A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik a Pesti úti halálesetek miatt

Publikálás dátuma
2020.05.12. 21:00
Overallos honvédok ertőtlenítik a Pesti úti idősotthon területét, 2020. április 12-én
Fotó: Mónus Márton / MTI
Ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség, valaki feljelentést tett az idősotthonban elhunyt koronavírusos lakók ügyében.
Nyomozást indított a Pesti úti idősotthon ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - közölte a rendőrség kedd délután az MTI érdeklődésére. A rendőrség, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen - az ügyről pedig nem adnak bővebb tájékoztatást A Pesti Srácok kedden azt írta, egy magánszemély feljelentése alapján indult a nyomozás. Hozzátették, a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő Pesti úti idősotthonban súlyos koronavírus-fertőzöttséget állapítottak meg, és rengeteg idős embert kellett kórházba szállítani, akik közül 44-en meg is haltak.
 "Annyi biztosan tudható, hogy az országos tisztifőorvos szerint legalább egy hétig nem volt orvos az intézményben" - írta a lap. Valójában ez sem egyértelmű: az idősotthon vezetője hivatalos levélben cáfolta a Müller Cecília országos tisztifőorvos által is hangoztatott állítást és tételesen felsorolta, hogy melyik nap ki és mikor ügyelt az intézményben. 
A főváros hetek óta kormányzati támadások kereszttüzében áll a Pesti úti otthonban történt halálesetek miatt. Kovács Zoltán államtitkár pedig már azt pedzegette, hogy amíg a fővárosi idősotthonokban nem javul a halálozási arány, addig a budapesti kijárási korlátozást sem oldják fel. Karácsony Gergely viszont többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházakból tesztelés nélkül küldték vissza idősotthonok lakóit az intézményekbe, akik aztán lakótársaik között is terjeszthették a vírust. A főpolgármester ugyanakkor hiába kérte hetekig a tesztelést, az illetékes kormányhivatal korábban megtiltotta  a kórházaknak, hogy „felesleges költségnek” tartott vizsgálatot végezzenek az elküldés előtt álló betegeken. 
Szerző

Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek (videó)

Publikálás dátuma
2020.05.12. 20:03
Németh Szilárd, amint kifejezi háláját az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak
Fotó: Facebook/Németh Szilárd
A honvédelmi államtitkár tudja, hogyan kell megköszönni az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.
Mintegy 15 ezer koronavírus-gyanús beteget láttak el és 40 ezer tesztet vittek házhoz a magyar mentők a járvány kitörése óta - írtuk vasárnap, a Mentők Napjára emlékeztetve. A jeles alkalmat nem felejtette el Németh Szilárd sem, aki abszolút ráérzett arra, hogyan fejezhetné ki megbecsülését az alulfizetett, mindennap saját életüket is kockáztató mentőápolók felé: egészen pontosan tíz rekesz almával.
Ezt azonban nem csak úgy hirtelen, hűbelebalázs módon adta oda nekik: a jelenetet pontosan koreografálni és fotózni is kellett, majd felkerült a honvédelmi államtitkár Facebook-oldalára. Így személyesen Németh tette közzé a felvételt, amin a csepeli mentőállomás és egy mentőautó előtt felsorakoztatott dolgozók türelmesen végighallgatják az államtitkár úr köszöntőjét, és átveszik munkájuk megérdemelt jutalmát. Mivel mindannyian maszkot viseltek, így nem kellett arcukat adniuk a performance-hoz.
Németh rövid szónoklatában arról beszélt, hogy a csepeli mentősök példát mutatnak helytállásból, bátorságból – de nem felejtette megemlíteni, hogy a helyi mentőállomás az ő polgármestersége idején elsőként kapott önkormányzati mentőautót. 
„Biztosítom önöket, hogy a kormányra és személyesen rám mindig számíthatnak” – mondta mentőknek a fideszes államtitkár, bizonyítékként pedig ott állt mellette a földre pakolt tíz rekesz alma.

