rémhírterjesztés;Facebook-bejegyzés;nyomozás megszüntetés;

Nem terjesztett rémhírt a gyulai facebookozó sem

A Békés Megyei Főügyészség visszavonta Csóka-Szűcs János rémhírterjesztés miatti gyanúsítását. A rendőrség a szerencsi eset után itt is „hibázott”.

Nem terjesztett rémhírt, és már nem is gyanúsított a gyulai facebookozó – adta hírül a Media1. Mint írták, Havrán Ákos, a Békés Megyei Főügyészség megbízott főügyész-helyettese arról tájékoztatta a portált péntek délután, hogy elfogadták Csóka-Szűcs János a gyulai ügyészségen tett panaszát. A Gyulai Járási Ügyészség már meg is szüntette a férfi gyanúsítotti minőségét, akiből szerdán azért vált gyanúsított, mert közzétette, hány ágyat kellett kiüríteni a gyulai kórházban.

A Momentum szimpatizánsát még szerdán hajnalban kereste fel a rendőrség, házkutatást tartottak az otthonában, adathordozóit, telefonját, számítógépét lefoglalták, majd 4 órán át tartó kihallgatását követően meggyanúsították rémhírterjesztéssel. Csóka-Szűcs János elmondása szerint hazajutásában nem segítettek, holott mozgássérült és cukorbeteg. Azért indult a rendőrségi eljárás ellene, mert egy mondatot közzétett a Facebookon arról, hogy a helyi kórházban hány ágyat ürített ki a kormány, illetve megosztotta Hadházy Ákos (független) ellenzéki országgyűlési képviselő posztját, melyben a kórházi ágyak kiürítése elleni dudálós demonstrálásra hívták az embereket. 

Az ügyből azután országos majd nemzetközi botrány robbant ki, mivel senki nem igazolta, hogy a megjelent mondatával szándékosan veszélyeztette volna a koronavírus elleni küzdelmet, ráadásul a közzétett tényállításról nem bizonyosodott be, hogy ne lenne valós.  A koronavírus miatti országos veszélyhelyzet idején egytől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki rémhírterjesztésért. Csóka-Szűcs János jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, ők segítették az ügyészségi panasz elkészítését is. 

A szerencsi vélemény még segített is a járvány ellen

Amint arról a Népszava is beszámolt, a napokban a rendőrség egy Szerencs közeli településen élő 64 éves férfit is alaptalanul gyanúsítottak meg rémhírterjesztéssel egy Facebook-bejegyzés miatt. Abban az ügyben még aznap visszavonták a gyanúsítást. Mint a Szerencsi Rendőrkapitányság által indított nyomozást megszüntető határozat írta: „Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel ahhoz az elkövetőnek olyan valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni.” A bejegyzést azonban a felettes hatóság, nemhogy ilyennek nem találta, sőt, azt is kifejtették, hogy az az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon.

Az immár teljes kudarcba fulladt rendőrségi ügyek jelentős politikai vitát kavartak, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ártatlanul meghurcolt, rabosított emberekről az Index kérdésére úgy válaszolt: „egy jogállamban ilyen előfordul, és ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fenn.” – A kormány kéri a hatóságokat, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetekben éljenek ilyen eszközökkel. Ha ilyesmi történt, a jogállam erősségét mutatja, hogy az ügyészség néhány órán belül megváltoztatta a hibás döntést – magyarázkodott Gulyás Gergely.