Előfizetés

„A vírus ellen biztos nem véd meg”: kitálalt egy nővér a Kínából hozott védőfelszerelésekről (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.14. 16:30

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Csak látványelemnek jók azok a maszkok és ruhák, amiket „nem egészségügyi használatra”- felirattal hoztak be az országba – mondta egy ápoló Bencsik Jánosnak.
„- Mi a baj ezekkel a maszkokkal a használat során? - Vírus ellen nem védenek meg.”

Ezzel a lényegre törő kérdés-válasszal kezdődik a videó, ami Bencsik János független országgyűlési képviselő és egy arcát, nevét nem vállaló egészségügyi dolgozó beszélgetését mutatja be. A politikus elmondása szerint két hétig nyomozott azután, hogy egészen pontosan mit is rejtenek azok a Kínából importált, „Nem egészségügyi használatra” - feliratú dobozok, amiket a kormány büszkén mutatott be a portyázók és fürkészek zsákmányaként. A Külügyminisztérium - ami a 168 Óra kérdésére ragaszkodott hozzá, hogy egészségügyi célú termékről van szó - nem válaszolt Bencsiknek, állítja a politikus. Több egészségügyi dolgozó ugyanakkor jelezte a képviselőnek, hogy kevés felszerelést jut el hozzájuk, és azok is használhatatlanok a koronavírusos betegek kezeléséhez.
 Frissítés: a Népszava a parlament oldalán megtalálta Magyar Levente külügyi államtitkár reakcióját, amit csütörtökön délután negyed ötkor töltöttek fel a honlapra, órákkal Bencsik videójának közlése után. Magyar ebben arról ír, hogy ott vásárolnak, ahol az egész világ, " minden behozott felszerelés CE minősítéssel rendelkezik, vagyis az európai szabványoknak megfelel, így használható a vírus elleni védekezésben." Más kérdés, hogy a kínai termékeket gyakran a szintén a CE  (Chinese Export) betűjellel látják el, így nehéz megkülönböztetni ezeket a jelzéseket.
Bencsik a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházba ment el meggyőződni arról, hogy mit is tartalmaznak a rejtélyes dobozok. A kórház raktárhelyiségébe nem jutott be, de néhány nővér így is félretett neki felszereléseket, így egy eredeti dobozból kipakolva mutathatta be annak tartalmát. A beszélgetést névtelenül vállaló ápoló szerint a védőfelszerelések gyakorlatilag csak látványelemként funkcionálnak, használni nem igazán lehet azokat. Ez gyorsan be is bizonyosodott, amikor
a nővér és Bencsik János kezén is azonnal szétrepedt a felpróbált gumikesztyű, a képviselő hátán pedig széthasadt a pókháló vékonyságú egészségügyi köpeny.

Az ápoló szerint ebben a köpenyben kell dolgozniuk 12 órát, és maszkot is csak egyet kapnak a műszak alatt – igaz, a készlethez tartozó FFP2-es feliratú maszkokról is rossz véleménnyel volt, az egyik szerinte semmilyen védelmet nem nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben, a másikban pedig levegőt nem lehet kapni. A nő elmondása szerint korábban ugyan kaptak profibb „űrhajós ruhákat”, szkafandereket is – de ezekben nagyon nehéz volt 12 órát dolgozni, ahhoz is két ember segítsége kellett, ha valaki mosdóba akart menni.
Így az asszony elmondása szerint voltak olyan ápolók, akik nem bajlódtak a vécére járással: pelenkát húztak, és abba pisiltek munka közben.

