Előfizetés

Hétvégére a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz a pesti alsó rakpart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.15. 15:46

Fotó: Népszava
Lezárják az utat az autók elől, hogy bővítsék a kikapcsolódásra használható közterületeket.
A Budapest Restart programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a gépjárműforgalom elől lezárt pesti alsó rakpartot - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Budapest újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során az általános koronavírus szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani. 
A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le, míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható.

Karácsony Gergely hivatala kérte, hogy mindenki figyeljen az alábbiakra:
  • Az útpályáján ne zavarjunk másokat, mindig maradjon egy sáv, ahol ki tudják egymást kerülni a gyalogosok, bringások.
  • A kerékpárosoknak 10 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.
  • A rakparton nincs árnyékolt felület, a nyilvános illemhelyek zárva vannak és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak még ki.
  • Az alkoholos italok fogyasztása közterületen, így a rakparton sem megengedett.
  • Szemetet ne hagyjunk magunk után a parton.
  • A Margit híd és a Parlament, valamit az Erzsébet és Szabadság hidak között végig lépcsős rakpart található. A függőleges partfal mentén viszont legyünk óvatosak. Mivel a járványveszély idején kiemelten fontos az kórházak tehermentesítése, ezért kerüljük az esetleges baleseteket, sérüléseket.
Kérték azt is, hogy lehetőség szerint a pesti rakpartot ne gépjárművel, hanem gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsük meg.

A sok vaddisznóval és a drága kerítéssel magyarázták a fairtást a kenesei református temetőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.15. 15:24

Fotó: Google Street View
Balatonkenesén focipályányi területet „tisztítottak meg”. Az értékesebb növényeket ugyan nem vágták ki, de nem is vigyáztak rájuk.
Focipályányi területen vágtak ki fákat a balatonkenesei református temetőben, szinte az összes növényzetet elpusztították – írta az Index egyik olvasójuk megkeresése nyomán. A tóparti településen a hét elején, éppen a május 10-i Madarak és fák napját követően szembesülhettek a látvánnyal a temetőbe kilátogatók. A terület egy része, eddig hatalmas fákkal, kis ösvényekkel volt teli, amik a régi, XIX. századi sírokat ölelték körül. A temető tulajdonosa, a Balatonkenesei Református Egyházközösség illetékese a portálnak azt mondta, hogy az érintett „gondozatlan, dzsumbujos területen” leginkább tűzifának sem jó bálványfák nőttek. – A területre betelepültek a vaddisznók, a sírokról kitúrták az összes hagymás virágot, és felforgattak mindent, a környékbeli lakók és a sírokat gondozók sokat panaszkodtak emiatt – indokolták. Ugyan eleinte a terület körbekerítését tervezték, de a legolcsóbb anyagok felhasználásával is 8 millió forintba került volna a művelet, ezért inkább „a terület megtisztítása” mellett döntöttek.  A tulajdonosok korábban találtak egy fafeldolgozó céget, amely úgynevezett pelletet gyárt, s a faanyagért cserébe vállalták a fakivágást. Azt megelőzően azonban egy erdésszel megjelöltették az értékesebb növényeket, hogy azok megmaradhassanak. – A munkásokat februárra várták, de azok május elejére értek a temetőbe, ahol azonnal nekiestek a kizöldült fáknak, amelyeken már a madarak is fészket raktak. Ez már a reformátusoknak sem tetszett, de a társaság embereit ez nem érdekelte. Az értékesnek megjelölt fákat ugyan meghagyták, de a portál olvasójának fotóin látható egy megsértett kérgű és egy kidöntött akác is. Az Index szerint a favágó céget keresték, de nem érték el.

Európa legnagyobb tűzijátéka lesz a budapesti augusztus 20-án

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.15. 14:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mindössze pár nappal azután, hogy lejár a tömegrendezvények országos tilalma.
A Magyar Turisztikai Ügynökség Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogja megszervezni augusztus 20-án, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában. Guller Zoltán kitért arra is, hogy az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket idén több napos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezi megtartani az Ügynökség, új hagyományt teremtve ezzel.   A nagyszabású rendezvény előkészítése és megtartása augusztus 20-án a szervezők optimizmusról árulkodik, mivel a kormány augusztus 15-ig az egész országra terjedően semmilyen tömegrendezvényt nem engedélyez a koronavírus-járvány miatt. Szerdán a Magyar Hírlap is arról írt, hogy látványos és háromnapos Szent István-fesztivált tervez a kormány augusztus 20-a alkalmából. A lap úgy tudja, hogy 
„az előkészületek már megkezdődtek nemzeti ünnepünk minden eddiginél grandiózusabb fővárosi megünneplése érdekében, amely – ha a járványügyi helyzet igazolja a várakozásokat – akár a pandémia utáni újrakezdést is szimbolizálhatja majd Magyarország számára”.

A Magyar Hírlap azt írta, hogy a tűzijáték minden korábbinál látványosabb lesz, bármelyik fővárosi helyszínről ugyanazt az élményt adja majd. Ezt azt is szolgálja, hogy az óvatosság jegyében jobban „széthúzzák” majd a tömeget, ezért több helyszínen lesznek programok. A tervek szerint, ha minden jól megy, megtartják a Szent Jobb-körmenetet is 20-án este. (A 24.hu nyomán.)