Előfizetés

Nem erőszakos halált halt a kínai nagykövet

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.17. 12:08

Fotó: JACK GUEZ / AFP
Nincs erőszakra utaló jel Kína Izraelbe akkreditált nagykövete, Du Vei halála kapcsán. A diplomatát herzliai otthonában találták meg holtan.
A kínai nagykövetség egyelőre nem erősítette meg Du Vei nagykövet halálát, de az izraeli külügyminisztérium hivatalosan is bejelentette: a diplomata életét vesztette. A külügyi tárca főigazgatója, Juval Rotem együttérzését fejezte ki az elhunyt külképviselet-vezető helyettesének. Mint mondta, a tárca minden segítséget megad. Az 57 éves nagykövet családja nem tartózkodik Izraelben – közölte Jerusalem Post. Du Vei előzőleg Ukrajnában szolgált.
A rendőrség egyelőre nyomoz az eset kapcsán. Ugyanakkor az izraeli hadsereg rádiója arról számolt be, semmi sem utal arra, hogy a férfi erőszakos halált halt. A nyomozók úgy vélik, szívinfarktus végezhetett vele. Vei halála néhány nappal azután következett be, hogy Izraelben járt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki arra kérte a helyi kormányt, korlátozza a kínai befektetéseket. A kínai nagykövetség szóvivője abszurdnak nevezte Pompeo közlését.

Olaszország meglepte a szomszédait

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.17. 11:33

Fotó: ITALIAN PRIME MINISTRY / Anadolu Agency/AFP
Már június 3-tól megnyitja határait Olaszország a szomszédos államok előtt. Giuseppe Conte miniszterelnök elismerte: lehetséges, hogy ezt követően ismét emelkedik a fertőzések száma.
„Belekalkulált veszélynek” minősítette Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, hogy hétfőtől további nyitás várható a mindennapokban Olaszországban. Az üzletek és éttermek megnyitják kapuikat, bár tartani kell a szigorú szociális előírásokat, az uszodák és a fitneszstúdiók pedig egy héttel később várják a vendégeket. Az olasz régiók közötti mozgáskorlátozások még bő két hétig, június 3-ig tartanak. Ekkortól válik lehetővé az uniós állampolgárok számára, hogy a kötelezően előírt karantén nélkül lépjenek be az ország területére. Az olasz kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem kizárt, hogy ezt követően ismét nő a fertőzések száma. Az ország határainak megnyitása meglepetésként érte a szomszédos országokat. A római kabinet minden bizonnyal azért szánta rá magát erre a lépésre, mert Itália lépéskényszerbe került. A héten ugyanis Svájc, Ausztria és Németország megállapodásra jutott arról, hogy június 15-én nyitják meg a határaikat. A megegyezésből azonban kihagyták Olaszországot. Conte kabinetje azonban attól tartott, hogy az országot emiatt elkerülik a turisták. Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a járvány által különösen erőteljesen sújtott ország hamarabb nyitja meg a határait, mint azok a szomszédos államok, ahol kevesebben haltak meg a Covid-19 következtében. Olaszországban szombati közlés szerint egy nap alatt 153-an vesztették életüket a járvány következtében, utoljára március 9-én volt ilyen alacsony a halálozások száma. A járvány kezdete óta 31 763-an haltak meg.

Hatalmas lángok csaptak fel Los Angeles belvárosában, tíz tűzoltó megsérült (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.17. 09:35
Az egyemeletes Los Angeles-i épületben 2020. május 16-án keletkezett tűz robbanást is előidézett, és több más épületre is átterjedt
Fotó: APU GOMES / AFP
Egy raktárépület gyulladt ki, több mint kétszázan vesznek részt az oltásban.
Legalább 10 tűzoltó megsérült Los Angeles belvárosában egy raktárépületben keletkezett tűz oltásakor – közölte az állam tűzoltósága helyi idő szerint szombaton a Twitteren. A tűzoltóság közlése szerint körülbelül 230 emberük vesz részt a tűz oltásában, és orvosok is a helyszínre érkeztek. A sérültek állapotáról egyelőre nem érkezett hír. Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere Twitter-bejegyzésében együttérzését fejezte ki.