Több mint száz egészségügyi dolgozó halt meg a járvány miatt Mexikóban

Publikálás dátuma
2020.05.12. 10:11

Fotó: GUILLERMO ARIAS / AFP
Uruguayban partra szállhat a Greg Mortimer nevű óceánjáró személyzete, de karanténba kell vonulniuk.
Mexikóban 111 egészségügyi dolgozó halt meg az új típusú koronavírus által okozott járványban. Hugo Lopez-Gatell egészségügyi államtitkár-helyettes elmondta, hogy az áldozatok között 66 orvos, 16 ápoló, 29 más kórházi dolgozó, a gyógyítást segítő személyzet tagja, fogorvos, laboráns van. Hozzátette, hogy
az egészségügyiek között 8544-nél igazolták a kórt, 6747 esetben gyanították, sokan várnak még a teszt eredményére.

Mexikóban 36 327 igazolt fertőzést regisztráltak, 3573-an meghaltak, míg 23 100-an felépültek a kórból. A helyi tisztviselők is elismerik, hogy a valós adatok valószínűleg magasabbak a hivatalosnál. Egyes mexikói városokban sok esetet regisztráltak, de már a megbetegedések száma kezd csökkenni. A fővárosban, Mexikóvárosban eljutott a csúcspontra a kór. Más városokban ugyanakkor egyáltalán meg sem jelent. Ennek következtében
az egészségügyi államtitkár-helyettes azt mondta, azt tervezik, hogy egyes régiókban részlegesen feloldják a korlátozásokat.

Nincs értelme a távolságtartást is érvényben hagyni országos szinten – fejtette ki.

Partra szállhat a Greg Mortimer hajó személyzete

Uruguayban engedélyt kapott a Greg Mortimer nevű óceánjáró személyzete arra, hogy a hosszú, egy hónapos veszteglés után partra szálljon a fővárosban, Montevideóban. A hajó március 15-én indult Argentínából 16 napos antarktiszi utazásra. Útközben többen megbetegedtek, influenzaszerű tünetek mutatkoztak náluk, mint utóbb kiderült, koronavírusosak lettek, mintegy nyolcvanan. A hajó útját megszakítva Uruguay felé vette az irányt, ahol a helyi hatóságok veszteglésre utasították. Nem sokkal később a hajó üzemeltetője,
az Aurora Expeditions nevű ausztrál hajótársaság bejelentette, hogy 277 utasából 128-nak pozitív lett a koronavírustesztje.

Április 10-én több mint száz ausztrál és új-zélandi utast repülőgéppel hazaszállítottak. A személyzet, mintegy 80 fő azonban nem hagyta el szolgálati helyét. Az El País című spanyol napilap, valamint a Subrayardo híroldal azt írta, hogy harminchetüknél a teszt kimutatta a koronavírus-fertőzést. A személyzet külön kialakított biztonsági folyosón keresztül száll partra. Ezután két hétre karanténba kerülnek. Az egészségeseket, akiknél negatív lett a teszt eredménye, ugyanakkor elkülönítik már megfertőződött társaiktól.

Mexikó utcáin maradhat a hadsereg

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök elrendelte hétfőn, hogy az ország fegyveres erőinek további négy évig részt kell venniük a közbiztonság fenntartásában. Rendeletével az általa korábban bírált politikát hosszabbítja meg, miközben kormánya nem tudta megfékezni az országban elszabadult bűnözést. A jogszabály szerint a fegyveres erőknek (FA) „rendkívüli és szabályozott módon, a Nemzeti Gárda szerepét kiegészítve” kell részt vennie a közbiztonsági feladatok ellátásában, a Nemzeti Gárda parancsnoksága alatt – áll a szövegben, arra a katonai rendőrségre utalva, amelyet López Obrador hozott létre 2018. decemberi hatalomra kerülését követően. A rendelet 2024 márciusában lejáró hatálya azt jelenti, hogy a hadsereg Mexikó utcáin maradhat majdnem López Obrador elnöki mandátumának lejártáig. A latin-amerikai ország veterán politikusa gyakran bírálta elődjét, Felipe Calderónt, amiért haditengerészeket és katonákat vezényelt az utcákra a közrend fenntartására. Juan Ibarolla biztonságpolitikai szakértő a Milenio című mexikói újságnak nyilatkozva úgy vélekedett, az elnök azért kényszerült a hadsereg közbiztonsági szerepének meghosszabbítására, mert biztonságpolitikája kudarcot vallott. A hivatalát 2018-ban elnyerő López Obrador kampányában azt hangoztatta, hogy békülékenyebb biztonsági stratégiát alakít ki, amely a bűnözés gyökereinek felszámolását, mindenekelőtt a szegénység és a korrupció visszaszorítását célozza majd. Hivatali idejének első másfél éve azonban nem volt elegendő a bűncselekmények számának visszaszorítására, sőt 2019-ben 34 582 ember megölésével rekordszintre emelkedett a gyilkosságok száma. Csak idén márciusban mintegy 3 ezer emberölést regisztráltak az országban, ami a valaha rögzített második legmagasabb havi adat, és a legmagasabb szám López Obrador hivatalba kerülése óta.

