Semmelweis Egyetem;koronavírus;

Alacsony az átfertőzöttség, a járvány második hullámában védtelen a lakosság

Bár a vizsgálat még tart, a részeredmény alapján alig találtak fertőzöttet és olyan magyar állampolgárt, aki átesett a betegségen.

Meglepő eredményt hozott az új típusú COVID-19 járvánnyal kapcsolatos országos, reprezentatív szűrővizsgálat: a kutatók a mintába soroltak között két víruspozitív embert, valamint kilenc olyan pácienst találtak, akinek volt a vérében ellenanyag, azaz átesett már a betegségen. A Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző által végzett kutatás első részeredményeit kedden egy videokonferencián ismertették. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője arról beszélt, eddig a kiválasztott 17778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni.

- Az eltelt másfél hétben 8276 PCR-vizsgálatot végeztek el országszerte, amelyből kettő volt pozitív. Ha ezt az adatot átszámítjuk tízezer lakosra, akkor ez azt jelenti, hogy köztük 2,4 fő fertőzött él, a teljes népességre vetítve pedig összesen 243 - 7230 vírushordozó lehet – mondta a rektor. - Az első 1524 antitest (ellenanyag) vizsgálati mintán 9 olyan eredmény született, amely azt jelezte, hogy az illető átesett a betegségen. Ez alacsony, mindössze 0,6 százalékos átfertőzöttséget jelent. Merkely Béla szerint a vizsgálat akkor lesz eredményes, ha legalább 10500 ember elmegy a május 15-ig tartó szűrésre. A még hátralévő néhány napban a szervezők megpróbálják felkutatni azokat is, akik a Központi Statisztikai Hivatal hívó levelére még nem jelentkeztek. Őket akár személyesen is felkereshetik a vizsgálat szervezői annak érdekében, hogy udvariasan arra kérjék őket, vegyenek részt a kutatásban. A tét ugyanis nem kisebb, minthogy lesz-e elég adat ahhoz, hogy pontos képet lehessen alkotni a hazai járványügyi helyzetről, az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

- Az adatok azt mutatják, hogy a korlátozások gyors bevezetésével sikerült elhárítani a koronavírus első támadását, de az ország tulajdonképpen semmivel sem védettebb egy második hullámmal szemben. Az ország akkor is olyan lesz, mintha először találkozna a kórokozóval, ha óvatlanok vagyunk, annak súlyos ára lehet – kommentálta lapunknak Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Szolgálat korábbi járványügyi főosztályvezetője az országos és reprezentatív szűrés eredményeit. Hozzátette: kevés korábbi aktív vírushordozót találtak, ami arra utal, hogy országszerte nem dühöng a járvány, viszont bárki bármikor találkozhat a néhány ezer fertőzött valamelyikével.

Egy másik szakértő lapunknak arról beszélt, ugyancsak az országos reprezentatív felméréssel összefüggésben, hogy annak adatai szerint Magyarországot „elkerülte” a járvány. Azzal együtt is, hogy a járványügyi hatóságok 114 719 teszttel 3313 vírushordozót találtak. Az utóbbiaknál a tünetekkel jelentkezőket, illetve a velük kontaktusban lévőket vizsgálták, így azok között értelemszerűen több a beteg, mintha kvázi egészségeseket teszteltek volna. A szakember szerint mindebből az következik, hogy amíg nincs meg a védőoltás, a lakosságnak továbbra is magasan kell tartania a védekezés éberségi szintjét. Azaz a gyakorlatban kerülni kell a tömegrendezvényeket, viselni kell a maszkot, kezet kell mosni, és tartani kell egymástól a távolságot. Jó hír – mondta –, hogy 11 vakcina van klinikai fázisban, ami azt jelenti, hogy már embereken tesztelik az oltóanyagok hatásosságát. Azaz a jövő évben ebből már lehet védőoltás, de amíg ez nincs, nagyon is védtelenek vagyunk.

Arra a kérdésre, hogy miközben az olaszoknál, a franciáknál tarolt a vírus, nálunk meg csak néhány zárt közösség vált gócponttá, azt felelte: ennyit jelentett az az egy hét, amennyivel a vírus megérkezése előtt meghozták az óvintézkedéseket: bezárták az óvodákat, iskolákat, lezárták a határokat, korlátozták a lakosság mozgását. Hozzátette: a nagy járványt nemcsak Magyarország úszta meg, hanem a közép- és kelet-európai blokkba tartozó országok is.  

Enyhítést vár BudapestA szerdai kormányülés után dönthet arról a fővárosi vezetés, hogy a hétvégén újra megnyitják-e a budapesti játszótereket és a közparkokat. Lapunk információi szerint Karácsony Gergely főpolgármester és a kerületi polgármesterek minden szerdán egyeztetnek egymással, múlt heti ülésükön pedig egyetértés alakult ki a parkok megnyitásával kapcsolatban. Ezt egyetlen kerületi vezető, így a fideszes polgármesterek sem ellenezték. A kormány döntésével azonban semmiképpen sem mennének szembe, így a végleges határozatot majd csak a kabinet ülése után hozzák meg. A közparkok, játszóterek újranyitása budapesti hatáskör, ugyanakkor a fővárosi és a kormányzati forrásaink is arra számítanak: a szerdai kormányülésen enyhítenek a budapesti kijárási korlátozásokon. Az egyik kerületi polgármester lapunknak elmondta, hogy a múlt hét elején Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tartott nekik zárt körű tájékoztatót, amelyen jelezte: még Budapesten is annyira alacsony a fertőzöttek száma, hogy nem indokolt a közterek zárva tartása. Az utóbbi napokban el is kezdtek rendbe tenni számos játszóteret. - Kósa András