A nő láthatóan tartott a nyilatkozat következményeitől: mint mondta, ha mindezt arccal-névvel vállalná, már a beszélgetés napján kirúgnák szerinte a kórházból. Korábban ugyanis szerinte azért behívták a dolgozókat az ápolási igazgatóhoz, mert a kormány beszerzésekről szóló győzelmi Facebook-jelentései alatt kommentben megkérdezték, hogy „hol vannak a beérkezett cuccok”. Bencsik János a videóban ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a kialakult helyzetért nem a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházba, hanem a kormányt okolja.
A kínai felirat: Nem egészségügyi
Fotó: Árvai Károly / MTI//kormany.hu

Pénz helyett ismét némi vadhússal hálálja meg a tárca az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.14. 15:48
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára (j) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa (b) a minisztérium vadhúsadományának átadásán a Szent László Kórház főbejárata előtt
Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Szigetváry Zsolt / MTI
Hisz olyan távoli már a választások előtti krumpliosztások emléke.
Kétezer adag vadhúst adományoztak a koronavírusos betegeket ellátó Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak. A hűtött, konyhakész szarvas- és őzkészítményeket csütörtökön adták Budapesten. A kórház főbejárata előtt tartott átadón Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az országban egyre gyakrabban megnyilvánuló összefogás újabb példájának nevezte az adományozást. - A Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak átadott adományhoz csaknem ötven vadásztársaság és vadgazdálkodó járult hozzá - ismertette. Szlávik János, a kórház infektológiai osztályának főorvosa kollégái nevében is megköszönte a felajánlást, majd arról beszélt, hogy a kórház dolgozói az elmúlt hónapokban 
rengeteg szeretet, megbecsülést és számos ajándékot kaptak, köztük szállítójárműveket, ételt, italt, játékot, kerékpárt, gyerekrajzokat is.

A tudósítás arra sajnos nem terjedt ki, hogy a koronavírus-járványban is helyt álló, jellemzően alulfizetett egészségügyi dolgozók munkáját esetleg pénzben is honorálja-e a kabinet. Mindenesetre az utóbbi napokban több kampányszerű akciót láthattunk, amikor érzelmes sorokkal, némi élelmiszerrel mondtak köszönetet politikusok orvosoknak, ápolóknak, mentőknek. Múlt csütörtökön például a balassagyarmati kórház dolgozói kaptak száz kilogramm feldolgozott vadhúst. Kedden pedig Németh Szilárd honvédelmi államtitkár fejezte ki megbecsülését Csepelen a mindennap saját életüket is kockáztató mentőápolók felé. Ők tíz rekesz almával gazdagodtak. A kormányzat ugyan áprilisban egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást ígért még az idei évre az egészségügyi dolgozóknak. A Magyar Orvosi Kamara azonban erre reagálva azt írta, hogy a magyar orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, stabil bérezés.

Karácsony Gergely: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.05.14. 14:50

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester már ezen a hétvégén több teret ad a fővárosaiknak: megnyitják a pesti alsó rakpartot is a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.
„Csak az nem érti amit írtam, aki nem akarja érteni” - fogalmazott Karácsony Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kormányszóvivő kijelentésére reagálva, miszerint nem tudják, hogy mi budapesti főpolgármester szándéka az újranyitásról. Karácsony Gergely emlékeztetett rá: a tegnapi napon Budapest újranyitásával kapcsolatban részletes, 15 oldalas javaslatot küldött el a kormánynak. Ehhez képest a kancelláriaminiszter egy üzenetet küldött a főpolgármesternek, hogy küldje el a javaslatait. „Gulyás Gergely úgy látszik, nem olvasta el az e-mailjeit”, azt pedig „nem tudja hová tenni”, hogy a kormány továbbra is fenntartaná a fővárosban a kijárási korlátozást, ahogy korábban. Karácsony Gergely szerint Budapesten is ugyanúgy megérett a helyzet a nyitásra, mint másutt az országban.  
„Nem tudom, hogy a kormány töketlen vagy gyáva, vagy direkt akarják fenntartani a zárást, hogy büntessék a fővárost” - mondta a főpolgármester, leszögezve: ő továbbra is partnere akar lenni abban a kormánynak, hogy végig akarja vinni a a nyitást

– fogalmazott Karácsony.

