Előfizetés

A kórházakban minden rendben, most érdemes hatmilliárdot költeni a kínai orvoslásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.16. 09:07
Képünk illusztráció
Fotó: Zhang Weitang / AFP/Xinhua News Agency
Köpölyözés, akupunktúra és a jótékony csí – erre van igazán szükség a koronavírus tépázta magyar egészségügyben.
Közel hatmilliárd forintot ad arra kormány, hogy a Semmelweis Egyetemen bővítsék az Egészségtudományi kart, és azon belül kialakítsanak egy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget – írja az Index. Az erről szóló rendelet pénteken késő este jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettségek felső korlátját 5,98 milliárd forintban határozta meg. A pénzügyminisztert pedig arra szólítja fel, hogy gondoskodjon az összeg idei részének finanszírozásáról, tehát több mint 1 milliárd forintról. 
A beruházással együtt létrejövő vagyonelemek az egyetem vagyonkezelésébe kerülnek majd a rendelet szerint. Már 2017-ben arról volt szó, hogy lesz egy ilyen Hagyományos Kínai Orvoslás Részeg a Semmelweis-szen, akkor a kormány 1,4 milliárd forintot adott a Semmelweis Egyetem 800 milliója mellé erre a célra. Beszédes, hogy a kínai részleget támogató rendelet azután jelent meg a Közlönyben, hogy Orbán Viktor pénteken tárgyalt Hszi Csin-Ping kínai elnökkel; a közlönyszám tartalmazta a Budapest-Belgrád vasútvonalra szánt további 82 milliárdos magyar állami támogatást.
Eközben az MTA és az európai tudományos akadémiák is aggódnak amiatt, hogy a kínai orvoslást kanonizálják – már csak azért is, mert a hagyományos kínai orvoslás alapelvei alkalmatlanok arra, hogy az elfogadott tudományos módszerekkel bizonyítsák vagy cáfolják őket.    A helyzetet tovább árnyalja, hogy több, koronavírusos betegeket gondozó kórházi ápoló is arra panaszkodik, hogy kevés vagy rossz minőségű védőfelszerelést kapnak, a kórházakban pedig rendőri és katonai parancsnokok ellenőrzik a készletfelhasználást, a legkisebb tételeket is.

Meghalt hat beteg, 3473-ra nőtt az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.16. 07:43

Fotó: Komka Péter / MTI
Egy nap alatt 56 újabb esetet diagnosztizáltak. Az aktív fertőzöttek száma 1654-re csökkent.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb idős 6 krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent – közölték szombat reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 77 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen. A portálon közzétett információk szerint jelenleg 10 742 ember van hatósági házi karanténban, és 131 429 mintavétel történt eddig.   Kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe. A Budapestre vonatkozó szabályok kialakításában a kormány megvizsgálja a fővárosi polgármesterek javaslatait is. A kórházban ápoltak számának csökkenése lehetővé teszi, hogy hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténhet.

Párbeszéd helyett hárítja a felelősséget a kormány

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.05.16. 07:00
A kórházakban teljes hírzárlatot rendeltek el, hogy ki ne derülhessen, sokszor milyen kaotikus állapotok uralkodnak egyes osztályokon
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nehéz nem a felelősség áthárításaként értelmezni azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya szombati határidővel váratlanul mégis kikérte a fővárosi önkormányzatok véleményét a kijárási korlátozások feloldásáról – állapították meg Népszavának nyilatkozó ellenzéki politikusok. „Úgy kellene javaslatokat tennünk, hogy nincsenek pontos, hiteles, részletes egészségügyi, járványügyi adatok a kezünkben” – mutatott rá Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármester arra, hogy a kormány teljesen elzárta az információktól Budapestet, így álságos döntést kérni, elvárni tőlük. „Ez egy világos politikai játszma újabb fejezete a kormány részéről” – értékelt Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke. Szerinte az is egyértelműen kiderült mára, hogy a kabinet az ország megosztására, a fővárosiak és a vidékiek egymás ellen fordítására játszik. Erre – tette hozzá a szocialista politikus – újabb példa akadt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában is. „Pedig az, amit Budapesttel tesznek, nem csak a fővárosiakat érinti, az egész országra kihat, ha elveszik itt az adóbevételeket” – fogalmazott Molnár Zsolt. Ennek kapcsán Soproni Tamás azt is megemlítette: „Noha Fidesz-szavazók is élnek ebben a városban, Orbán Viktor és a Fidesz kezdi elengedni Budapestet, ez látszik az önkormányzatok sanyargatásából és az adóbevételeik elvonásából.” A budapesti nyitás felelősségéről szólva Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció főpolgármester-helyettese úgy vélekedett: bár a fővárosi önkormányzat a saját szakértőire támaszkodva számos intézkedésben a kormány előtt járt, valamint a korlátozások feloldásához is kidolgoztak 7+1 szempontot, a fertőzési adatokon ülve csak a kormány tud releváns döntést hozni. „Nagyon átlátszó” felelősségáthárítási kísérlet ez – mondta Gy. Németh Erzsébet, aki emlékeztetett, hogy a jogszabály világosan kimondja, a járványhelyzet kezelése nem önkormányzati, hanem kormányzati hatáskör. Emiatt egyébként – tette hozzá – a fővárosi intézkedések költségeiről mindenképp benyújtják majd a számlát a kormánynak.