Rendőri védelmet kért egyik diplomatájának a prágai orosz nagykövetség

Publikálás dátuma
2020.05.12. 09:25
Képünk illusztráció
Fotó: Vladislav Vlasenko / AFP/RIA Novosti
A diplomata sajtójelentések szerint az orosz titkosszolgálatok ügynöke és március közepén állítólag ricin méreggel felszerelve érkezett Prágába, hogy eltegyen láb alól három politikust. Moszkva tagadja a vádakat, Szergej Lavrov képtelenségnek minősítette a cseh sajtó állításait.
Rendőri védelmet kért egyik diplomatája számára a prágai orosz nagykövetség. A diplomáciai képviselet Facebook-oldalán hétfőn este megjelent nyilatkozat szerint az orosz diplomata ellen, akit „hazug módon és megalapozatlanul” bizonyos prágai politikusok meggyilkolásának tervével gyanúsítanak, a cseh sajtóban hajtóvadászat folyik és fenyegetéseknek van kitéve. A diplomáciai kapcsolatokról 1961-ben aláírt bécsi megállapodás alapján az orosz nagykövetség ezért azzal a kéréssel fordult a cseh külügyminisztériumhoz, hogy
„hozzon megfelelő intézkedéseket, amelyek megakadályoznának minden támadást az alkalmazott személye, szabadsága és méltósága ellen”

– olvasható a nyilatkozatban.

A cseh közszolgálati hírtelevízió szerint minden bizonnyal arról az orosz diplomatáról van szó, aki a sajtójelentések szerint az orosz titkosszolgálatok ügynöke és március közepén állítólag ricin méreggel felszerelve érkezett Prágába, hogy eltegyen láb alól három prágai politikust. Moszkva tagadja a vádakat, Szergej Lavrov külügyminiszter képtelenségnek minősítette a cseh sajtó állításait.
„A cseh külügyminisztérium egyelőre hivatalosan nem kapta meg az orosz nagykövetség kérését, ezért arra nem is tud reagálni”

– jelentette ki Zuzana Stíchová külügyminisztériumi szóvivő a köztelevízióban.

A cseh médiában megjelent értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt, Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia. A három prágai politikus két hete rendőri védelmet kapott. Kolár „bűne”, hogy elrendelte Ivan Konyev szovjet marsall szobrának eltávolítását egy prágai térről. Hríb arról döntött, hogy a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezzék el azt a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, míg Novotnyt azért bírálja Moszkva, mert Reporyje központjában emlékművet állíttatott a 2. világháború idején a nácikkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, akik a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek. Mindhárom eset súlyosan tovább rontotta az amúgy is feszült cseh-orosz viszonyt. Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a múlt héten a parlamenti alsóházban kijelentette, hogy Csehország szeretné tárgyalások útján rendezni a jelenlegi vitáit Oroszországgal. Hasonló igényt fogalmazott meg korábban Moszkvában az orosz külügyi tárca is.
Szerző

Öt ember meghalt, miután tűz ütött ki a szentpétervári kórház intenzív osztályán

Publikálás dátuma
2020.05.12. 09:24

Fotó: Sergey Mikhailichenko / 2020 Anadolu Agency
Az elhunytak mind lélegeztetőgépen voltak.
Meghalt öt, lélegeztetőgépen lévő koronavírusos beteg egy szentpétervári kórház intenzív osztályán kedden reggel keletkezett tűzben – közölték orosz hírügynökségek a helyi hatóságokra hivatkozva. A tűz az északnyugat-oroszországi nagyváros Szent György nevét viselő körházának ötödik emeletén ütött ki, ahol koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak. Mintegy tíz négyzetméteren égett az intenzív osztály egyik kórterme. Az épületből 150 embert evakuáltak.
Feltételezések szerint egy orvosi berendezésben keletkezett rövidzárlat okozta a bajt.

Szentpéterváron a helyi egészségügyi hatóságok április végén jelentették be, hogy a helyi kórházakban 5483 betegágyat biztosítottak COVID-19-ben szenvedő betegek ápolására, és ehhez átalakították a kórházakat. A Szent György kórház március közepén, az első között állt át a koronavírussal fertőzöttek ápolására. Szombaton tűz volt a moszkvai Szpaszokuckij-kórház intenzív osztályán, ahol ugyancsak koronavírusos betegeket ápolnak. Ott egy beteg halt meg. Az Interfax hírügynökség úgy értesült, itt is egy lélegeztetőgép gyulladt ki, amelyet ugyanúgy a Rosztyeh orosz hadiipari holdinghoz tartozó Ragyioleketronnije Tyehnologii (KRET) konszernnél gyártottak, mint a Szentpéterváron lángra kapott gépet. A KRET az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium egyetlen belföldi lélegeztetőgép-beszállítója, amelytől 5700 ilyen készüléket rendeltek meg. 
Frissítés: Az orosz egészségügyi felügyelet (Roszzdravnadzor) közölte, hogy megkezdte a lélegeztetőgépek ellenőrzését azokban a kórházakban, ahol hasonló balesetek történtek. Hétfőre virradóra egy, a Moszkva környéki Krasznogorszkban egy engedély nélkül működő hospice-intézetben történt tűzeset. Az ennek következtében életüket vesztett ápoltak száma keddre 11-re emelkedett. Három embert továbbra is az intenzív osztályon ápolnak, közülük egy lélegeztetőgépen van. Az áldozatok halálát füstmérgezés okozta, miután egy meghibásodott vízforraló miatt kisebb tűz keletkezett a Második otthon elnevezésű intézmény első emeletén. A hospice-otthon működtetője, Dmitrij Novikov keddi hírügynökségi jelentések szerint elismerte vétkességét. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) azzal vádolta meg, hogy a biztonsági előírások több ember halálát okozó megszegésével nyújtott szolgáltatást. Április 8-án egy Harmadik életkor elnevezésű, szintén magán üzemeltetésű, de az előírásoknak nem megfelelően működő moszkvai idősotthonban ütött ki tűz.  
Frissítve: 2020.05.12. 15:09