A főpolgármester javaslatában részletesen leírta, hogy Budapest hogyan készül a nyitásra. A legfontosabb konkrét feladatnak az iskolák újranyitásának a szabályozását említette a főpolgármester. Szerinte amikor szeptemberben újraindulnak az iskolák, akkor az iskolakezdés csúsztatásával és a munkaidő kapcsán olyan jogszabályokat kell alkotni, amellyel el lehet kerülni, hogy a reggeli csúcsidőszakban tömegeknek kelljen egyszerre közlekednie.  „Az a cél, hogy zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsük – foglalta össze a javaslatai lényegét. A „Restart” program egyes elemei már ezen a hétvégén megvalósulnak, így a Margitsziget és a Hajógyári-sziget újranyitásán túl – ami a múlt hétvégén már megtörtént – még több terepet adnának a fővárosiaknak, így a pesti alsó rakpartot is megnyitják gyalogosok és a kerékpárosok előtt.  Karácsony elmondta: amit számukra a jogszabályok lehetővé tesznek, abban ők mindenképpen nyitni fognak. Ugyanakkor a teljes nyitásra a kormány adhat engedélyt.
„A tíz éve kétharmaddal kormányzó, a végrehajtást, sajtót megszálló, korlátlan felhatalmazással rendelkező kormányzatnak olyan típusú hatalom van a kezében ami nagyon régóta nem állt együtt a magyar politikában, ehhez képest nem tudja magától meghozni ezt a döntést."

Karácsony Gergely szerint ami jár a vidékieknek az jár a fővárosiaknak is. „Semmi sem indokolja, hogy a budapestieket büntesse a kormány – fogalmazott.  Súlyos felelősség terheli a kormányhivatalt az idősek otthonában történtekért.
Nem vagyok egy feljelentős típus, de érdemes megvizsgálni azt, hogy van-e büntetőjogi felelőssége valakinek abban, ami történt

– fogalmazott a főpolgármester lapunk kérdésére, ugyanakkor szerinte az egyértelmű, hogy komoly politikai felelőssége van a kormányzatnak.

Karácsony szerint ugyanis a napokban nyilvánosságra került egy adatsor, amiből világosan kiderült, hogy koronavírus fertőzés előbb volt jelen a kórházakban, majd innen került át a szociális intézményekbe. A Válasz Online által közzétett adatsor szerint márciusban már volt regisztrált fertőzött a kórházakban. Azaz: a fertőzés a kórházakból a szociális ellátórendszer között „ingázó” betegeken keresztül került be az idősotthonokba, nemcsak a fővárosban, hanem országszerte.  „Ehhez képest súlyos politikai felelősséget vet fel, hogy Kormányhivatal szakmailag meglapozatlannak vélte, a városháza kérését, miszerint csak negatív vírusteszt után kerülhessenek át ápoltak a kórházakból az idősek otthonaiba” - emlékeztetett Karácsony arra, hogy korábban a kormányhivatal nemet mondott a főváros kérésére, hogy teszteljék a kórházakból elbocsátott betegeket.  Karácsony Gergely szerint a magyar kormány és a Fidesz politikusai pontosan ismerték a kórházi fertőzöttségi adatokat. Amikor politikai nyomás alá helyzeték a fővárosi fenntartású idősotthonokat – a kormánypropaganda hetek óta folyamatosan napirenden tartja a Pesti úti idősek otthonában történt fertőzést és a városvezetést vádolja vele – akkor Karácsony szerint ezzel csak saját felelősségükről próbálták elterelni a figyelmet.  Karácsony Gergely úgy látja: bár a kormány csak manipulatívan tesz közzé adatokat, illetve sok mindent eltitkol, az már biztosan látható, hogy a fertőzés elsősorban a kórházakban és a szociális intézményekben van jelen. "Ugyanakkor lakossági szinten olyan alacsony a fertőzöttség – hat ezrelékes - , hogy az bizakodásra ad okot és lehetőséget, hogy nyissunk az országban”.