Tállai András;koronavírus;állami források;járványügyi adatok;

Több mint 426 milliárd jutott a járványalapból Pintér, Kásler és Szijjártó tárcájának

Százmilliárdokat osztanak szét a minisztériumok között, miközben az önkormányzatokat az út szélén hagyták.

Elképesztő összeget szórtak ki Járvány Elleni Védekezési Alapból április végéig – derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Varju László, a DK országgyűlési képviselője és Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára folytatott.

Varju kérdésében arra emlékeztetett, hogy egy április 6-án megjelent kormányrendelet alapján a kormány április 3-ig 380,5 milliárd forintot  fordított a folyamatban lévő vagy már le is zárt járványügyi eszközbeszerzésekre, beruházásokra.

A politikus arra volt kíváncsi, hogy mely költségvetési kiadások terhére pontosan milyen kiadások történtek eddig, és hogy a kormány milyen nem állami cégekkel, milyen eljárásban kötött eddig szerződéseket.

Tállai András kedden elküldött válaszában már az április 28-i adatokat közölte: 

ezek szerint az Alapból addig összesen 426,6 milliárd forintot csoportosítottak át, és az összeget három tárca, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium között osztották szét a járvány elleni védekezéshez.

Hogy a tárcák milyen feladatokra, mekkora összeget költöttek, kivel szerződtek, azt az államtitkár nem tartotta fontosnak hozzátenni; így csak sejthetjük, hogy ezekből az összegekből szállítják légi hídon Kínából Magyarországba a védőmaszkok és kesztyűk millióit,  vagy éppen a célnak nem mindig megfelelő lélegeztetőgépeket.

Tállai emelte a tétet

Tállai ugyanakkor kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány május 12-ig több mint 600 milliárd forintot költött kimondottan a járványügyi védekezésre. Hogy a korábbi 426 milliárd forint beletartozik a most említett 600 milliárdba, az csak valószínűsíthető, mivel a Pénzügyminisztérium államtitkára mindkét esetben a járványügyi kiadásokat említette.

A Járványügyi Védekezési alapban április 6-án  egyébként összesen 633,5 milliárd forint volt – az összegbe pedig beletartozott az önkormányzatoktól teljesen elvont gépjárműadó 34 milliárdja is.

Az önkormányzatoktól csak elvettek a védekezés jegyében

A beszámolók alapján mindenesetre egyértelmű, hogy a rendszerben óriási tételek mozognak: eközben az önkormányzatokat teljesen magára hagyták a járványügyi védekezés feladataival, sőt, az iparűzési adó részleges elvonásával, a parkolás ingyenessé tételével is nehezítették helyzetüket.

Az pedig már a kormányzati cinizmus iskolapéldája, hogy korábban a járványügyben is súlyos milliárdok sorsáról döntő Pintér Sándor a  hat évvel ezelőtti adósságrendezést emlegette, mikor arról kérdezték, hogy a települések és kerületek számíthatnak-e kormányzati segítségre feladataik ellátásához. 

Az elvonások a fideszes vezetésű nagyvárosokat is megviselték: a távirati iroda összefoglalója  szerint Debrecen 3,65 milliárd forintos költségvetési bevételtől esik el idén, Zalaegerszeg 1,5-2 milliárdnak, Szekszárd több mint egymilliárdnak mondhat búcsút, Székesfehérvár pedig akár kilencmilliárdot is veszíthet. Az MTI cikkébe csak az utolsó helyen fért el a név szerint említett, ellenzéki irányítású Miskolc - itt 7 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások miatt.