Előfizetés

Ne tegyék le a fegyvert! - kéri a virológus

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.05.17. 10:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
Kemenesi Gábor szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat.
„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket! - kéri legújabb Prezi-videójában Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. S egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a korlátozások lazítása mellett továbbra is szükség van ezek alkalmazására. A virológus szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat. Figyelmeztetésül idézte az iráni történéseket, ahol most éppen zajlik a járvány második hulláma, ahol vasárnap már 118 392 fertőzöttről, 6937 halálesetről és 93 147 gyógyultról számoltak be a hatóságok. Irán a járvány által leginkább sújtott országok egyike. Kemenesi Gábor szerint, ha csak egy ilyen gócpont lenne a világban akkor is volna miért aggódni, csakhogy még mindig túl sok országban tombol a vírus. A hazai országos vizsgálatból az már ismert, hogy a lakosság átfertőződöttsége mindössze 0,6 százalékos, a világ más gócpontos területein is csak 3-5 százalék. Ám ahhoz, hogy bízhassunk abban, hogy egy következő hullámban megvéd az úgynevezett nyájimmunitás a társadalom átfertőzöttségen 60-70 százalékosnak kellene lennie. S azt, hogy ezt elérjük – jelen tudásunk szerint kizárólag a védőoltással van esély. A kutató szerint jó hír, hogy nagyon sok védőoltás-jelölt készítménnyel zajlanak klinikai kísérletek világszerte. Ám a vakcinákkal sem érdemes jóslásokba bocsátkozni, figyelmeztet a szakember a videóban - ha ezek át is mentek a klinikai vizsgálatokon, még mindig hátra van a gyártás, a készítmény eljuttatása az oltandó csoportokhoz. A vakcinák lényege, hogy a vírus bizonyos részeit, alegységeit (például tüskefehérje) vagy esetleg inaktivált vírust változatos technológiai és molekuláris biológiai eljárásokkal felhasználva késztessük az immunrendszert az úgynevezett antitestek termelésére, melyek az immunitást adják a vírus fertőzése ellen. Ezek a vakcinák, amik elkészülnek, remélhetőleg hosszan tartó védelmet nyújthatnak, a legutóbbi tudományos eredmények ezt sugallják. Jó hír az is, hogy egyes kutatások szerint a most is cirkáló náthavírusok némelyikének van úgynevezett keresztaktivitása és ez is jelenthet némi védelmet. Kemenesi Gábor szerint reálisan valamikor a jövő évben lehet számolni az oltással. A gyógyszerekről nap, mint nap megjelenő tudományos cikkeket sem szabad túlértékelni, túlságosan beléjük kapaszkodni. Szakmai kérdés, hogy melyik hogyan hat, az pedig gyakorlati, hogy az orvos majd egy-egy súlyos állapotú beteg kezelésekor melyikhez nyúl. Mindez nem változat azon, hogy az utcán továbbra is be kell tartani bizonyos, eddig sulykolt szabályokat, így a távolságtartást, a szájmaszk-viselését és a kézmosást. 

Meghalt 3 beteg, 36-tal nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.17. 07:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen.
Meghalt 3 idős, krónikus beteg, és 36-tal, 3509-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a kormányzati tájékoztató honlap vasárnap reggel. Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 451-re emelkedett. 1396-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 78 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint jelenleg 10 470-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 135 137. Hangsúlyozták, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, és a fővárosban is megszűnik a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténik.
Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1672 ember) és Pest megyében (473) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (356), Zala megye (219), Komárom-Esztergom megye (195) és Csongrád megye (114). Békés megyében (11) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

Több mint 4,6 millióan fertőződtek meg világszerte, a halálos áldozatok száma meghaladta a 311 ezret

A világban 4 635 786-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 311 821, a gyógyultaké pedig 1 693 685 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 4 542 752 volt a regisztrált fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 307 696, a gyógyultaké pedig 1 637 068. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 467 884 az igazolt fertőzöttek, 88 754 a halálos áldozatok és 268 376 a gyógyultak száma.   Részletek országonként itt.

A szabadalmi jogokon is átlép a kormány a koronavírusra hivatkozva

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.16. 20:22
Illusztráció
Fotó: Zhang Yuwei / AFP / Xinhua News Agency
Az oltalom álló gyógyszereket és gyógyászati eszközöket is felhasználhatják a járvány elleni védekezés részeként.
Szombat este a Magyar Közlönyben is megjelentek a fővárosi korlátozások feloldásának részletei – erről korábban itt írtunk. A felsorolt enyhítések mellett ugyanakkor egy, a szellemi tulajdonjogokat is érintő döntést is hozott a kormány.

Mindent visz a kényszerengedély

Az Orbán Viktor kézjegyével ellátott rendelet a koronavírus-törvényre és az ez alapján kapott különleges felhatalmazásra hivatkozva kimondja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNT) 2021. március végéig érvényes „közegészségügyi kényszerengedélyt” ad ki:
  • a szabadalmi oltalom (és kiegészítő oltalom) alatt álló gyógyszerek, hatóanyagok és egészségügyi termékek,
  • valamint a fenti termékek, gyógyszerek előállításnál használt, oltalmazott eljárások és berendezések használatára.
Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kabinet a járványügyi védekezés jegyében mások szabadalmaztatott fejlesztéseit is bevetheti – ám kizárólag belföldön, és a kormány sem kap kizárólagos jogot a gyógyszerek, termékek hasznosítására, ahogy hasznosítási engedélyt sem adhat ki ezekre.

A kormány szabadalmi díjat fizet az így hasznosított termékek után; hogy mennyit, azt az SZNT határozza meg. A rendelet arra is kitér, hogy az közegészségügyi kényszerengedély birtokában előállított gyógyszerek és eszközök csomagolásán fel kell tüntetni, milyen céllal és felhatalmazással készültek – az ilyen áruk csomagolása pedig nem hasonlíthat a szabadalom tulajdonosa által gyártott termékekére. Az is az állami felhasználót védi, hogy bár a kényszerengedélyt is meg lehet támadni egy változtatási kérelemmel, annak nincs halasztó hatálya  és  a felperes nem számíthat azonnali jogvédelemre sem az eljárásban. Tegyük hozzá, a közegészségügyi kényszerengedély nem új jogi vívmány, ezt a lehetőséget már a szabadalmi jogok oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény is feltünteti – igaz, csak a gyógyszerek exportjával kapcsolatban.