Előfizetés

Újabb elefántbébi született a prágai állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.11. 09:00

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A kislány féltestvére március végén született. Így már heten élnek Európa egyik legnagyobb speciális elefántlakhelyén.
Újabb elefánt jött a világra szombaton a prágai állatkertben – közölte Miroslav Bobek, az intézmény igazgatója a Twitteren. A nőstény elefántbébi és anyja, az indiai származású Janita egészséges. Az állatkertben már március 27-én is született egy kis nőstény elefánt, amelynek anyja az ugyancsak indiai származású Tamara. Mindkét kiselefántnak az Ankhor nevű elefánthím az apja.
Tamara és Janita 2016-ban szült először, a két – ma már egytonnás – elefántborjú, Rudolf és Maximilián volt az első elefántbébi, amely a prágai állatkertben fogant.
Az 1931-ben megnyitott prágai állatkertben 1933 óta tartanak elefántokat. Az első, a prágai állatkertben született elefánt, Sita 2013 februárjában látta meg a napvilágot. Anyja, Donna azonban 2012-ben már terhesen érkezett Prágába a rotterdami állatkertből. 
Prágában jelenleg hét elefánt él. A csoport legidősebb tagja a Gulab nevű nőstény, amely 1966-ben került Prágába. Mindnyájan az Elefántok völgyében élnek, amelyet 2013-ban hozott létre az állatkert 500 millió koronás költséggel. Európában ez az egyik legnagyobb speciális elefántlakhely.
A prágai állatkertben jelenleg mintegy 670-féle állat látható. Az állatkertet, amely a cseh főváros egyik legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetessége, tavaly 1,5 millió látogató kereste fel. A koronavírus-járvány miatt az intézmény két hónapig zárva tartott. Bobek szerint ez mintegy 50 millió korona (775 millió forint) veszteséget jelentett. Az újranyitás utáni első napokban a látogatók száma nagyjából a fele a tavalyi napi átlagnak. Az igazgató szerint az állatkertnek komoly veszteséget okoz majd a külföldi látogatók várható hiánya. A járvány következtében a cseh fővárosban március közepe óta gyakorlatilag megszűnt az idegenforgalom

Rekordtempóban irtják az esőerdőt Brazíliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.09. 12:17

Fotó: FLORENCE GOISNARD / AFP
Az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában.
Újra rekordtempóban pusztul az amazonasi esőerdő Brazíliában. Az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában, és több, mint az évnek ennek az időszakában a műholdas mérések 2015-ös kezdete óta – közölte a Brazil Űrkutatási Intézet (INPE). A Föld tüdejének tartott esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják. A friss adatok azért különösen aggasztóak, mert az erdőtüzekkel hagyományosan együttjáró száraz időszak még el sem kezdődött, csak május végén köszönt be. Jair Bolsonaro brazil elnök, aki maga is támogatja az Amazonas gazdasági hasznosítását, csütörtökön engedélyezte, hogy katonákat vessenek be az esőerdők védelmében. A koronavírus-járvány miatt jelenleg a szokásosnál kevesebb erdőőr dolgozik a térségben. Bolsonaro elnökségének első évében, tavaly több mint 10 ezer négyzetkilométernyi esőerdő vált a lángok martalékává.

Új fecskefaj fészkelhet Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.09. 12:12

Fotó: Orbán Zoltán / MME
A világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai nevükkel ellentétben a kolibrikkel állnak rokonságban.
Május 2-án helyi madarászok figyeltek meg először egy, majd három, másnap már négy havasi sarlósfecskét Debrecenben, egy gabonatároló silónál. A négy madár az ezt követő napok reggelén és a délutáni órákban is a területen volt. A megfigyelési időszak és a madarak viselkedése alapján akár költéshez készülő párokról is szó lehet, ha így van, új fészkelő fajjal bővülhet Magyarország madárfaunája – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.   
Bár életmódjukat és viselkedésüket tekintve fecskeszerűek (és magyar nevük is ez), a csoport közel száz faja nemhogy nem fecske, valójában nem is énekesmadár, a kolibrikkel állnak közvetlen rokonságban. A sarlósfecskék a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai, előfordulhat, hogy csak a költési időszakban érint szilárd felszínt a lábuk, amikor a magas sziklafalak vagy épületek hasadékában, erdőszéli faóriások törzsének felső részén lévő harkályodúkban költenek. Repülési sebességük gyakran és könnyedén meghaladja a 100 kilométer/órás sebességet, miközben alig vagy egyáltalán nem is csapnak félkört alkotó szárnyaikkal. Reptében élik az életüket: a levegőben vadásznak a rovarokra, itt gyűjtik pókhálóból, növények repítőszőreiből, madártollakból álló fészekanyagukat, amiket a nyálukkal ragasztanak össze, de repülve párosodnak, sőt aludni is tudnak így.
Ha a havasi sarlósfecskék az elkövetkező két-három héten a területen maradnak, akkor már szinte biztosan kijelenthető, hogy új fészkelő fajjal bővült a hazai madárfauna – közölte az egyesület. A legfőbb bizonyíték azonban az lenne, ha a nyár második felében a madarászok megfigyelhetnék a fiókák kirepülését és heteken át tartó gyakorló repüléseit is. Ebben az esetben egyrészt érdemes lesz alaposan szemrevételezni az ország más területein lévő, hasonló toronymagas épületeket, hátha máshol is próbálkozik költéssel a faj, másrészt a sarlósfecskék területhűségét ismerve izgalmas lesz, hogy jövőre is visszatérnek-e.