Előfizetés

Lopott csókok - a Netflix új realityje

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.05.14. 11:00

Fotó: Netflix
A Netflix új realityje festői mexikói környezetben összeereszt szexre éhes fiatalokat a világ minden tájáról és azt a dolgot tiltja meg nekik, amit mindannyian szeretnének.
A reality tévé Magyarországon 2002-ben volt a csúcson. Ekkor indult el a Való Világ az RTL klubon és ezt a műsort akkor tényleg egy egész ország nézte: nemre, korra, iskolázottság szerint lélegeztünk együtt azzal a drámával, hogy VV Lorenzo meg meri valaha csókolni VV Ágit. (Aki esetleg nem emlékszik, felemás módon, de végül is, igen.) Az első évad után a csoda kezdett egyre unalmasabb lenni, a villalakók egyre megosztóbbra sikerültek és – őszintén szólva – a többi honosított nemzetközi formula – a Survivortól és a Mesterszakácsig – sem rengette meg a magyar társadalmat. Kialakult egy rajongótábora a műfajnak, talán csak a zenés változtok éltek még egy kicsit jobban, az X-fatornak voltak jó évei, de beszédes, ahogy a The Voice megbukott itthon. Egyszóval, nagyon könnyen bele lehet fásulni a reality tévéműsorokba, bevallom, ha meglátom a zsánert, akkor igyekszem gyorsan más tartalmat találni. Aztán 2020-ban a Netflix olyat tett, amire egyáltalán nem számítottak sokan: újat mondtak a reality behatárolt keretein belül. Az Ellenállhatatlan kísértés egyszerre lett felháborító, botrányos, igényesen igénytelen és bűnösen szórakoztató. 
A valóságshow eredeti angol címe – Too Hot To Handle – magáért beszél: „túl vonzó, hogy kezeljem”, szabad fordításban. Hogy értsük, hogy miért jobb az én szofisztikálatlan fordításom, vázolom az alapszituációt. A Netflix megkereste a világ legirritálóbb, legbutább, a szexet csak és kizárólag csínyből és sportból űző, rendkívül vonzó fizikai tulajdonságokkal rendelkező önjelölt félcelebeket (angol, ír, kanadai, ausztrál és amerikai) és egymásra eresztette őket a festői Punta Mitában. Amikor már lassan kezdtem keresni a távirányítót, gondolván, hogy egy újabb agyatlan, magamutogató álkonfliktusok sorozatával akarnak fárasztani, robbant a fordulat: a játékmesterek közölték, hogy a bikiniben és fürdőgatyában már egymást épp méregető fiatalok feladata, hogy nyaraljanak és ismerkedjenek. Sőt, a végén még százezer dollár üti a markukat. Mindent lehet, kivéve egymással szexszelni. Sőt, tilos a petting, az önkielégítés, de még a csók is. Ha valaki bűnbe esik, akkor Lana játékmester büntet. Vagy inkább bírságol: a nyereményből von le komoly összegeket. Amikor pedig egy-egy lopott csók több ezer dollárba kerül, hirtelen egészen más megvilágításba kerülnek a túlságosan felhevült nyaralók. Külön pikáns adalék, hogy Lana, aki Desiree Burch komikus hangján szólal meg, olyan mind egy nagyra nőtt végbélkúp. Ám az vitathatatlan, hogy minden egyes mondata afféle cinikus értelmiségi humor, és jóízű kéjjel kárörvend vagy szól be egy-egy karakternek. 
A görbe tükör akkor működik igazán, amikor Lana előadja, hogy a show célja, hogy olyan embereket komoly érzelmekre tanítsanak, melyek alapjai lehetnek komolyabb kapcsolatoknak. Van abban valami fájdalmasan humoros, amikor emocionális intelligenciával nem rendelkező emberek nagyon-nagyon érezni szeretnének és mindent megtesznek az ügy érdekében. Bár több ezer jelentkező közül castingoltak, becsúszott egy-egy nem kívánatos arc, akik egyszerűen ellenálltak Lana utasításainak és kvázi még be is szóltak, hogy ez az egész egy baromság. A legfurább az egészben, hogy igazuk volt, de ezért az volt a jutalmuk, hogy hazaküldték őket, tehát, aki átlátott a szitán, annak mennie kellett. Mert nem lehet őket kiröhögni – kérdés, ez mennyire etikus. Persze, az ember megnyugszik, amikor az egyértelműen legszórakoztatóbb karakter, a brit Chloe azzal mutatkozik be, hogy ő bizony nagyon buta. És meglát egy pasit, akkor abban reménykedik, hogy ez minél később derül ki. Persze, kérdés, mi a maszk és mi a játék – nála sokkal egyszerűbb lélek a kanadai Francesca, aki instagram híresség és nagyon be akar pasizni. Vagy csajozni. Vagy mindkettő. Hogy melyik sikerül neki? Nem mondom meg! Infó: Ellenállhatatlan kísértés, 1. évad, bemutatja a Netflix.

Gryllus Dorka 47 évesen ismét gyermeket vár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.14. 09:10

Fotó: Gryllus Dorka Facebook-oldala / Facebook
A házaspár először el sem hitte a dolgot.
Gryllus Dorka és Simon Kornél ismét gyereket várnak - írja a 24.hu a Story magazin legújabb száma alapján. A színész házaspár is nehezen hitte el elsőre a dolgot. Az első terhességi teszt negatív lett.
- Elkezdődött a karantén, és azt vettem észre, hogy Dorka a terhesség tipikus jegyeit produkálja: reggelente hányinger kerülgeti, émelyeg, és a kovászos uborkát kívánja csokoládéval

- mesélte Simon Kornél.

Vettek még egy tesztet, az már pozitív lett. Már a névről is döntöttek. Mivel az ultrahang alapján fiuk lesz, Áronnak fogják hívni. Őszre várják a babát.

Öntörvényű és piszok jó könyvek – Ők az idei Libri irodalmi díjasok

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.05.13. 20:55

Fotó: Libri
Láng Zsolt Bolyai és Grecsó Krisztián Vera című regénye kapja idén a Libri irodalmi és közönségdíjat – jelentették be szerda este a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.
„Az a könyv, amely most ötödik alkalommal a Libri irodalmi díjat elnyerte, nos, az a könyv valóban különleges könyv. Kibeszéli, amit nem szoktunk kibeszélni. Rafináltan személyes, néha önmaga ellenében is. Sokat mond a földrajzi helyről, ahol élünk. Európában is merészen elkalandozik. Tele van finom érzelmekkel. Az öregségről is komoly tudása van. Meg az irracionális szerelemről. Meg a hétköznapi apróságokról, szinte mikrotörténetekben. Meg a magyarságunkról, a magyar történelemről is, furcsa fénytörésben. Szóval öntörvényű író öntörvényű könyve ez, amelyben persze ott vannak a lényeges és a lényegtelen momentumok, a világ legkisebb és legnagyobb dolgai egyaránt, mert aki ezt írta, szenvedélyes viszonyban van a világ egészével, miként igazából minden jelentős író” – e szavakkal méltatta Károlyi Csaba, Artisjus díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese Láng Zsolt Bolyai című regényét, amely 2020-ban a Libri irodalmi díjat kapta. A Bolyai János matematikusról szóló könyvben a laudáció szerint „van élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom, (…) tudósregény, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény és még krimi is van benne.” A zsűritag kiemelte, nem biztos ugyan, hogy a mű könnyen megadja magát olvasójának, de aki energiát fektet olvasásába, nem fogja megbánni. „A regény írása közben fedeztem föl a világ iránti bizalom érzését. Pontosabban ez megvolt bennem korábban is, de most megerősödött. Bolyaiban is megvolt ez az érzés, az övé – általa – vált visszhangossá bennem. Soha nem kételkedett abban, hogy amit csinál, az jó, vagy hogy a világ ne hagyná magát megismerni, elzárkózna előle, netán rosszindulatúan viszonyulna hozzá” – mondta a szerző, Láng Zsolt a lapunk irodalmi mellékletében, a Nyitott mondatban megjelent interjúban, amelyben a szerző beszámolt arról is, miért döntött úgy, hogy a regény kettős szerkezetű lesz, és nem csupán a matematikus élettörténetét, a megírás körülményeit is tartalmazza majd.
A közönség szavazatai alapján legjobbnak ítélt könyv szintén egyéni sorsok mentén körvonalazódik: Grecsó Krisztián 1980-ban Szegeden játszódó regénye egy tízéves kislány, Vera története, akinek élete egyik pillanatról a másikra változik meg, mikor kiderül, szülei nem vérrokonai. A szerző, aki a regény megírását követően maga is örökbefogadó szülővé vált, ezt is érintette a Nyitott Mondatban megjelent interjúban: „Lehet, hogy nem baj, hogy nem most írom a Verát. Azt úgy kellett megírni, hogy azt a helyzetet, és hogy milyen is 10 éves kislányként létezni, nekem mindenestül el kellett képzelnem. Ha most írnám, akkor is a képzelőerőmre kellene támaszkodnom, hiszen még sok minden áll előttünk szülőként, de valószínűleg nehezebben tudnám magam távol tartani a könyvem tárgyától, az íráshoz, a karakterek megrajzolásához pedig hideg fej kell.” A díj átadásakor Beck Zoltán, dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa így méltatta a kötetet: „Itt egy prózai életmű tematikus fordulóponthoz ért, amely láthatóan nyomot hagyott a prózanyelven és az elbeszélői perspektíván is. És ez piszok jó regényt eredményezett. A nézőpont, a narrátori pozíció látszólag a kifejezett harmadik személyé, felnőtt hang ez, de nem egy kislány felnőtt hangja, tehát nem imitált visszaemlékezés, amiként nem is mindentudó az elbeszélőnk. Talán úgy mondanám: a gyermek perspektívájából a felnőtt kontrollált hangján szól ez a történet.” Mint a zsűritag elmondta, a könyv szinte minden olvasója arról számolt be, hogy saját, személyes történetükre ismertek rá. „Ami persze úgy igaz, hogy saját élményvilágukat mozgósította ez a regény, ez a néhány hónap egy kislány életéből. Hogy miért? Talán azért, mert ez a könyv beavatás-történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé. Azé a valóságé, amelyről tudjuk: kiábrándító, korrupt és boldogtalan minden időben, hogy szorongó és bizonytalan emberek a felnőttek, azok, akik mi vagyunk, vagy akikről azt gondoltuk egykor, gyerekként, hogy mi is leszünk majd – ha felnövünk egyszer. Felnőttként meg kénytelenek vagyunk belátni: gyerekként sem voltunk, gyerekként sem lehetünk tiszták és ártatlanok.”

Tízes lista

A nevezés kritériumainak 2019-ben ötvenegy kiadó repertoárjából százhetvenkilenc könyv felelt meg, amelyek közül szakmai bizottság választott: februárban száznyolcvan neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire. Ezt követően döntött az öttagú zsűri, illetve a közönség. Az idei shortlisten szerepelt Babarczy Eszter A mérgezett nő, Barnás Ferenc Életünk végéig, Bodor Ádám Sehol, Darvasi László Magyar sellő, Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt (a kötet nyerte a 2020-as Aegon Irodalmi Díjat), Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint, Tóth Krisztina Fehér farkas és Závada Pál Hajó a ködben című kötete is.

A díjról

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit jutalmazza, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. A nyertesek kétmillió forint pénzjutalmat és harmincmillió forint médiatámogatást kapnak. A korábbi években Rakovszky Zsuzsa, Jászberényi Sándor, Tompa Andrea és Szvoren Edina vehette át az elismerést. Míg Libri irodalmi közönségdíjas volt Bartis Attila, Kepes András, Bödőcs Tibor és Krusovszky Dénes. A díj zsűritagjai az előző évhez hasonlóan Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja, Károlyi Csaba Artisjus díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke voltak. A közönség a Libri honlapján szavazhatott az általa legjobbnak ítélt könyvre, ezúttal harmincezren voksoltak.

A szakmai zsűri díjazottja

Láng Zsolt 1958-ban Szatmárnémetiben született. József Attila- és Márai Sándor-díjas író, a Látó folyóirat szerkesztője. Első kötetét 1989-ben Fuccsregény címmel adta ki. Bestiárium Transylvaniae-regénysorozata 1997–2011 között jelent meg. Legújabb regényét, a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent Bolyait a 2019-es Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron mutatták be. Marosvásárhely mellett Várhegyen él.

A közönségdíjas

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. József Attila-, és Aegon Művészeti Díjas költő, író, az Élet és Irodalom munkatársa. Első verseskötete Vízjelek a honvágyról címmel 1996-ban jelent meg, első, Pletykaanyu című novelláskötetét 2001-ben adta ki. Legújabb regénye, a Vera 2019-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Idén tavasszal adta ki Magamról többet című verseskötetét. Első drámáját, a Cigányokat, a budapesti Katona József Színházban játszották. 2016 őszén mutatta be a Vígszínház az általa színpadra írt Molnár klasszikust, A Pál utcai fiúkat. Újlipótvárosban él.