtöbben dolgoznak, rendszeresen fertőtleníteni fogják. A Baltimore városában lévő Johns Hopkins egyetem és kórház szombat esti adatai szerint az Egyesült Államokban péntek estétől szombat estéig, egyetlen nap alatt 1568 beteg hunyt el a vírusfertőzés következtében. A járványnak immár több mint 78 ezer halálos áldozata van az országban, és 1 millió 300 ezernél több amerikainál diagnosztizálták a fertőzést.
Szerző
Frissítve: 2020.05.10. 10:19