Előfizetés

Menyasszonytánc, védőtávolsággal: megjelentek a vidéki nyitás feltételei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.16. 09:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az engedélyezett lakodalmakon is oda kell figyelni a másfél méteres táv betartására, az éttermekben viszont csak a dolgozóknak kell maszkot viselniük.
Péntek este megjelent a Magyar Közlönyben az rendelet, amely a további vidéki nyitást szabályozza. A rendelet a korábban már ismert kitételeket tartalmazza:
  • Mostantól a vendéglátóhelyeken bent is lehet tartózkodni.
  • Az ott dolgozóknak kötelező a maszkviselés, a vendégeknek nem.
  • A játszóterek kinyithatnak.
  • A szállodák fogadhatnak vendégeket, de az ott dolgozóknak maszkot kell viselniük.
  • Lehet temetést és esküvőt követő családi rendezvényt tartani, de csak 200 fő alatt. Lehet zene is, sőt, étteremben és szállodában is megtarthatják, de a védőtávolság megtartása kötelező.
  • A polgármesterek engedélyt kapnak, hogy növeljék az éttermeknek adott közterületek méretét.
Szerepel még a rendeletben az is, hogy a légijárműiparban dolgozó cégek járulékai csökkennek. Emellett pedig kivették a közfoglalkoztatást szabályozó törvény részletei közül azokat az előírásokat, amelyek szerint addig nem kaphat közmunkát valaki, amíg legalább háromszor nem próbált meg másik munkát keresni állami segítséggel - írja a 24.hu.

A kórházakban minden rendben, most érdemes hatmilliárdot költeni a kínai orvoslásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.16. 09:07
Képünk illusztráció
Fotó: Zhang Weitang / AFP/Xinhua News Agency
Köpölyözés, akupunktúra és a jótékony csí – erre van igazán szükség a koronavírus tépázta magyar egészségügyben.
Közel hatmilliárd forintot ad arra kormány, hogy a Semmelweis Egyetemen bővítsék az Egészségtudományi kart, és azon belül kialakítsanak egy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget – írja az Index. Az erről szóló rendelet pénteken késő este jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettségek felső korlátját 5,98 milliárd forintban határozta meg. A pénzügyminisztert pedig arra szólítja fel, hogy gondoskodjon az összeg idei részének finanszírozásáról, tehát több mint 1 milliárd forintról. 
A beruházással együtt létrejövő vagyonelemek az egyetem vagyonkezelésébe kerülnek majd a rendelet szerint. Már 2017-ben arról volt szó, hogy lesz egy ilyen Hagyományos Kínai Orvoslás Részeg a Semmelweis-szen, akkor a kormány 1,4 milliárd forintot adott a Semmelweis Egyetem 800 milliója mellé erre a célra. Beszédes, hogy a kínai részleget támogató rendelet azután jelent meg a Közlönyben, hogy Orbán Viktor pénteken tárgyalt Hszi Csin-Ping kínai elnökkel; a közlönyszám tartalmazta a Budapest-Belgrád vasútvonalra szánt további 82 milliárdos magyar állami támogatást.
Eközben az MTA és az európai tudományos akadémiák is aggódnak amiatt, hogy a kínai orvoslást kanonizálják – már csak azért is, mert a hagyományos kínai orvoslás alapelvei alkalmatlanok arra, hogy az elfogadott tudományos módszerekkel bizonyítsák vagy cáfolják őket.    A helyzetet tovább árnyalja, hogy több, koronavírusos betegeket gondozó kórházi ápoló is arra panaszkodik, hogy kevés vagy rossz minőségű védőfelszerelést kapnak, a kórházakban pedig rendőri és katonai parancsnokok ellenőrzik a készletfelhasználást, a legkisebb tételeket is.

Meghalt hat beteg, 3473-ra nőtt az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.16. 07:43

Fotó: Komka Péter / MTI
Egy nap alatt 56 újabb esetet diagnosztizáltak. Az aktív fertőzöttek száma 1654-re csökkent.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb idős 6 krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent – közölték szombat reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 77 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen. A portálon közzétett információk szerint jelenleg 10 742 ember van hatósági házi karanténban, és 131 429 mintavétel történt eddig.   Kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe. A Budapestre vonatkozó szabályok kialakításában a kormány megvizsgálja a fővárosi polgármesterek javaslatait is. A kórházban ápoltak számának csökkenése lehetővé teszi, hogy hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténhet.