Előfizetés

Nem jött be a légitársaságoknak: kupon helyett készpénzben kell kárpótolniuk az utasokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 18:39
Utasok várakoznak frankfurti reptér 1-es terminálján
Fotó: Silas Stein /
Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak: többletszolgáltatásokkal, kedvezményekkel tegyék vonzóvá az utalványokat.
Visszadobta a labdát annak a 12 tagállamnak az Európai Bizottság (EB), amelyek azt javasolták, hogy a koronavírus-járvány miatt törölt járatok árát ne kelljen pénzben visszafizetni az utasoknak, hanem legyen elég utalvány formájában jóváírni az összeget – írta az airportal.hu. Még április végén Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Málta és Portugália közlekedési miniszterei javasolták a kuponos kárpótlás ötletét. Az EB azonban hatályban tartotta azokat a szabályokat, amelyek szerint a törölt légijáratok teljes árát 7 napon belül készpénzben vissza kell adni az utasnak, ha az az utalványt nem fogadja el. A tagállamok légitársaságainak, utazásszervezőinek pedig a brüsszeli testület azt javasolja, hogy próbálják meg vonzóbbá tenni az utalványos visszatérítést. Példaként említik, hogy a kuponok – az eredetinél magasabb összeg jóváhagyásával – legalább 12 hónapig legyenek felhasználhatók, s az eredetihez képest azokkal ne lehessen gyengébb színvonalú vagy magasabb árú szolgáltatást kínálni. Az EB-ajánlás felveti: az állami vagy magánszektor részéről állítsanak az utalványok mögé megfelelő biztosítékot arra az esetre, ha az adott légitársaság vagy utazásszervező időközben csődbe menne, fizetésképtelenné válna. Ha valaki mégis a kuponos megoldást választja, használhassa fel azt az eddiginél szélesebb körben, illetve az utalványt átruházhassa másra, illetve ha mégsem használja fel, a lejáratot követően két héten belül kapja vissza a pénzét – sorolta a többi között a brüsszeli testület.

Csak lassan és nagyon körültekintően húzzák fel a sorompót az EU-ban

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.05.13. 16:20

Fotó: Idhir Baha / AFP/Hans Lucas
Nem kell lemondani a nyaralásról, de a vakáció más lesz, mint eddig.
Az Európai Unió belső határain bevezetett korlátozások fokozatos és egyeztetett enyhítését javasolja a tagállamoknak az EU Bizottsága a nyaralási idény beköszönte előtt. A testület ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szigorítások feloldását mindenütt alapos vizsgálatoknak kell megelőzniük. A határnyitást azokban a régiókban kell kezdeni, amelyek járványügyi szempontból hasonló helyzetben vannak és kevésbé veszélyeztetettek, és amelyekben általában jelentős a határmenti személy- és járműforgalom. A korlátozások lépcsőzetes feloldása csak a távolságtartásra és a higiénére vonatkozó előírások betartása mellett lehetséges — hangsúlyozza az uniós testület. A tagállamok nem tehetnek különbséget az uniós állampolgárok között: ha egy-egy határszakaszon felhúzzák a sorompót, akkor minden, a határnyitás által érintett szomszédos országban élő EU-s polgár számára biztosítaniuk kell a szabad mozgást. Az uniós testület az idegenforgalmi szolgáltatások biztonságos és fokozatos újraindítására is lát lehetőséget, ha az iparág biztosítani tudja a vendégek és a személyzet egészségügyi ellátására vonatkozó előírásokat, köztük a megfelelő tesztelési kapacitást, valamint a fertőzések kialakulásának fokozott ellenőrzését és nyomon követését. A tagállamok már megállapodtak abban, hogy interoperábilissá teszik a koronavírus nyomon követésére alkalmas mobil alkalmazásokat. Az EU polgárainak — bárhol vannak és bármilyen applikációt használnak a közösség területén — megbízható értesítést kell kapniuk a lehetséges fertőzésveszélyről. Az Európai Bizottság szerdán iránymutatásokat fogadott el a légi, a vasúti és a vízi közlekedés fokozatos helyreállítására is. Ezekben kiemeli a védőfelszerelések használatára és a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásának a szükségességét. Brüsszel emellett azt ajánlja, hogy a szolgáltatók rendszeresen fertőtlenítsék a járműveiket, gondoskodjanak a lehetőleg természetes szellőzésükről és a fedélzeten egyelőre szüntessék be az ételek és italok árusítását. Az uniós testület emlékeztet rá, hogy a hatályos jogszabály szerint az utasok visszatérítésre jogosultak, ha a járataikat törölték. Ennek megfelelően a közlekedési társaságnak vagy meg kell térítenie a jegy árát, vagy új jegyet, illetve utazási utalványt kell biztosítania. A brüsszeli bizottság most azt javasolja a fogyasztóknak, hogy ha egy módjuk van rá, részesítsék előnyben az utalványt, elsősorban a járvány miatt nehéz helyzetbe került és likviditási gondokkal küzdő utazási irodák és légitársaságok érdekében. Az utalvány érvényességi ideje 12 hónap legyen és tulajdonosa kapjon garanciát arra, hogy a kibocsátó csődje esetén is a pénzéhez jut — áll a brüsszeli ajánlásokban. 

A "trianoni szerződés napjává" nyilvánította június 4-ét a román parlament

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.13. 15:45

Fotó: Shutterstock
Kelemen Hunor szerint haszontalan a június 4-ét magasztaló bukaresti törvény.
Megszavazta a bukaresti képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a román nemzeti lobogót. A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan törvényről van szó, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított Klaus Johannis, Románia elnöke. A Trianon-törvényt végül 235 szavazattal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett szavazta meg a bukaresti képviselőház, hatályba lépéséhez pedig már csak az államfő aláírására van szükség.    
„A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.”

– szól a nemzeti összetartozás napjáról tíz éve született magyar jogszabály.

A román jogszabály mintha keleti szomszédunk reakciója lenne a csaknem évtizede elfogadott, a nemzeti összetartozás napjáról szóló magyar törvényre. Az első világháborút lezáró 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknapot 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés. A törvény szerint „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. A hazánkat feldaraboló, száz évvel ezelőtti trianoni döntés alapján csak Románia 102 724 négyzetkilométernyi területet kapott, amely nagyobb, mint a mai magyar állam területe. Az itt élő 5,3 millió emberrel együtt több mint 1,6 millió magyar vált román állampolgárrá.