Végül az is kiderült, hogy az amúgy inkább a nyúljás pacalt és más, súlyosabb fogásokat kedvelő politikus nem saját zsebből vette az adományt: a videóba egy kis reklám is belefért, hiszen Németh elárulta, hogy a gyümölcsöket egy szatmári mezőgazdasági cég biztosította.
Hogy a bejegyzéstől Németh mit remélt, nem egyértelmű, de az biztos, hogy óriási kommentvihart támasztott. A csatolt képgalériához közel 400 megjegyzés érkezett: a hozzászólók jó része inkább az államtitkárral etette volna meg az almát, más a fejéhez vágta volna; ám volt aki  csendesen arra emlékeztetett, hogy miközben a a fideszes államtitkárok fizetését 35 százalékkal emelik, a mentősöknek csak alma jut, nem normális fizetés.
Szerző

Több mint 426 milliárd jutott a járványalapból Pintér, Kásler és Szijjártó tárcájának

Publikálás dátuma
2020.05.12. 18:35
Három tárca összesen 426,6 milliárd forintot kapott a járvány elleni védekezésre
Fotó: FAcdebook/Szijjártó Péter
Százmilliárdokat osztanak szét a minisztériumok között, miközben az önkormányzatokat az út szélén hagyták.
Elképesztő összeget szórtak ki Járvány Elleni Védekezési Alapból április végéig – derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Varju László, a DK országgyűlési képviselője és Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára folytatott. Varju kérdésében arra emlékeztetett, hogy egy április 6-án megjelent kormányrendelet alapján a kormány április 3-ig 380,5 milliárd forintot  fordított a folyamatban lévő vagy már le is zárt járványügyi eszközbeszerzésekre, beruházásokra. A politikus arra volt kíváncsi, hogy mely költségvetési kiadások terhére pontosan milyen kiadások történtek eddig, és hogy a kormány milyen nem állami cégekkel, milyen eljárásban kötött eddig szerződéseket. Tállai András kedden elküldött válaszában már az április 28-i adatokat közölte: 
ezek szerint az Alapból addig összesen 426,6 milliárd forintot csoportosítottak át, és az összeget három tárca, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium között osztották szét a járvány elleni védekezéshez.

Hogy a tárcák milyen feladatokra, mekkora összeget költöttek, kivel szerződtek, azt az államtitkár nem tartotta fontosnak hozzátenni; így csak sejthetjük, hogy ezekből az összegekből szállítják légi hídon Kínából Magyarországba a védőmaszkok és kesztyűk millióit,  vagy éppen a célnak nem mindig megfelelő lélegeztetőgépeket.

Tállai emelte a tétet

Tállai ugyanakkor kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány május 12-ig több mint 600 milliárd forintot költött kimondottan a járványügyi védekezésre. Hogy a korábbi 426 milliárd forint beletartozik a most említett 600 milliárdba, az csak valószínűsíthető, mivel a Pénzügyminisztérium államtitkára mindkét esetben a járványügyi kiadásokat említette. A Járványügyi Védekezési alapban április 6-án  egyébként összesen 633,5 milliárd forint volt – az összegbe pedig beletartozott az önkormányzatoktól teljesen elvont gépjárműadó 34 milliárdja is.

Az önkormányzatoktól csak elvettek a védekezés jegyében

A beszámolók alapján mindenesetre egyértelmű, hogy a rendszerben óriási tételek mozognak: eközben az önkormányzatokat teljesen magára hagyták a járványügyi védekezés feladataival, sőt, az iparűzési adó részleges elvonásával, a parkolás ingyenessé tételével is nehezítették helyzetüket. Az pedig már a kormányzati cinizmus iskolapéldája, hogy korábban a járványügyben is súlyos milliárdok sorsáról döntő Pintér Sándor a  hat évvel ezelőtti adósságrendezést emlegette, mikor arról kérdezték, hogy a települések és kerületek számíthatnak-e kormányzati segítségre feladataik ellátásához.  Az elvonások a fideszes vezetésű nagyvárosokat is megviselték: a távirati iroda összefoglalója  szerint Debrecen 3,65 milliárd forintos költségvetési bevételtől esik el idén, Zalaegerszeg 1,5-2 milliárdnak, Szekszárd több mint egymilliárdnak mondhat búcsút, Székesfehérvár pedig akár kilencmilliárdot is veszíthet. Az MTI cikkébe csak az utolsó helyen fért el a név szerint említett, ellenzéki irányítású Miskolc - itt 7 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások miatt.
Szerző
Frissítve: 2020.05.12. 18:36