Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek (videó)

Publikálás dátuma
2020.05.12. 20:03
Németh Szilárd, amint kifejezi háláját az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak
Fotó: Facebook/Németh Szilárd
A honvédelmi államtitkár tudja, hogyan kell megköszönni az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.
Mintegy 15 ezer koronavírus-gyanús beteget láttak el és 40 ezer tesztet vittek házhoz a magyar mentők a járvány kitörése óta - írtuk vasárnap, a Mentők Napjára emlékeztetve. A jeles alkalmat nem felejtette el Németh Szilárd sem, aki abszolút ráérzett arra, hogyan fejezhetné ki megbecsülését az alulfizetett, mindennap saját életüket is kockáztató mentőápolók felé: egészen pontosan tíz rekesz almával.
Ezt azonban nem csak úgy hirtelen, hűbelebalázs módon adta oda nekik: a jelenetet pontosan koreografálni és fotózni is kellett, majd felkerült a honvédelmi államtitkár Facebook-oldalára. Így személyesen Németh tette közzé a felvételt, amin a csepeli mentőállomás és egy mentőautó előtt felsorakoztatott dolgozók türelmesen végighallgatják az államtitkár úr köszöntőjét, és átveszik munkájuk megérdemelt jutalmát. Mivel mindannyian maszkot viseltek, így nem kellett arcukat adniuk a performance-hoz.
Németh rövid szónoklatában arról beszélt, hogy a csepeli mentősök példát mutatnak helytállásból, bátorságból – de nem felejtette megemlíteni, hogy a helyi mentőállomás az ő polgármestersége idején elsőként kapott önkormányzati mentőautót. 
„Biztosítom önöket, hogy a kormányra és személyesen rám mindig számíthatnak” – mondta mentőknek a fideszes államtitkár, bizonyítékként pedig ott állt mellette a földre pakolt tíz rekesz alma.

Végül az is kiderült, hogy az amúgy inkább a nyúljás pacalt és más, súlyosabb fogásokat kedvelő politikus nem saját zsebből vette az adományt: a videóba egy kis reklám is belefért, hiszen Németh elárulta, hogy a gyümölcsöket egy szatmári mezőgazdasági cég biztosította.
Hogy a bejegyzéstől Németh mit remélt, nem egyértelmű, de az biztos, hogy óriási kommentvihart támasztott. A csatolt képgalériához közel 400 megjegyzés érkezett: a hozzászólók jó része inkább az államtitkárral etette volna meg az almát, más a fejéhez vágta volna; ám volt aki  csendesen arra emlékeztetett, hogy miközben a a fideszes államtitkárok fizetését 35 százalékkal emelik, a mentősöknek csak alma jut, nem normális fizetés.
Szerző

Több mint 426 milliárd jutott a járványalapból Pintér, Kásler és Szijjártó tárcájának

Publikálás dátuma
2020.05.12. 18:35
Három tárca összesen 426,6 milliárd forintot kapott a járvány elleni védekezésre
Fotó: FAcdebook/Szijjártó Péter
Százmilliárdokat osztanak szét a minisztériumok között, miközben az önkormányzatokat az út szélén hagyták.
Elképesztő összeget szórtak ki Járvány Elleni Védekezési Alapból április végéig – derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Varju László, a DK országgyűlési képviselője és Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára folytatott. Varju kérdésében arra emlékeztetett, hogy egy április 6-án megjelent kormányrendelet alapján a kormány április 3-ig 380,5 milliárd forintot  fordított a folyamatban lévő vagy már le is zárt járványügyi eszközbeszerzésekre, beruházásokra. A politikus arra volt kíváncsi, hogy mely költségvetési kiadások terhére pontosan milyen kiadások történtek eddig, és hogy a kormány milyen nem állami cégekkel, milyen eljárásban kötött eddig szerződéseket. Tállai András kedden elküldött válaszában már az április 28-i adatokat közölte: 
ezek szerint az Alapból addig összesen 426,6 milliárd forintot csoportosítottak át, és az összeget három tárca, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium között osztották szét a járvány elleni védekezéshez.

Hogy a tárcák milyen feladatokra, mekkora összeget költöttek, kivel szerződtek, azt az államtitkár nem tartotta fontosnak hozzátenni; így csak sejthetjük, hogy ezekből az összegekből szállítják légi hídon Kínából Magyarországba a védőmaszkok és kesztyűk millióit,  vagy éppen a célnak nem mindig megfelelő lélegeztetőgépeket.

Tállai emelte a tétet

Tállai ugyanakkor kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány május 12-ig több mint 600 milliárd forintot költött kimondottan a járványügyi védekezésre. Hogy a korábbi 426 milliárd forint beletartozik a most említett 600 milliárdba, az csak valószínűsíthető, mivel a Pénzügyminisztérium államtitkára mindkét esetben a járványügyi kiadásokat említette. A Járványügyi Védekezési alapban április 6-án  egyébként összesen 633,5 milliárd forint volt – az összegbe pedig beletartozott az önkormányzatoktól teljesen elvont gépjárműadó 34 milliárdja is.

