Veszélyhelyzetben írt ki milliárdos autóbeszerzést a külügy

Publikálás dátuma
2020.05.12. 07:40

Fotó: CNN
A rendkívüli jogrend már javában életbe lépett, de ezen a kabinet nem akart spórolni.
Összesen nettó 2,4 milliárd forint keretösszegig rendelne gépjárműveket a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. A kiírás szerint legfeljebb egy milliárd forint értékben vásárolnának szolgálati járműveket az Európai Unió tagországaiba, míg 1,4 milliárd forintért a közösségen kívüli államokba.
A minisztérium még április negyedikén írta a ki a tendert, azaz már jóval a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet kihirdetése után. A hirdetmény szerint a KKM közép- és felső kategóriás autókat vásárolna a külképviseleteknek, azt pedig igen hosszan részletezik, hogy ki jelentkezhet a tenderre. Ennek alapján csak olyan cég vehet részt a pályázaton, amelynek az árbevétele ez előző három üzleti évben meghaladta az 500 millió forintot, valamint legalább nettó 250 milliós árbevételt ért el új autók eladásából. Emellett a jelentkezőnek referenciaként rendelkeznie kell legalább egy 50 millió forint feletti autóértékesítésre vagy lízingelésre vonatkozó szerződéssel.

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt

Publikálás dátuma
2020.05.12. 07:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többfelé erős szél is jöhet. A hőmérséklet napközben 13 és 18 fok között alakul.
Keddre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: egy hidegfront átvonulásával északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az eső, illetve a záporok mellett helyenként zivatar is előfordulhat. A fővárosban és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében a szél miatt is figyelmeztetnek, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Az előrejelzés szerint délelőtt a csapadék lassanként mindenütt megszűnik, majd délután észak felől gyorsan csökken a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak, majd délutánra jelentősen mérséklődik a szél is. A hőmérséklet napközben általában 13 és 18 fok között valószínű, de a tartósabban felhős délnyugati tájakon 11, 12 fok is lehet. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző

Meghalt négy beteg, 3313-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.05.12. 06:50

Fotó: Varga György / MTI
Egy nap alatt 29 újabb esetet diagnosztizáltak.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg. Ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent – közölték kedd reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 56 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen. A portálon közzétett információk szerint jelenleg 11 016 ember van hatósági házi karanténban, és 114 719 mintavétel történt eddig.  Kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet és továbbra is elkerüljük a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. 
Szerző