Előfizetés

Az ügyészség szerint jótétemény és nem bűncselekmény, amit a rendőrség által előállított facebookozó férfi csinált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 10:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bejegyzés nem hiúsítja meg a járvány elleni védekezést, sőt.
Válaszolt az ügyészség a 444.hu-nak arra a levelére, amelyben azt firtatja: miért állítottak elő a rendőrök rémhírterjesztés gyanújával egy 64 éves férfit. Ugyan a posztban szerepeltek olyan mondatok, miszerint „kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig", de a lényeg a járványhelyzet elemzése volt. Nevezetesen, hogy a korlátozások részleges feloldása veszélyes lehet. „Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel ahhoz az elkövetőnek olyan valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz, a részeleges korlátozások kapcsán egy feltételezett állapotról szól, így csupán feltételezésnek minősíthető, és nem hiúsít meg senkit. Sőt az ügyészség szerint a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon.

Kevesebb mint egy nap alatt 15 ezren jelentkeztek az állami online oktatásra, újra kell tervezniük

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.13. 09:21

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
György László államtitkár szerint az intenzív képzést befejező vállalkozók például képesek lesznek arra, hogy megtervezzék a cégük honlapját, vagy lefolytassanak egy kampányt a közösségi médiában.
A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedd este az M1 aktuális csatornán. György László elmondta, hogy 
a koronavírus-járvány miatt sokaknak felszabadult valamennyi ideje, sőt többen - ideiglenesen - elveszítették az állásukat, így ezt a helyzetet ki lehet használni arra, hogy fejlesszék digitális ismereteiket, annak érdekében, hogy a XXI. században akár a „jég hátán” is megéljenek.

- A május 25-én induló ingyenes felnőttképzésre a https://ujratervezes.nive.hu vagy a www.vali.ifka.hu weboldalon lehet jelentkezni - tette hozzá. György László kifejtette, az intenzív képzést befejező vállalkozók például képesek lesznek arra, hogy megtervezzék a cégük honlapját, vagy lefolytassanak egy kampányt a közösségi médiában. - Ugyanakkor alapvető programozási és módszertani ismereteket is magukévá tehetnek - fűzte hozzá. Kiemelte, az oktatás mindenkinek hasznos tudást kínál, azoknak pedig, akik szeretnék átképeztetni magukat, elindul egy - erre épülő - 100 százalékban államilag támogatott informatikai képzési program. A koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőkkel kapcsolatban az Orbán-kormány továbbra is a munkaalapú gazdaság elvét hangoztatja. Így a munka nélkül maradók Európa egyik legszerényebb szociális ellátórendszerére kénytelenek támaszkodni: mindössze 3 hónapig jár nekik az álláskeresési járadék. Arról azonban még mindig nagyon keveset tudni, hogy az eddig végrehajtott elbocsátások összességében hány főt érintettek. A Tárki május eleji felmérése során a megkérdezettek 7 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt egy hónapban elvesztette munkahelyét; a dél-alföldi régióban ennek duplája volt az arány. A Publicus Intézet április közepén készített kutatása szerint pedig a megkérdezettek 12 százaléka veszítette el a munkáját a korlátozó intézkedések bevezetése óta. Április eleje óta a kormány becslése szerint is naponta úgy 4 ezer embert rúgnak ki a munkahelyéről. Mint korábban megírtuk, az innovációs tárca lapunk birtokába jutott háttéranyaga szerint április második hetében már 320 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván. 

