egészségügy;rák;

Magyar egészségügy 2020: A beteg halála után jött a levél, nem indokolt a sürgős ellátása

A hetvenes éveiben járó férfinél tavaly augusztusban, egy szűrővizsgálaton diagnosztizáltak tüdődaganatot.

Borzalmas képet fest a hazai egészségügy állapotáról egy idős nagyatádi férfi története, melyről elsőként az Atádhír számolt be. A decemberben tüdőrákban meghalt beteg családja áprilisban kapott egy levelet az illetékes kórháztól, melyben arról tájékoztatták őket, hogy a korábban előjegyzett vizsgálati időpontot a koronavírus miatt elhalasztják, ugyanis a férfi állapota nem indokolja a sürgős ellátást.

A hetvenes éveiben járó férfinél tavaly augusztusban, egy szűrővizsgálaton diagnosztizáltak tüdődaganatot. A vizsgálatra azért ment el, mert hat évvel korábban már kezelték húgyhólyagrákkal, amiből szerencsésen felgyógyult, ám évente ellenőrzésre kellett járnia.

- Utóbb kiderült, már hat éve láttak a tüdején egy foltot, ám senki sem foglalkozott vele, egyetlen egyszer sem vizsgálták, amikor szűrésen járt – mondta a férfi neve elhallgatását kérő lánya. – És hiába derült ki augusztus elején, hogy daganat van a tüdején, akkor sem mondott semmit a kórház. Csak azt jelezték, hat hét múlva lesz eredmény, hogy jó- vagy rosszindulatú-e a daganat.

A család nem bírta kivárni a megadott időpontot, elmentek egy másik város kórházába, ahol négy héttel később megtudták a lesújtó diagnózist: tüdőrák.

- Az állapota rettenetesen gyorsan romlott. Miután a kórház, melyhez körzetileg tartozunk, hónapokkal későbbre adott konzultációs időpontot, ahol elvileg eldöntötték volna, milyen kezelésre lesz szükség, elmentünk ismét a másik kórházba – folytatta az elhunyt férfi lánya. – Olyan gyenge volt, hogy tolókocsiban vittük az osztályra, ahol az orvos közölte, nincs olyan rossz állapotban, hogy felvegyék. Így hát a nagyatádi kórház hospice részlegére került, s ott is halt meg december elején.

Egy nappal ezután érkezett az első levél a körzetes kórházból: számon kérték, miért nem jelent meg a férfi a néhány nappal korábbi konzultáción, egyúttal egy újabb, tavaszra előjegyzett időpontot adtak meg.

- Felhívtam őket, s elmondtam, édesapám meghalt – magyarázta a lánya. – Azt hittem, ezzel lezárult az ügy, erre április 17-i keltezéssel érkezett a második levél. Azt írták benne, több mint négy hónappal apám halála után, hogy „tekintettel arra, hogy az Ön ellátása nem esik az egészségügyi törvény által meghatározott sürgős szükség (életveszély, vagy tartós egészségkárosodás) körébe, így azt a fenti jogszabályok és miniszteri utasítás alapján az Ön érdekében, valamint a járvány terjedésének megakadályozása céljából kénytelenek vagyunk elhalasztani”. Arra a márciusi, Kásler Miklós miniszter által kiadott rendeletre hivatkoztak, ami alapján a veszélyhelyzet idejére el kell halasztani minden, azonnali ellátást nem igénylő vizsgálatot.

Az asszony szerint többszörösen is felháborító a levél. Egyfelől nem foglalkozott senki a korábbi bejelentésével, hogy édesapja meghalt, másrészt a kórházban senkinek sem tűnt fel, hogy egy rákbeteg több mint négy hónapon át nem járt semmiféle kezelésen.

- Az pedig túlmegy minden határon, hogy a magyar egészségügy szerint a tüdőrák sem nem életveszélyes, sem nem egészségkárosító – jegyezte meg.