Az önkormányzatoktól csak elvettek a védekezés jegyében

A beszámolók alapján mindenesetre egyértelmű, hogy a rendszerben óriási tételek mozognak: eközben az önkormányzatokat teljesen magára hagyták a járványügyi védekezés feladataival, sőt, az iparűzési adó részleges elvonásával, a parkolás ingyenessé tételével is nehezítették helyzetüket. Az pedig már a kormányzati cinizmus iskolapéldája, hogy korábban a járványügyben is súlyos milliárdok sorsáról döntő Pintér Sándor a  hat évvel ezelőtti adósságrendezést emlegette, mikor arról kérdezték, hogy a települések és kerületek számíthatnak-e kormányzati segítségre feladataik ellátásához.  Az elvonások a fideszes vezetésű nagyvárosokat is megviselték: a távirati iroda összefoglalója  szerint Debrecen 3,65 milliárd forintos költségvetési bevételtől esik el idén, Zalaegerszeg 1,5-2 milliárdnak, Szekszárd több mint egymilliárdnak mondhat búcsút, Székesfehérvár pedig akár kilencmilliárdot is veszíthet. Az MTI cikkébe csak az utolsó helyen fért el a név szerint említett, ellenzéki irányítású Miskolc - itt 7 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások miatt.
Szerző
Frissítve: 2020.05.12. 18:36

Magyar Hang: kórházban használhatatlan légzéskönnyítő gépeket kapott több intenzív osztály is

Publikálás dátuma
2020.05.12. 16:40

Fotó: resmed.com
Tucatszám szállították le a csak otthoni kezeléshez alkalmas berendezéseket - kínai nyelvű menüvel.
Valamit nagyon félreérthettek Orbán Viktor kormányfő fürkészei, lélegeztetőgépek helyett ugyanis olyan készülékeket sikerült beszerezni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Ráadásul otthoni körülmények között – értesült a Magyar Hang több, egymástól független forrásból.
A hetilap információi szerint országszerte számos intézmény ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból. A gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy úgynevezett CPAP berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál. A készülék előnye, hogy használatához nem szükséges különösebb szakértelem, ráadásul formatervezése – ahogy az a fotón is látható – esztétikus. 
Lélegeztetőgépre annyiban hasonlít, hogy egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe. Nagy hátránya ugyanakkor – amellett, hogy lélegeztetésre alkalmatlan –, hogy még eredeti rendeltetése szerinti használata is közel lehetetlen lenne, ha véletlen szükség lenne rájuk. A készülékek ugyanis kínai nyelvű menüvel érkeztek.
A malőr ráadásul nem egyedi, a lap úgy tudja, hogy az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra érkezett a hasznavehetetlen berendezésekből,

melyek ára az internetes webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár (245-275 ezer forint) között mozog. (Magyarországon nem forgalmazzák.) – A mi intézményünkbe tíznél is több légzéssegítő gép érkezett, de semmi szükségünk rá. Jobb lett volna, ha azt a körülbelül 3 millió forintot inkább gumikesztyűre költötték volna, azt legalább elhasználjuk – fogalmazott az újságnak egy névtelenséget kérő kórházi szakember. 
Az egyik vidéki kórház intenzív osztályán szolgáló, név nélkül nyilatkozó orvos további szakmai észrevételeit is megosztotta a lappal. Mint kifejtette, 
a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem használhatók, pedig ez egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél alapkövetelmény lenne.

Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk. 
A készüléket arra tervezték, hogy otthoni körülmények között egy beteg használja. Több beteg esetén azonban minden használat előtt le kellene cserélni a légzőszár alkatrészeit, mivel kívánt mértékű sterilizációjuk megoldhatatlan, így költséghatékony üzemeltetésről sem lehet beszélni

– fogalmazott az újság forrása, aki szerint a beszerzők súlyos dilettantizmusát mutatja, hogy a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal. Márpedig minden intenzív osztályon használt kórházi eszköz esetében nélkülözhetetlen a rendszeres felülvizsgálat és karbantartás. A Magyar Hang az üggyel kapcsolatban az operatív törzshöz fordult. Azt szerették volna megtudni, hogy a szóban forgó készülékeket lélegeztetőgépnek szánták-e, illetve ha légzést segítő készülékek beszerzése volt a szándék, azt mi indokolta, és miért nem adtak tájékoztatást erről korábban. Választ azonban ezúttal sem kaptak. Orbán Viktor kormányfő korábbi nyilatkozatai szerint békeidőben több mint kétezer lélegeztetőgép elegendő, ám a koronavírus miatt összesen nyolcezer berendezésre lehet szükség, ezek beszerzését részben Kínából bonyolítják, de hazai gyártásról is szó van. 
Szerző