A rendőrség elé kerül a Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze

Publikálás dátuma
2020.05.11. 17:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, hogy Vadai Ágnes az Országos Vérellátó Szolgálat szerződéséről kérdezett.
„...írásbeli választ igénylő kérdését hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentésként értékeltem, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitányságoz továbbítottam”

 - írta hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő felvetésére, hogy ki mond igazat a „vérbiznisz” kapcsán, valóban történhetett-e visszaélés az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) plazmaértékesítése során.
Vadai ezt a Válasz Online tényfeltáró cikke kapcsán kérdezte, a lap szerint ugyanis az OVSZ- melyet jelenleg Bayer Zsolt felesége, Matusovits Andrea irányít -  2019 júliusa óta a világpiaci ár alatt, verseny nélkül értékesít itthon az előállított vérplazmát két, multik tulajdonának számító cégnek. A 2022 júliusáig érvényes megállapodás szerint a frissen fagyasztott, szűrt plazmát a Szolgálat 78 eurós kilogrammonkénti áron adja el a Vascular Plazmának és az az amerikai hátterű Octopharmának, miközben a vérplazma európai átlagára kilónként 113 euró volt tavaly. Az ügy további érdekessége, hogy a két cég 2017-től áll szerződésben az OVSZ-szel, ekkor pedig a Vascular Plazmának még magyar, szegedi orvostulajdonosai voltak.  2019-ben viszont a Vascular korábbi magyar tulajdonosai felcserélődtek, és helyükre egy japán plazmamulti leányvállalatai léptek. Így már mindkét vásárló színtiszta multicéggé vált. A velük kötött szerződést ugyanakkor nem adta ki a Vérellátó Szolgálat a  Válasz Online-nak. Vadai  korábban Rétvári Bencénél, az EMMI parlamenti államtitkáránál is érdeklődött, de tőle állítólag azt a választ kapta, hogy minden rendben van az OVSZ szerződésével.  Polt ennél valamivel markánsabb választ küldött, így már a BRFK-n múlik, hogy a „vérbiznisz” ügyében megindítják e a nyomozást. 

Helyreigazítás

„A Népszava Online a 2020. május 11. napján 17:11 órakor megjelent „A rendőrség elé kerül a Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze" című közleményében tévesen azonosította az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ)kötött adásvételi szerződés vevőjét. A szerződés vevője a magyar tulajdonosi hátterű Vascular Venture K'ft., így az sem igaz, hogy a vevő mögött egy japán multi állna."

Szerző
Frissítve: 2020.06.04. 18:08

3 ezer vezető-jelölt szabadul rá az utakra és a monitorokra

Publikálás dátuma
2020.05.11. 17:03

Fotó: Shutterstock
És akkor újra lehet küzdeni a jogosítvány megszerzéséért.
Több mint egy hónapon keresztül állt az országban minden a vizsgáztatás a koronavírus-járvány miatt, Budapest és Pest megye kivételével most startolhat a jogosítványszerzés, írja a hvg.hu. A vizsgák újraindítása a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy az első napon az ország 13 megyéjében, 20 vizsgahelyszínen nagyjából 340 jelentkező tehetett számítógépes elméleti vizsgát. Ezen felül közel százan ültek személyautóba vagy motorkerékpárra, hogy részt vegyenek a gyakorlati vizsgán. A héten az eddig kiadott időpontok alapján további 3000 vizsgázót várnak.
Szerző

Járvány: az idősotthonok adatairól a semminél részletesebb, de pontatlan adatokat közöl a kormány

Publikálás dátuma
2020.05.11. 15:55
Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én
Fotó: NNK / MTI
Részlegesen és számszakilag nem egyező adatokkal kísérelhették meg Karácsony Gergely főpolgármester kíváncsiságát kielégíteni.
Müller Cecíliának az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott adatismertetésénél is részletesebb statisztikákat közöl az idősotthonok koronavírus-járványbeli érintettségéről a kormányzati tájékoztató oldal. A Koronavírus Sajtóközpont aláírással megjelent közlemény kimutatása azonban koránt sem teljes, és például a fővárosban elhunytak száma sem egyezik a felsorolt intézmények adataival. Az országos tisztifőorvos ugyanis azt közölte, hogy eddig összesen 12 budapesti és 20 vidéki idősotthonban mutattak ki koronavírus-fertőzést, és 118-an már meggyógyultak, de együttesen 100-an vesztették életüket, amelyből 74 köthető a fővároshoz.  A sajtóközpont együttes adatai alapján összesen 773 idősotthon lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, Müller Cecília azonban a korábbiakhoz hasonlóan csak a fővárosi fenntartású Pesti úti intézményt emelte ki, amelynek lakói közül került ki a legtöbb elhunyt (42) és fertőzött (305), továbbá 26 dolgozó tesztje is pozitív lett. –  A Budapesten található idősotthonokban 471 ember fertőzött, közülük 404 fő hét fővárosi fenntartású idősotthonban él, a többiek civil vagy egyházi fenntartású intézményben – írta a közlemény, amelynek kiadási időpontja egy órával megelőzte az operatív törzs 11  órakor kezdődő tájékoztatóját.  A további részletesebb adatok szerint:
  • A fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 55 a fertőzött gondozottak és 20 a fertőzött dolgozók száma.
  • A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 4-en hunytak el, 41 a fertőzött a gondozottak és 12 a fertőzött dolgozók száma.
  • A több mint félezer férőhelyes zuglói Olajág Otthonokban 9-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 14 a fertőzött dolgozók száma.
 A Koronavírus Sajtóközpont által intézményenként közölt fővárosi elhunytak száma azonban eggyel kevesebb, mint 74, vagyis a hivatalos budapesti halálozási szám. A 20 vidéki idősotthon is „nagyvonalúan” kezelték, arra hivatkozva, hogy „csak” 9 intézményben van elhunyt, összesen 26 ember. – A vidéki idősotthonokban 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig. A vidéki intézmények közül a legtöbben a mezőszilasi idősotthonban, 6-an haltak meg, 5-en a seregélyesi, 4-en pedig a borsodnádasdi intézményekben – írták, de a többi adatra, a többi intézményre és azok fenntartóira nem tért ki a tájékoztató portál. Amennyiben a szerkesztők ezzel próbálták kielégíteni Karácsony Gergely adatkérési igényét, akkor az csak részlegesen sikerült. A főpolgármester ugyanis hétfői Facebook-bejegyzésében felvetette: „Tisztifőorvos asszony hétvégi sajtótájékoztatóján arra kérte az egészségügyi dolgozókat, ne tegyenek közzé „érzékeny” egészségügyi adatokat. Ezek szerint nem tekinthető „érzékeny” adatnak, ezért számol be rendszeresen az operatív törzs egyes budapesti idősotthonokra vonatkozó adatokról. Jelenti-e ez azt, hogy más intézmények fertőzöttségi adatai „érzékenyek”, csak a Pesti úti adatok nem? Amennyiben félreértem ezt a közlést, úgy remélem, valamennyi budapesti és vidéki egészségügyi és szociális intézmény részletes fertőzöttségi adatairól is beszámol az operatív törzs a közvéleménynek. Utolsó kérdésem tehát csak annyi: mikor?” 
Szerző