Népirtással vádolják a brazil elnököt

Publikálás dátuma
2020.05.17. 18:38

Fotó: MICHAEL DANTAS / AFP
Katasztrofális állapotok kezdenek kialakulni Brazíliában a koronavírus-járvány terjedése kapcsán.
Az ország hétvégén Olaszországot is megelőzte a fertőzések számában, így az ötödik helyen áll a világban, a halottak száma pedig megközelíti a 16 ezret, e tekintetben a hatodik. Szakértők azonban úgy vélik, a valós helyzet ennél sokkal rosszabb, a fertőzöttek száma az említett tizenötszörösét is elérheti a 200 milliós országban. A gondokat az egészségügy összeomlása tetézi és az a tény, hogy a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök láthatóan teljesen alkalmatlan a válság kezelésére. Ezt jelzi: pénteken egy hónapon belül második egészségügyi minisztere, Nelson Teich is bejelentette lemondását. A járvány különösen keményen sújtja a bennszülötteket, már 38 különböző törzs körében pusztít a vírus. Hogy körükben mennyire drámai a helyzet, jelzi: 440 őslakos szervezetét támadta meg a koronavírus, s 92-en vesztették életüket. Különösen az Amazonas szövetségi államban lévő törzseket érinti drámaian a járvány. A Parque des Tribos törzs vezetője, Messias Kokama maga is életét vesztette. A déli országrészben élő törzseknél az utóbbi napokban jelent meg a vírus, a következmények itt is beláthatatlanok. A kórházak nem voltak felkészülve ilyen pusztításra. Nincs elég intenzív ágy. A halottak száma annyira megemelkedett, hogy tömegsírokba kell temetni őket. Nelson Teich egészségügyi miniszter ugyan nem indokolta lemondását, ám az vélhetően nem a kórházakban kialakult áldatlan állapotokra vezethető vissza, hanem arra, hogy Jair Bolsonaro elnök semmibe vette őt. Az egész világot bejárta a YouTube-on az a múlt heti felvétel, amikor az akkor még hivatalban lévő tárcavezető egy újságíró kérdéséből értesült arról, hogy az elnök a megkérdezése nélkül döntött a korlátozások enyhítéséről. Már Teich elődje, Luiz Enique Mandetta is az öntörvényű, a járvány veszélyeit semmibe vevő államfő miatt vette a kalapját. Mandetta rendre a kijárási korlátozások mellett foglalt állást, az elnök ezzel szemben cinikusan jegyezte meg: nincs abban semmi különös, ha a vírus következtében meghalnak az emberek, az a világ normális rendje. Luiz Inácio Lula da Silva egykori elnök egyenesen népirtással vádolta utódát. „Hívő katolikus vagyok, azért imádközöm, hogy a brazilok elkerüljék a népirtást, amit Bolsonaro idéz elő” – fogalmazott. Hiába veszélyezteti azonban Bolsonaro saját honfitársainak egészségét, még mindig a brazilok mintegy harmada áll mögötte, s ez a szám csökkenni már aligha fog, mert sokakat állított a maga oldalára rendkívül megosztó, szélsőséges politikájával. Ám Bolsonaro jövője igencsak kétséges. A legfelsőbb bíróság még áprilisban nyomozást indíttatott annak kivizsgálására, hogy az államfő befolyásolta a rendőrség munkáját. Bolsonaro ellen akár alkotmányos vádemelési eljárás indulhat, ami felfüggesztését is eredményezheti. A vádakat megerősítette az időközben lemondott igazságügyi miniszter, a Brazíliában nagy tekintélynek örvendő Sergio Moro is.