Íme, itt vannak Budapest újranyitásának fővárosi feltételei

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.05.13. 09:15

Fotó: Népszava
A városháza 7+1 pontban foglalta össze a város újraindításának önkormányzati feltételeit és lépéseit.
Mindenhol a világon a nagyvárosok a leginkább kitettek a koronavírus-fertőzés hatásinak, így érthető, ha Budapestre különleges szabályok vonatkoznak. Csakhogy a magyar kormány a felhatalmazási törvénnyel nem csak a cselekvés jogát, de az információk kisajátításával a megalapozott döntés lehetőségét is monopolizálta – szögezi le mindjárt a dokumentum elején Karácsony Gergely főpolgármester. A védekezés első szakasza a miniszterelnök szerint is lezárult. (Tegnap Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora is kijelentette, hogy már nincs járvány. A szerk.) Karácsony szerint a fővárosiak példát mutattak fegyelmezettségből, együttműködésből. A védekezés második szakaszára azonban olyan eszközöket kell találni, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóak, amelyek mellett az élet a lehető legjobban hasonlít a korábban megszokotthoz, miközben lehetőséget ad a gyors reagálásra a járvány esetleges visszatérésekor. A hétköznapok korábbiakhoz hasonlatos rendje Karácsony szerint a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre: - az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik, - a tesztelés tömeges és folyamatos - felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások -továbbra is mindenki fegyelmezetten betartja a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat Amennyiben a kormány úgy ítéli meg, hogy ezek a feltételek teljesültek, akkor specifikus szabályok megalkotása mellett Budapesten újra kinyithatnak az üzletek és a vendéglátóhelyek, lehetővé válik közösségi, kulturális és sportesemények szervezése. A védekezés második szakaszának programjához a városvezetés szerint az alábbi három elvet kell figyelembe venni: - a legfontosabb az emberi élet és egészség megóvása - az egészségvédelem és a társadalmi élet újraindítása kölcsönösen függ egymástól - az intézkedéseknek rugalmasnak kell lenniük. Az újraindítás 7+1 lépéséhez a kormánynak és az önkormányzatoknak együtt kell működniük.
  • 1. Az önkormányzatokat az eddigieknél jobban be kell vonni a döntések előkészítésébe, át kell adni számukra a járványügyi adatokat.
  • 2. Induljon tömeges tesztelés, az eredményeket hozzák nyilvánosságra.
  • 3. Új szabályokat kell bevezetni az egészségügyi és szociális ellátórendszerben. Ennek részeként tesztelni kell a hazaküldött betegeket és az őket ellátó szociális munkásokat. A svéd modell mintájára mindazoknak, akik a „legkevésbé is betegnek érzik magukat”, lehetőségük legyen orvosi igazolás nélkül e hétig otthon maradni, miközben a kieső munkabérüket az állam vállalja magára. A kórházakból kikerülő betegek tesztelés nélküli haza, illetve idősotthonokba való küldésére vonatkozó határozatokat vissza kell vonni, a kórházakban és az idősotthonokban folyamatosan szűrni kell és fenn kell tartani a látogatási tilalmat. Az idősotthonok működtetésének egyéb kérdéseiről pedig haladéktalanul meg kell kezdeni az egyeztetést az állam, az önkormányzatok és az egyházak között.
  • 4. A közlekedési eszközök túlzott zsúfoltságának elkerüléséhez biztosítani kell a rugalmas munka- és iskolakezdést, ahol lehet, fenn kell tartani a távmunkát. A népszerű találkahelyek, parkok mellett újabb területeket kell megnyitni a fővárosiak előtt új belvárosi sétáló zónák kialakításával és a rakpartok hétvégi autók előtti lezárásával, látogatószámláló app-ok kifejlesztésével, bevezetésével.
  • 5. A vendéglátóhelyek újranyitását is a távolságtartás szabályaihoz kell szabni, könnyíteni kell a teraszengedélyek kiadásán. Az önkormányzatok tegyék lehetővé a közterek egyrészére való kitelepülést az éttermek, kávézó, stb. számára.
  • 6. Az arcmaszkok használata továbbra is maradjon kötelező az üzletekben és közösségi közlekedés járatain, illetve tegyék kötelezővé a játszótereken a felnőtteknek, a vendéglátóhelyeken a pincéreknek.
  • 7. Növelni kell a biciklis és gyalogosközlekedés lehetőségeit a városban, új biciklisávok és sétálóutcák kijelölésével. A városvezetés ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a közösségi közlekedés heti mintegy egymilliárdos vesztesége a rendszer finanszírozhatatlanságával fenyeget, így a buszbeszerzésre korábban ígért 3,2 milliárdos állami támogatás azonnali kifizetését várják.
  • +1. A járvány nyomában érkező szociális és gazdasági válság hatásainak – a budapesti önkormányzatok forrásai több mint százmilliárd forinttal csökkenhetnek az előttünk álló években – ellensúlyozására jelentőségének megfelelő eszközöket kell adni Budapestnek. A Budapest New Deal program megalkotását az országos gazdaságélénkítéskor meg kell kezdeni.