Van, ahol annyira komolyan veszik a járvány miatti távolságtartás szabályait, hogy még a kormányfőt is elküldték a zsúfolt kávéházból

Publikálás dátuma
2020.05.17. 17:53
Jacinda Ardern Új-Zéland miniszterelnöke
Fotó: MARK MITCHELL / AFP or licensors
Clarke Gayfor magát hibáztatta Facebook-bejegyzésében, mondván ő a felelős a történtekért, mivel nem foglalt asztalt
Nem engedték be egy wellingtoni kávézóba Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőt és élettársát szombaton. A személyzet a koronavírus-járvány miatt mindenki számára betartandó közösségi távolságtartás szabályaira hivatkozott, mert a vendéglátóhely már zsúfolt volt.  – A járvány kezeléséért hazájában nagy tisztelettel övezett Ardern és Clarke Gayford be akart térni reggelizni az új-zélandi főváros egyik kávézójába, ott azonban közölték velük, hogy túlságosan tele vannak. Néhány perccel később, amikor egy asztal szabaddá vált, az egyik alkalmazott utánuk szaladt, és a pár visszatérhetett – adta hírül az új-zélandi média.   Clarke Gayfor magát hibáztatta Facebook-bejegyzésében, mondván ő a felelős a történtekért, mivel nem foglalt asztalt, egyben dicsérte a kiszolgálást.  A miniszterelnöki sajtóiroda az új-zélandi közszolgálati televízióval pedig azt közölte: „A miniszterelnök azt tartja, hogy mindenki máshoz hasonlóan maga is vár.” Új-Zélandnak sikerült feltartóztatni a járvány terjedését még az előtt, hogy az nagy terhet rótt volna az ország egészségügyi ellátására. Vasárnapig 1149 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván és 21 Covid-19 beteget. A kormány csütörtökön lazított a közösségi távolságtartás számos rendelkezésén, megnyitva a kávézókat, mozikat, bevásárlóközpontokat két hónappal a legszigorúbb intézkedéseket követően.
Szerző

Újranyit a Szent Péter-bazilika is, Ferenc pápa az óvintézkedések betartását kéri mindenkitől

Publikálás dátuma
2020.05.17. 16:29
Ferenc pápa az üres Szent Péter térnek celebrált húsvéti misét
Fotó: HANDOUT / AFP
Olaszország-szerte ismét várják az embereket a templomok, a katolikus egyházfő utoljára misézett az interneten.
Hétfőtől a Szent Péter tér és Szent Péter-bazilika, valamint a Vatikáni Múzeum is újranyitja március 10-e óta bezárt kapuit a hívők és a többi látogató előtt. A koronavírus-járvány kirobbanása után Ferenc pápa csak az interneten mondhatott misét és szólhatott a hívőkhöz. Ezt a járványnak ebben a szakaszában utoljára tette vasárnap, amikor a katolikus egyházfő arra kért mindenkit, hogy, tartsák be a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket Vatikánban és egész Olaszországban újranyitó templomokban.  Az egyházfő beszéde után kitekintett az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából. A még lezárt tér körül már több ezer római hívő gyülekezett. Ferenc pápa a járvány miatt a tavaszi elsőáldozást elhalasztani kényszerülő gyerekeket arra kérte, hogy a várakozási időt lehetőségként használják ki a katekizmus elmélyítésével. A pápa Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójának tiszteletére hétfő reggel misét mutat be a Szent Péter-bazilika altemplomában, a néhai pápa sírjánál. Ez lesz az első pápai mise több mint két hónap óta, amelyen hívők is részt vehetnek. 

Szenteltvíz helyett testhőmérő

A szentszéki szóvivő korábbi bejelentése szerint a járvány eddigi időszakában összesen 12 fertőzöttet diagnosztizáltak Vatikánvárosban, kétszer tesztelték a 83 éves Ferenc pápát is, és mindkétszer negatívnak bizonyult. A vírus elől teljesen „elszigetelték” a Vatikánban élő 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápát is. A Szent Péter-bazilikát a május 18-i újranyitásra fertőtlenítették, így a több mint 23 ezer négyzetméteres épület padlózatát, a márványfalakat, az oszlopokat, a szobrokat és a Pieta-szoborcsoportot védő üveget is. A kezdeti tervek szerint egyszerre csak 200 látogatót engednek be. A bejáratoknál testhőmérőt helyeznek el. Az olaszországi templomokban bevezetett óvintézkedések szerint egyebek mellett a hívők egymástól és a paptól is legalább egyméteres távolságra tartózkodhatnak, a rendszeres fertőtlenítések ellenér nem lesz szenteltvíz a tartókban és elmarad a béke jelekénti kézfogás is.
Szerző